Propozycja na weekendowe (i nie tylko) śniadanie.
Składniki:
1 pełna szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
4 łyżki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
Sposób wykonania:
1. Masło topimy, lekko studzimy.
2. W misce miksujemy wszystkie składniki.
3. Placuszki smażymy na patelni (można bez tłuszczu).
4. Podajemy z dżemem lub owocami.
Smacznego!!!
Strony
▼
30 sierpnia 2014
29 sierpnia 2014
Naleśniki z serem na słono
Zaskakująco pyszne naleśniki, na które przepis znalazłam w książce Specjały kuchni domowej z Biblioteczki Poradnika Domowego. Polecam!
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 jajka
Farsz:
20 dag półtłustego sera białego
2 jajka
2 łyżki masła
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 10-15 minut, po czym smażymy naleśniki.
2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtka, masło, sól i pieprz oraz zieleninę. Ucieramy. Na koniec mieszamy z ubitą pianą z białek.
3. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon i smażymy na rumiano.
Smacznego!!!
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 jajka
Farsz:
20 dag półtłustego sera białego
2 jajka
2 łyżki masła
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 10-15 minut, po czym smażymy naleśniki.
2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtka, masło, sól i pieprz oraz zieleninę. Ucieramy. Na koniec mieszamy z ubitą pianą z białek.
3. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon i smażymy na rumiano.
Smacznego!!!
27 sierpnia 2014
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Zapraszam dziś na pyszne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Użyłam brzoskwiń i jabłek. Ciasto drożdżowe jest w sam raz na taką pogodę jak dziś...
Składniki:
1/2 kg mąki
40 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
niecałe 2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła roztopionego
1 jajko
szczypta soli
2 jabłka
2 brzoskwinie
Kruszonka:
2 duże łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i połową ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Resztę mleka wymieszać z masłem.
3. Mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól i jajko wymieszać w misce. Dodać mleko z masłem, a potem wyrośnięty rozczyn. Ciasto najpierw zamieszać drewnianą łyżką, a potem wyrobić ręcznie. Jeśli się bardzo klei można podsypać mąką, byle nie za dużo. Ciasto może się lekko kleić, ale ma odchodzić od ręki.
4. Wyrobione ciasto odstawić na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Ciasto przełożyć do blaszki, ułożyć na wierzch obrane i dowolnie pokrojone owoce i posypać kruszonką.
6. Piec przez 30-40 minut w 200 st. C, do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: BaBy w kuchni
Składniki:
1/2 kg mąki
40 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
niecałe 2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła roztopionego
1 jajko
szczypta soli
2 jabłka
2 brzoskwinie
Kruszonka:
2 duże łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i połową ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Resztę mleka wymieszać z masłem.
3. Mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól i jajko wymieszać w misce. Dodać mleko z masłem, a potem wyrośnięty rozczyn. Ciasto najpierw zamieszać drewnianą łyżką, a potem wyrobić ręcznie. Jeśli się bardzo klei można podsypać mąką, byle nie za dużo. Ciasto może się lekko kleić, ale ma odchodzić od ręki.
4. Wyrobione ciasto odstawić na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Ciasto przełożyć do blaszki, ułożyć na wierzch obrane i dowolnie pokrojone owoce i posypać kruszonką.
6. Piec przez 30-40 minut w 200 st. C, do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: BaBy w kuchni
26 sierpnia 2014
Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą
Bardzo lubię połączenie brokułów z serem typu feta. Zapraszam dziś na fajną szybką sałatkę z domową wersją tego sera. Przepis na ser można znaleźć tutaj: KLIK.
Składniki:
1 mały brokuł
15-20 dag szynki w plasterkach
15 dag domowej fety
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
odrobina soli i cukru do smaku
Sposób przygotowania:
1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić.
2. Szynkę pokroić w kosteczkę, fetę pokruszyć. Przygotować sos.
3. Brokuły, ser i szynkę wymieszać, dodać sos i jeszcze raz całość zamieszać.
Smacznego!!!
Składniki:
1 mały brokuł
15-20 dag szynki w plasterkach
15 dag domowej fety
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
odrobina soli i cukru do smaku
Sposób przygotowania:
1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić.
2. Szynkę pokroić w kosteczkę, fetę pokruszyć. Przygotować sos.
3. Brokuły, ser i szynkę wymieszać, dodać sos i jeszcze raz całość zamieszać.
Smacznego!!!
Galaretka z owocami i bitą śmietaną
Ten deser to wspomnienie dzieciństwa. Jak byliśmy mali, mama zawsze robiła taką galaretkę na przyjęcia urodzinowe :)
Składniki:
2 opakowania dowolnej galaretki
3 szklanki wrzątku
dowolne owoce
2 śnieżki
2 niepełne szklanki mleka
tarta czekolada
Sposób wykonania:
1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić. Przelać do 4 pucharków, dodać owoce wedle uznania. Odstawić do całkowitego stężenia.
2. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem, wyłożyć na galaretki, posypać owocami i tartą czekoladą.
3. Podawać schłodzone.
Smacznego!!!
Składniki:
2 opakowania dowolnej galaretki
3 szklanki wrzątku
dowolne owoce
2 śnieżki
2 niepełne szklanki mleka
tarta czekolada
Sposób wykonania:
1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić. Przelać do 4 pucharków, dodać owoce wedle uznania. Odstawić do całkowitego stężenia.
2. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem, wyłożyć na galaretki, posypać owocami i tartą czekoladą.
3. Podawać schłodzone.
Smacznego!!!
25 sierpnia 2014
Mrożona papryka na zimę
Trudno nazwać ten wpis przepisem. Chciałam Was tylko zachęcić do mrożenia papryki, szczególnie teraz, kiedy jest dość tania.
Mrożę wszystkie kolory papryki, mieszam je razem lub wkładam do osobnych worków, kroję na mniejszą lub większą kostkę. Świetnie się nadaje papryka do wszelkich gulaszy, sosów, sałatek itp. Należy pamiętać, że przed krojeniem trzeba paprykę dobrze umyć i usunąć gniazda nasienne.Dobrze jest też wysuszyć paprykę papierowym ręcznikiem.
Mrożone warzywa nie tracą zbyt dużo na wartości więc tym bardziej zachęcam do spróbowania zrobienia sobie takich zapasów.
Polecam!
Sok malinowy na dwa sposoby
Sok malinowy musi być koniecznie w naszej spiżarni, robię go co roku.
Sposób I (kiedy malin mam niewiele):
maliny
wrzątek
cukier
Maliny zalewam wrzątkiem tyle, aby woda przykryła owoce. Odstawiam do wystudzenia. Następnie gotuję, przecedzam przez sitko. Sok słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, aczkolwiek można.
Sposób II (kiedy malin mam kilka kilogramów):
maliny
cukier
Do przygotowania soku używam sokownika. Owoce przekładam do kosza, gotuję, odprowadzam sok do osobnego garnka. Gotowy sok zagotowuję, słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, ale można, jeśli ktoś woli.
Smacznego!!!
Sposób I (kiedy malin mam niewiele):
maliny
wrzątek
cukier
Maliny zalewam wrzątkiem tyle, aby woda przykryła owoce. Odstawiam do wystudzenia. Następnie gotuję, przecedzam przez sitko. Sok słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, aczkolwiek można.
Sposób II (kiedy malin mam kilka kilogramów):
maliny
cukier
Do przygotowania soku używam sokownika. Owoce przekładam do kosza, gotuję, odprowadzam sok do osobnego garnka. Gotowy sok zagotowuję, słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, ale można, jeśli ktoś woli.
Smacznego!!!
24 sierpnia 2014
Kotlety schabowe w sosie barbecue
Takie kotlety w innym wydaniu znalazłam u Danusi. Są bardzo pyszne i do tego szybkie w przygotowaniu!
Składniki:
4 kotlety schabowe
po 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudru
odrobina chilli
odrobina białego pieprzu
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Sos:
3 łyżki keczupu
2 łyżki octu winnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru pudru
2 liście laurowe
pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Kotlety lekko rozbić. Przyprawy wymieszać i natrzeć mini mięso.
2. Składniki sosu wymieszać.
3. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju i maśle z obu stron.
4. Do mięsa wlać sos i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Potem zdjąć pokrywkę, część wody wyparuje i sos się lekko zagęści.
5. I gotowe. Podałam z ziemniakami i ogórkiem małosolnym.
Smacznego!!!
Źródło: Co mi w duszy gra
Składniki:
4 kotlety schabowe
po 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudru
odrobina chilli
odrobina białego pieprzu
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Sos:
3 łyżki keczupu
2 łyżki octu winnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru pudru
2 liście laurowe
pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Kotlety lekko rozbić. Przyprawy wymieszać i natrzeć mini mięso.
2. Składniki sosu wymieszać.
3. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju i maśle z obu stron.
4. Do mięsa wlać sos i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Potem zdjąć pokrywkę, część wody wyparuje i sos się lekko zagęści.
5. I gotowe. Podałam z ziemniakami i ogórkiem małosolnym.
Smacznego!!!
Źródło: Co mi w duszy gra
23 sierpnia 2014
Placuszki z cukinii z czosnkiem
Lubię robić w sezonie placki z cukinii. Są szybkie i bardzo dobre. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Polecam!
Składniki:
1 cukinia
2 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 mała cebulka
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku.
2. Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
5. Podawać ze kleksem jogurtu naturalnego, ewentualnie ze śmietaną.
Smacznego!!!
Źródło: Ewa Wachowicz
Składniki:
1 cukinia
2 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 mała cebulka
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku.
2. Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
5. Podawać ze kleksem jogurtu naturalnego, ewentualnie ze śmietaną.
Smacznego!!!
Źródło: Ewa Wachowicz
22 sierpnia 2014
Makaron z jabłkami
Makaron z jabłkami było dla mnie całkiem nowym połączeniem. W naszym rodzinnym domu podawało się raczej ryż z jabłkami (KLIK). Nowa wersja z makaronem też mi przypadła do gustu.
Składniki:
3 jabłka
sok z cytryny
cynamon
cukier do smaku
1 goździk
woda
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50-100 ml wody
+ makaron
Sposób wykonania:
1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny, trochę cukru, goździk, cynamon i odrobinę wody. Chwilkę gotować, ale nie za długo, aby jabłka się nie rozpadły.
2. Mąkę wymieszać z zimną wodą, wlać do jabłek, gotować, aż sos się zagęści.
3. Jabłka podajemy z ugotowanym makaronem na ciepło.
Smacznego!!!
Składniki:
3 jabłka
sok z cytryny
cynamon
cukier do smaku
1 goździk
woda
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50-100 ml wody
+ makaron
Sposób wykonania:
1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny, trochę cukru, goździk, cynamon i odrobinę wody. Chwilkę gotować, ale nie za długo, aby jabłka się nie rozpadły.
2. Mąkę wymieszać z zimną wodą, wlać do jabłek, gotować, aż sos się zagęści.
3. Jabłka podajemy z ugotowanym makaronem na ciepło.
Smacznego!!!
21 sierpnia 2014
Surówka z sałaty lodowej z marchewką
Taka chrupiąca surówka świetnie pasuje do wszelkich mięs. Polecam!
Składniki:
1 sałata lodowa
2-3 marchewki
2 łyżki oleju
przyprawa do sałatek
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Sałatę kroimy na paseczki.
3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej i przyprawę do sałatek.
Smacznego!!!
Składniki:
1 sałata lodowa
2-3 marchewki
2 łyżki oleju
przyprawa do sałatek
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Sałatę kroimy na paseczki.
3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej i przyprawę do sałatek.
Smacznego!!!
20 sierpnia 2014
Pierogi ze słodką kapustą
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
niepełna szklanka ciepłej wody
Farsz:
nieduża główka kapusty
2 cebule
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kapustę kroimy na 4 części, wykrawamy głąba. Gotujemy do miękkości. Odlewamy z wody. Studzimy. Dobrze wyciskamy z nadmiaru wody. Drobno kroimy.
2. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju, dodajemy kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy.
4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku.
5. Podajemy wedle uznania, np,. z roztopionym masłem lub odsmażane.
Smacznego!!!
19 sierpnia 2014
Papryka faszerowana ryżem i mięsem
Składniki:
4 białe papryki
1 torebka ugotowanego ryżu
25 dag mielonego mięsa (u mnie łopatka)
1 jajko
1 cebulka
majeranek, oregano
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci surowy wygląd.
2. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, wbić surowe jajko, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dobrze wymieszać.
3. Papryki umyć, osuszyć, naciąć od góry, wnętrze wyczyścić z błonek i pestek.
4. Papryki nafaszerować mięsem z ryżem.
5. Całość piec w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 minut w 180 st. C.
Smacznego!!!
18 sierpnia 2014
Dżem brzoskwiniowy
Dżem brzoskwiniowy to jeden z moich ulubionych. Do tej pory kupowałam, ale odkąd zrobiłam sama, już nie zamierzam kupować :) Z podanej porcji wyszło mi 4 małe słoiczki.
Składniki:
1 kg brzoskwiń
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
1 żel fix
Sposób wykonania:
1. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, smażyć, aż puszczą sok i będą miękkie. Dodać żel fix, sok z cytryny i gotować i mieszać 2-3 minuty.
2. Dodać cukier i jeszcze chwilkę gotować. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 kg brzoskwiń
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
1 żel fix
Sposób wykonania:
1. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, smażyć, aż puszczą sok i będą miękkie. Dodać żel fix, sok z cytryny i gotować i mieszać 2-3 minuty.
2. Dodać cukier i jeszcze chwilkę gotować. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Smacznego!!!
17 sierpnia 2014
Ciasto ucierane z morelami i kruszonką
Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
160 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 400 g moreli
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru (może być waniliowy)
Sposób przygotowania:
1. Masło roztopić, lekko ostudzić.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników.
4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
5. Na ciasto wyłożyć wydrylowane morele skórką do dołu.
6. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch.
7. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 35 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: Moje ciacho
16 sierpnia 2014
Zapiekanka ryżowa z brokułem i kurczakiem
Rzadko robię zapiekanki, bo troszkę przy nich roboty. Przepis znalazłam u Patrycji, polecam.
Składniki (na 4 porcje):
1 szklanka ryżu
2-3 łyżki oleju
300 ml wody
1 pierś z kurczaka
1 nieduży brokuł
przyprawa do gyrosa
100 g śmietany
3 jajka
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
1. Pierś z kurczaka gotujemy w przyprawie gyros. Następnie kroimy w kosteczkę.
2. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru na półtwardo.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany zimną wodą ryż i smażymy, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i gotujemy ok 15 minut, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy patelnię z ryżem na ciepłym palniku jeszcze na 10 minut.
4. Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do180 st. C do zrumienienia się wierzchu (ok 20 minut)
Smacznego!!!
Źródło: Smak mojej kuchni
Składniki (na 4 porcje):
1 szklanka ryżu
2-3 łyżki oleju
300 ml wody
1 pierś z kurczaka
1 nieduży brokuł
przyprawa do gyrosa
100 g śmietany
3 jajka
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
1. Pierś z kurczaka gotujemy w przyprawie gyros. Następnie kroimy w kosteczkę.
2. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru na półtwardo.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany zimną wodą ryż i smażymy, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i gotujemy ok 15 minut, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy patelnię z ryżem na ciepłym palniku jeszcze na 10 minut.
4. Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do180 st. C do zrumienienia się wierzchu (ok 20 minut)
Smacznego!!!
Źródło: Smak mojej kuchni
14 sierpnia 2014
Wiśnie z nalewki
Szkoda było mi wiśni z nalewki. Można je oczywiście zjeść, choć są mocno alkoholowe :) Ja wiśnie zapakowałam w słoiki i będę mieć fajne alkoholowe owoce i syrop do wykorzystania :)
Składniki:
wiśnie z nalewki
0,5 litra wody
0,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie przekładamy do słoiczków.
2. Z wody i cukru robimy syrop, zalewamy wiśnie. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
wiśnie z nalewki
0,5 litra wody
0,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie przekładamy do słoiczków.
2. Z wody i cukru robimy syrop, zalewamy wiśnie. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!!!
13 sierpnia 2014
Nalewka wiśniowa / Wiśniówka
W lipcu nastawiłam swoją pierwszą wiśniówkę. Teraz ją zlałam, wyszła bardzo fajna, choć jeszcze musi stać 3 miesiące, aż w pełni nabierze mocy :)
Składniki:
1 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
0,5 litra spirytusu 96%
0,5 litra zimnej przegotowanej wody
Sposób wykonania:
1. Wydrylowane owoce włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Pozostawić na 3 dni, codziennie przemieszać, aby cukier się rozpuścił.
2. Po trzech dniach dodać spirytus i wodę. Odstawić w ciemne miejsce na 1 miesiąc.
3. Po miesiącu odsączyć nalewkę od owoców (przelałam wiśniówkę przez złożoną pieluszkę tetrową).
4. Nalewkę odstawić na około 3 miesiące.
5. Z podanych składników wyszło mi prawie 1,5 litra nalewki.
Na zdrowie!
Składniki:
1 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
0,5 litra spirytusu 96%
0,5 litra zimnej przegotowanej wody
Sposób wykonania:
1. Wydrylowane owoce włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Pozostawić na 3 dni, codziennie przemieszać, aby cukier się rozpuścił.
2. Po trzech dniach dodać spirytus i wodę. Odstawić w ciemne miejsce na 1 miesiąc.
3. Po miesiącu odsączyć nalewkę od owoców (przelałam wiśniówkę przez złożoną pieluszkę tetrową).
4. Nalewkę odstawić na około 3 miesiące.
5. Z podanych składników wyszło mi prawie 1,5 litra nalewki.
Na zdrowie!
Pucharek lodowy z owocami
Deser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe!
Składniki:
1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą)
1 morela
1 brzoskwinia
2 łyżki borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki.
2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami.
3. Deser możemy polać ulubionym sosem lub oprószyć tatrą czekoladą.
Smacznego!!!
Składniki:
1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą)
1 morela
1 brzoskwinia
2 łyżki borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki.
2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami.
3. Deser możemy polać ulubionym sosem lub oprószyć tatrą czekoladą.
Smacznego!!!
12 sierpnia 2014
Pieczony łosoś z koperkiem i cytryną
Naszła mnie ostatnio ochota na łososia, bo już dawno nie jadłam. Znalazłam ekspresowy przepis, zmieniłam według własnego gustu, zrobiłam, wyszło pysznie. Dziś z Wami dzielę się tym przepisem :)
Składniki:
300-400 g łososia
1 duża łyżka masła
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki siekanego koperku
sól do smaku
słodka mielona papryka
Sposób wykonania:
1. Rybę nacieramy słodką mieloną papryką.
2. Masło roztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, koperek i solimy do smaku.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut bez przykrycia.
Smakuje bardzo bardzo dobrze!
Smacznego!!!
Źródło: Passionfruit
Składniki:
300-400 g łososia
1 duża łyżka masła
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki siekanego koperku
sól do smaku
słodka mielona papryka
Sposób wykonania:
1. Rybę nacieramy słodką mieloną papryką.
2. Masło roztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, koperek i solimy do smaku.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut bez przykrycia.
Smakuje bardzo bardzo dobrze!
Smacznego!!!
Źródło: Passionfruit
11 sierpnia 2014
Keczup z cukinii
Moja kuzynka robi masę fajnych przetworów, między innymi ten keczup. Też mi posmakował, więc postanowiłam zrobić swoje zapasy. Nie tylko zastąpi nam kupny keczup. Można go dodać do różnych sosów, posmarować spód od pizzy, dodać do leczo... Możliwości jest wiele! Recepturę mam od kuzynki - polecam serdecznie!
Składniki:
1 kg cebuli
garść soli
3 kg cukinii (obranej i pozbawionej pestek)
ok 80 dag cukru
1 łyżka pieprzu (może być pół na pół z ziołowym)
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej papryki
1 litrowy słoik koncentratu pomidorowego (950g)
350-500 ml octu - w zależności jak ostry keczup chcemy otrzymać
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, nasypać garść soli, wymieszać i odstawić na noc. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
2. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, dobrze odcisnąć z soku.
3. Cebulę i cukinię dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie zmiksować lub zblenderować na gładko.
4. Uzyskany miąższ podgrzać i dodać pozostałe składniki, całość gotować jeszcze 15 minut.
5. Gorący keczup przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Keczup nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.
Z podanej porcji wyszło mi 20 słoików różnej wielkości.
Smacznego!!!
Składniki:
1 kg cebuli
garść soli
3 kg cukinii (obranej i pozbawionej pestek)
ok 80 dag cukru
1 łyżka pieprzu (może być pół na pół z ziołowym)
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej papryki
1 litrowy słoik koncentratu pomidorowego (950g)
350-500 ml octu - w zależności jak ostry keczup chcemy otrzymać
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, nasypać garść soli, wymieszać i odstawić na noc. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
2. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, dobrze odcisnąć z soku.
3. Cebulę i cukinię dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie zmiksować lub zblenderować na gładko.
4. Uzyskany miąższ podgrzać i dodać pozostałe składniki, całość gotować jeszcze 15 minut.
5. Gorący keczup przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Keczup nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.
Z podanej porcji wyszło mi 20 słoików różnej wielkości.
Smacznego!!!
10 sierpnia 2014
Kruche ciasto z brzoskwiniami
Zapraszam Was dziś na zaskakująco pyszne ciasto z brzoskwiniami. Jest rewelacyjne!
Składniki:
Ciasto (24x28cm):
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru pudru
Brzoskwinie:
4 duże brzoskwinie
1 łyżka cukru
1/2 opakowania galaretki (np. brzoskwiniowej lub morelowej)
Pianka:
4 białka
4 łyżki cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Ciasto zagnieść i schłodzić przez 1 godzinę.
2. Nieobrane brzoskwinie umyć, pokroić w kostkę, smażyć w rondelku, aż część soku odparuje. Dodać cukier, a potem galaretkę.
3. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Mniejszą włożyć do zamrażarki.
4. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę i brzegi. Podpiec w piekarniku 10-15 minut.
5. Ubić białka z solą i cukrem na sztywno.
6. Na podpieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie, potem pianę i zetrzeć zamrożone ciasto na wierzch. Całość piec w 170-180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia wierzchu.
Smacznego!!!
Źródło: Agata gotuje
Składniki:
Ciasto (24x28cm):
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru pudru
Brzoskwinie:
4 duże brzoskwinie
1 łyżka cukru
1/2 opakowania galaretki (np. brzoskwiniowej lub morelowej)
Pianka:
4 białka
4 łyżki cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Ciasto zagnieść i schłodzić przez 1 godzinę.
2. Nieobrane brzoskwinie umyć, pokroić w kostkę, smażyć w rondelku, aż część soku odparuje. Dodać cukier, a potem galaretkę.
3. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Mniejszą włożyć do zamrażarki.
4. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę i brzegi. Podpiec w piekarniku 10-15 minut.
5. Ubić białka z solą i cukrem na sztywno.
6. Na podpieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie, potem pianę i zetrzeć zamrożone ciasto na wierzch. Całość piec w 170-180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia wierzchu.
Smacznego!!!
Źródło: Agata gotuje
9 sierpnia 2014
Kawa po grecku
Ten fajny sposób na kawę znalazłam na jednym z blogów. Polecam gorąco!
Składniki:
1 lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 lub 2 łyżeczki cukru
1-2 krople aromatu waniliowego
zagotowana woda
mleko (ciepłe lub zimne)
kakao w proszku
kostki lodu (jeśli robimy kawę mrożoną)
Sposób przygotowania:
1. Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby zakryła ją centymetr powyżej. Dodajemy olejek i całość miksujemy spieniaczem do kawy, aż zrobi się pianka.
2. Cały czas ubijając dolewamy mleka, aż uzupełnimy filiżankę.
3. Wierzch kawy posypujemy szczyptą kakao. Jeśli robimy kawę mrożoną, to dodajemy kostki lodu.
Smacznego!!!
Źródło: Młoda Pani Domu
Składniki:
1 lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 lub 2 łyżeczki cukru
1-2 krople aromatu waniliowego
zagotowana woda
mleko (ciepłe lub zimne)
kakao w proszku
kostki lodu (jeśli robimy kawę mrożoną)
Sposób przygotowania:
1. Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby zakryła ją centymetr powyżej. Dodajemy olejek i całość miksujemy spieniaczem do kawy, aż zrobi się pianka.
2. Cały czas ubijając dolewamy mleka, aż uzupełnimy filiżankę.
3. Wierzch kawy posypujemy szczyptą kakao. Jeśli robimy kawę mrożoną, to dodajemy kostki lodu.
Smacznego!!!
Źródło: Młoda Pani Domu
8 sierpnia 2014
Pasta z tuńczyka i fety
Lubię od czasu do czasu urozmaicić sobie kanapkę ciekawą pastą.
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
120-150 g sera typu feta
1/2 małej cebulki
pieprz
ewentualnie siekana zielenina
Sposób wykonania:
1. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
2. Cebulkę drobno posiekać.
3. Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z tuńczykiem i cebulką, doprawić do smaku pieprzem. Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Smacznego!!!
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
120-150 g sera typu feta
1/2 małej cebulki
pieprz
ewentualnie siekana zielenina
Sposób wykonania:
1. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
2. Cebulkę drobno posiekać.
3. Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z tuńczykiem i cebulką, doprawić do smaku pieprzem. Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Smacznego!!!
7 sierpnia 2014
Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
2 budynie waniliowe
2 galaretki (u mnie agrestowa i brzoskwiniowa)
4 łyżki cukru
100 g masła
szklanka pokrojonych brzoskwiń (świeżych obranych lub z puszki)
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić z solą na sztywno, następnie dodać cukry i ubić. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodawać partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ciasto w 180 st. C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
2. W 1/4 litra wody rozpuścić proszki budyniowe. 3/4 litra wody zagotować z cukrem, po zagotowaniu zrobić budyń, a gdy masa zgęstnieje wsypać galaretki w proszku. Na koniec dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
3. Pokrojone owoce wrzucić do masy i wymieszać.
4. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: W mojej kuchni
5 sierpnia 2014
Sałatka szwedzka na zimę
Poza kiszonymi robiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości.
Składniki:
2-2,5 kg ogórków
9 szklanek wody
0,5 szklanki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)
Do każdego słoika wkładamy:
3-4 plasterki marchewki
0,5 łyżeczki gorczycy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.
2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno.
3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Składniki:
2-2,5 kg ogórków
9 szklanek wody
0,5 szklanki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)
Do każdego słoika wkładamy:
3-4 plasterki marchewki
0,5 łyżeczki gorczycy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.
2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno.
3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki