Kasza gryczana jest moją ulubioną ze wszystkich kasz! Chętnie jadam z nią zupę (KLIK) - robię ją przynajmniej raz w miesiącu, a także często zastępuję nią ziemniaki do głównego dania. Oto mój sposób na sypki dodatek do obiadu :)
Składniki (dla 2-ch osób jako dodatek do obiadu):
1/2 szklanki kaszy
1 szklanka wody
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wodę z odrobiną soli zagotowujemy.
2. Na gotujący się wrzątek wrzucamy opłukaną kaszę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
3. Garnek zdejmujemy z ognia, zawijamy go w koc lub ręcznik na 15-20 minut. Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia.
*Świetnie smakuje z sosem pieczarkowym...
** lub jako dodatek do obiadu :)
Smacznego!!!
smaczny obiad:)
OdpowiedzUsuńznacznie lepsza wychodzi jeśli pierw kaszę wsypiemy na patelnię z rozgrzanym masłem, przesmażyć moment, aby kasza wchłonęła tłuszcz i dopiera wtedy zalewać płynem...podobnie postępuję z ryżem
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ryż tak przygotowuję do risotto, ale z kaszą nie próbowałam.
UsuńJa z kolei, podgrzewam w garnku olej i wsypuję kaszę. Pogrzewam jeszcze chwilę cały czas mieszając i zalewam wywarem mięsno-warzywnym. Jeszcze trochę soli, bo szczypta to może być za mało i kaszka wychodzi jak ta lala.
OdpowiedzUsuń