Składniki:
50 dag sera białego
4 jajka
2 szklanki mąki
4 łyżki śmietany 18%
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka wódki (użyłam spirytusu)
1 płaska łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
cukier puder po posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, sól i sodę przesiewamy do miski.
2. Ser dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wychodzi klejące i takie ma być. Nie należy dosypywać mąki.
4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
5. Dłonie zwilżamy wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na olej i smażymy na rumiano.
6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
P.S. A oponki lubicie? Jeśli tak to już zapraszam do przepisu - wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie :)
A może rogate pączki? Są to pyszne ekspresowe pączki na serku homogenizowanym. Znów klikamy na zdjęcie :)
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńrogate pączki zawsze robiła moja babcia jak byłam mała.. i tylko z tym mi się kojarzą :D uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuń