Strony

31 maja 2012

Ryż z truskawkami

Moje ulubione danie z truskawkami!


Składniki:

1 szklanka ryżu
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
cukier do smaku

Sos truskawkowy:
truskawki (ilość dowolna)
jogurt naturalny
cukier

Sposób przygotowania:

1. Najpierw zaczynamy od ugotowania ryżu, wszystkie składniki gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.
2. W międzyczasie robimy sos, umyte truskawki rozgniatamy widelcem lub miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i cukier do smaku. Mieszamy.
3. Przekładamy ryż do miseczek, polewamy sosem i delektujemy się tym nieziemskim smakiem!

Smacznego!


 

30 maja 2012

Kapuśniak z młodej kapusty


Składniki:

1 główka młodej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
3-4 ziemniaki
3 pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym)
1 cebula
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz, sól
dowolny wywar (u mnie ze skrzydełek)
siekany koperek

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obieramy i myjemy.
2. Pokrojone dowolnie ziemniaki, marchewkę, cebulę i pietruszkę wrzucamy do gotującego się wywaru. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękkie. 
3. W międzyczasie szatkujemy kapustę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dowolnie kroimy.
4. Kapustę dodajemy do zupy. Potem dodajemy pomidory, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Podajemy zupę posypaną siekanym koperkiem.

Smacznego :)

28 maja 2012

Ciasto z truskawkami i galaretką

Uwielbiam to ciasto - robię je co roku, kiedy już pojawiają się truskawki. Polecam!


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
pół kilo truskawek
1 kostka margaryny
gęsty ugotowany budyń na mleku
1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
tężąca galaretka truskawkowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu
kilkanaście truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ubić pianę z białek, dodać po jednym żółtku, cukier, następnie mąkę i proszek i delikatnie całość zamieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36x24cm). Piec ok. 35 minut w 180 st. C.
2. Przygotować krem: Utrzeć margarynę z cukrem, dodać zimny budyń i całość połączyć.
3. Część truskawek do kremu rozgnieść widelcem, a resztę pokroić w kawałki. Dodać najpierw rozgniecione truskawki, wymieszać, a następnie truskawki w kawałkach i jeszcze raz całość zamieszać.
4. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Rozłożyć 3/4 kremu, przełożyć drugim biszkoptem, następnie dać resztę kremu. Umyte truskawki przekroić na pół, ułożyć na wierzchu i całość zalać tężącą galaretką truskawkową. Schować do lodówki.


Smacznego!!!
 

26 maja 2012

Filet z indyka z suszonymi morelami i śliwkami

Pyszna propozycja zarówno na ciepło (jako mięso do obiadu), jak i na zimno (w postaci wędliny drobiowej z farszem). Przepis pochodzi ze zbioru przepisów siostry Anastazji.


Składniki:

1 duży filet z indyka
kilka suszonych śliwek bez pestek
kilka suszonych moreli
3-4 łyżeczki musztardy
przyprawa do drobiu
sól
pieprz
oliwa

Sposób przygotowania:

1. Filet myjemy, wycieramy i rozbijamy na duży płat.
2. Wierzch smarujemy musztardą. Układamy śliwki na przemian z morelami.
3. Całość dokładnie zwijamy. Obwiązujemy sznurkiem kuchennym lub spinamy wykałaczkami.
4. Rulon mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Dodatkowo smarujemy oliwą lub olejem.
5. Całość zwijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180°C. Pod koniec odsłaniamy folię by mięso się przyrumieniło. Podajemy pokrojone w plastry z ziemniaczkami i surówką lub jako wędlinę.

Smacznego :)

25 maja 2012

Knedle ziemniaczane z truskawkami

Do zrobienia knedli użyłam ostatniego woreczka mrożonych truskawek, jakiego miałam jeszcze z zeszłego roku.


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

1,5 szklanki mąki

2 jajka

szczypta soli
 

Nadzienie:

0,5 kg truskawek

(jeśli używamy mrożonych owoców to pamiętajmy, że nie można ich rozmrażać przed przygotowaniem)
 

Sposób przygotowania:


1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i pokroić na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć, nałożyć truskawkę i zlepić tak, aby knedle miały regularny okrągły kształt.

2. Gotować w dużej ilości osolonej wody od momentu zawrzenia wody przez ok. 4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.

3. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami - u mnie topione masełko i cukier. Można też podać ze zrumienioną bułką tartą z masłem lub polane śmietaną i posypane cukrem.


SMACZNEGO :)

 

23 maja 2012

Sałatka z pomidorów i ogórków

To mój ulubiony dodatek do obiadu. Serwuję sobie też taką sałatkę na śniadanie lub kolację.


Składniki:

2 duże pomidory
1 świeży ogórek
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
siekany koperek
ewentualnie drobno pokrojona cebulka

Sposób przygotowania:

1. Ogórka obieramy i kroimy w plastry.
2. Pomidory myjemy i kroimy w ósemki.
3. Całość doprawiamy, dodajemy jogurt, koperek, cebulkę i mieszamy.

Smacznego!!!

22 maja 2012

Surówka z kalarepy

Przepis banalnie prosty. A poprzez dodanie rodzynek lub zmiażdżonego ząbka czosnku powstają nam dwie różne surówki z kalarepy - na słodko lub na ostro. Zrobiłam w wersji podstawowej.


Składniki:

2 kalarepy
4 marchewki
1 duże jabłko
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

1. Kalarepę obieramy, trzemy na tarce jarzynowej, delikatnie solimy i odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu odciskamy kalarepę z nadmiaru soku.
2. Obieramy marchew i jabłko i ścieramy na tarce. Dodajemy do kalarepy. Całość mieszamy i doprawiamy.
3. Na tym możemy zakończyć lub też zrobić jak wspominałam wcześniej, czyli dodajemy rodzynki, jeśli chcemy mieć surówkę na słodko. A jeśli dodamy 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku powstanie nam surówka z kalarepy na ostro.

Smacznego :)

20 maja 2012

Młoda kapusta z koperkiem II

Druga propozycja podania młodej kapusty, niezwykle szybka i bardzo smaczna. Ten sposób przygotowania kapusty z pewnością zagości u nas na stałe.


Składniki:

główka młodej kapusty
pół pęczka koperku
woda
3 łyżki posiekanej cebuli dymki
sól do smaku

+ zasmażka: 3 łyżki masła i 1,5 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

1. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (do 1/4 objętości kapusty). Solimy do smaku. Dusimy, aż kapusta będzie niemal cała w wodzie.
2. Dodajemy koperek i szczypior z cebuli, gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
3. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Podane składniki są "na oko" - mniej więcej z takich ilości składała się moja zasmażka. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i delikatnie całość podsmażamy.
4. Zasmażkę mieszamy z kapustą.
5. Podajemy na ciepło - choć podjadana na zimno też smakuje :)

Smacznego!!!

19 maja 2012

Zupa z botwinką


Składniki:

1 pęczek botwinki z buraczkami
2 marchewki
1 cebula
5 średnich ziemniaków
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
kminek w ziarenkach
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
ocet do smaku (lub kwasek cytrynowy)
śmietana 18% lub 30%
siekany koperek
wywar lub dowolny bulion (u mnie na skrzydełkach)
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotować wywar, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz dowolnie pokrojone pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie.
2. W międzyczasie obrać buraczki i zetrzeć na tarce, zalać dwoma szklankami wrzątku. Botwinkę umyć i pokroić razem z łodygami.
3. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie wlać wywar razem z burakami i dodać botwinkę. Wsypać też trochę kminku. Doprawić octem (lub kwaskiem cytrynowym).
4. Odlać odrobinę zupy i dodać do niej 2-3 łyżki śmietany, starannie wymieszać i całość wlać do garnka z zupą. Na koniec zupę ewentualnie doprawić i posypać siekanym koperkiem.
5. Można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
 

Smacznego :)

18 maja 2012

Makaron z pieczarkami i porem

Propozycja na pyszny, szybki i tani obiad.


Składniki:

ulubiony makaron
posiekana natka pietruszki
3-4 łyżki śmietany 18%
15 dag pieczarek
pół pora
1 łyżka masła lub margaryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na gotujący się wrzątek z dodatkiem soli wrzucamy makaron i gotujemy.
2. Obrane pieczarki kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę i dusimy pieczarki. 
3. W czasie, gdy pieczarki się duszą, oczyszczamy pora i kroimy w talarki. Dorzucamy do pieczarek i razem dusimy. Doprawiamy solą.
4. Dodajemy śmietanę i całość mieszamy. Dorzucamy odcedzony makaron, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy siekaną pietruszkę.
5. Podajemy udekorowane pietruszką.

Smacznego :) 

Źródło: Moja kuchnia malutka

16 maja 2012

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Zrobiłam na tygodniu taką oto drożdżówkę z rabarbarem. Bardzo nam smakowało to ciasto. Poza tym szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, no i długo zachowuje świeżość. Do kawałka drożdżówki polecam kubek kakao - pyszna propozycja na śniadanie :)


Składniki:

10 dag drożdży
szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
4 całe jajka
szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
2 szklanki obranego i pokrojonego rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
2. w misce układamy poszczególne składniki warstwami: najpierw kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Następnie Zalewamy roztrzepanymi jajkami, olejem i mlekiem. Na koniec dodajemy mąkę i szczyptę soli. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
3. Kiedy minie czas oczekiwania, mieszamy ciasto do gładkiej konsystencji mikserem. Wykładamy na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C przez 45-50 minut. Ciasto zostawiamy po upieczeniu jeszcze chwilę w piekarniku (10-15 minut).
4. Można posypać drożdżówkę cukrem pudrem.


Smacznego :)

Źródło: Kuchenne szaleństwa



Kompot jabłkowo-śliwkowo-truskawkowy z miętą

...czyli jak wykorzystać zalegające w zamrażarce owoce i suszoną miętę.


Składniki:

mrożone śliwki
mrożone truskawki
2 świeże jabłka
1 gałązka suszonej mięty
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Mrożone owoce rzucamy do wody.
2. W międzyczasie myjemy jabłka, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skórki, rzucamy do gotujących się owoców. Dodajemy suszoną miętę.
3. Kiedy się zagotuje zmieszamy płomień gazu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyłączamy, przykrywamy pokrywką aż kompot trochę ostygnie i "nasiąknie" aromatem mięty. Kompot przelewamy przez sitko, wlewamy do dzbanka i dodajemy odrobinę cukru.

Dzięki dodatku mięty, napój jest bardzo orzeźwiający - w sam raz na ciepłe dni.

Smacznego :)

15 maja 2012

Pieczone ziemniaki Hasselback

Tak fajnie ponacinane i upieczone ziemniaczki widziałam już na kilku blogach. Udało mi się w końcu zmobilizować i przygotować te cudaki. Wyszły super!!! Były bardzo smaczne!!! Przyprawiłam je na swój sposób.


Składniki:

ziemniaki - ilość dowolna - ważne żeby były mniej więcej takiej samej wielkości, by wszystkie się ładnie upiekły
pieprz
sól
przyprawa do ziemniaków

oliwa

Sposób przygotowania:

1. Obrane ziemniaki nacinamy z jednej strony, tak aby ich całkowicie nie przeciąć.
2. Przyprawiamy solą, i pieprzem, smarujemy oliwą i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
3. układamy w naczyniu, np. żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy przez ok. 1,5 godziny w 180st.C. Długość pieczenia zależy też od wielkości ziemniaków, dlatego ja użyłam niewielkich.
4. Ziemniaki po upieczeniu są miękkie i bardzo aromatyczne. Podałam je do pieczonych udek.


Smacznego :)

13 maja 2012

Wielowarzywna surówko-sałatka z kapustą pekińską


Składniki:

mała kapusta pekińska
puszka kukurydzy
mały por
świeży ogórek
marchewka
pomidor
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
posiekana natka pietruszki
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pora oczyszczamy, kroimy na talarki i solimy. Odstawiamy, by zmiękł.
2. Obieramy ogórka i kroimy w kostkę. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno kroimy. Pomidora kroimy w kostkę.
3. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
4. Mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt i sok z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
5. Podajemy jako sałatkę lub dodatek do obiadu w postaci surówki.

Smacznego :)

12 maja 2012

Ucierane ciasto z rabarbarem (ze śmietaną)

Uwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru! Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy, właściwie można go zrobić z dowolnymi owocami, a ponoć najlepiej smakuje z rabarbarem lub śliwkami. Pyszne, proste i bardzo szybkie!


Składniki:

2-3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

oczyszczony i pokrojony w kawałki rabarbar (ok. 1 szklanka)

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać olej i śmietanę.
2. Do gładkiej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blachę, ułożyć rabarbar na wierzchu.
4. Piec przez ok. 35 minut w 160 st. C.
5. Nas koniec dodam, że robiłam to ciasto w małej blaszce.


Smacznego :)

11 maja 2012

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

...czyli smak domu!

 
 
Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • kminek w ziarenkach - opcjonalnie
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki 
  • sól, pieprz
  • olej
  • siekany koperek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • woda lub bulion
Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować.
2. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać kapustę, podlać bulionem lub wodą, posypać kminkiem i dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Dusimy, aż kapusta będzie miękka i część płynu odparuje.
3. Śmietanę rozrobić z odrobiną wody i mąki, wlać do kapusty, chwilę dusić, na koniec dodać siekanego koperku i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)




9 maja 2012

Pizza z kurczakiem

Znalazłam u Agi bardzo ciekawy przepis na ciasto do pizzy - niezwykle aromatyczne z doprawione ziołami. Z tej porcji można przygotować dwie pizze o średnicy 25-30 cm. Do jej przygotowania wykorzystałam mięso z udek z rosołu. Polecam!


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżeczki ziół suszonych (np. bazylia, oregano lub majeranek - lub wszystkiego po trochę)
1 szklanka ciepłej wody
50 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
szczypta cukru

Sos:
3 łyżki keczupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół
2 zmiażdżone ząbki czosnku
niepełna łyżeczka cukru

Dodatki:
mięso z dwóch ugotowanych udek
przyprawa gyros
olej
1 cebula
20 dag tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się połączyły.
2. Przygotowujemy kurczaka: obskubane mięso przekładamy na patelnię z niewielką ilością oleju, smażymy i przyprawiamy przyprawą gyros.
3. Robimy ciasto: w misce mieszamy mąkę, cukier, sól i zioła. W innym niewielkim naczyniu rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, olej i wodę i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do mąki i zagniatamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Odkładamy, by podwoiło swoją objętość.
4. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w piórka lub kostkę.
5. Rozgrzewamy piekarnik, połowę ciasta wykładamy na blaszkę, ciasto smarujemy sosem, dajemy kurczaka, cebulę i całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w 200 st. C aż ciasto będzie rumiane.

Smacznego :)

7 maja 2012

Śmietanowiec z galaretkami

Na zakończenie tego długiego pięknego weekendu zrobiłam pysznego śmietanowca! Zdecydowanie będzie u nas częściej gościł w takie piękne słoneczne i gorące dni jak ostatnio :)


Składniki:

4 różne galaretki (u mnie cytrynowa, wiśniowa, agrestowa i truskawkowa)
pół litra śmietany 30%
1 cukier waniliowy
biszkopty do wyłożenia


Sposób przygotowania:

1. Dwie galaretki, wiśniową i agrestową, rozpuszczamy w osobnych naczyniach w 1 szklance wody. Studzimy i wkładamy do lodówki. Kiedy stężeją wyjmujemy z naczyń i kroimy w mniejsze kawałki, np. w kostkę.
2. Pozostałe dwie galaretki, cytrynową i truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody w osobnych naczyniach i chłodzimy (nie powinny być tężejące).
3. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego. Powoli wlewamy do śmietany zimną galaretkę cytrynową i mieszamy do dokładnego połączenia.
4. Tortownicę zwilżamy i wykładamy starannie folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy pokrojone w kostki galaretki i zalewamy śmietaną.  Wkładamy do lodówki na 10-15 minut, by masa trochę stężała, po czym wylewamy na wierzch zimną truskawkową galaretkę.
5. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Śmietanowca robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Smacznego :)

6 maja 2012

Kawa bananowa

Chodził za mną ten koktajl od dłuższego czasu, tym bardziej, że często pojawiał się na różnych blogach.


Składniki:

200 ml zimnego mleka
1 banan pokrojony w plasterki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
ewentualnie kostki lodu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze. W upał można dorzucić również kostki lodu. I gotowe! Mniam mniam :)

 Smacznego :)

 

5 maja 2012

Tosty z szynką i serem

Bardzo lubię tosty, a te są chyba jednymi z najbardziej standardowych :)


Składniki:

chleb tostowy
kilka plasterków dowolnej szynki
kilka plasterków żółtego sera
masło lub margaryna

Sposób przygotowania:

Kromki chleba smarujemy masłem lub margaryną, nakładamy ser i szynkę, składamy i opiekamy w opiekaczu 2-3 minutki. 

Smacznego :)

4 maja 2012

Zupa z kaszą gryczaną

Inna wersja krupniku :) Nawiasem mówiąc moja ulubiona!


Składniki:

3 skrzydełka
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
1 kostka drobiowa
pół szklanki kaszy gryczanej
siekana pietruszka

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka moczymy w wodzie, wymieniamy wodę (dolewam ok 2,5 litra) i gotujemy, odszumowujemy.
2. Do gotującego się wywaru dodajemy kostkę drobiowa, ziele angielskie i liść laurowy oraz warzywa: Pokrojoną marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz ziemniaki. Gotujemy aż warzywa trochę zmiękną.
3. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.

Smacznego :)

3 maja 2012

Koktajl ananasowy

W taki upał ratujemy się pysznymi chłodnymi koktajlami owocowymi!


Składniki:

pół świeżego ananasa
300 ml maślanki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Obranego ananasa kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną maślanką truskawkową i blendujemy.

Smacznego :)

2 maja 2012

Pierogi ruskie

Na moim blogu można znaleźć kilka przepisów na pierogi, jednak jeszcze tych tradycyjnych mi brakowało :) To moje ulubione pierogi, smakują za równo odgotowane jak i podsmażone na patelni. Pychotka!


Składniki:

Na ciasto: 
3 szklanki mąki 
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól

Na farsz:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg białego sera
1 duża cebula, lub dwie
pieprz, sól
odrobina suszonej mięty (opcjonalnie - polecam!)

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto - ma wyjść miękkie i elastyczne.
2. Przygotowujemy farsz: ugniecione ugotowane ziemniaki mieszamy z rozdrobnionym twarogiem, dobrze zrumienioną cebulą i pieprzem. Starannie całość mieszamy.
3. Z ciasta wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy z topionym masłem lub skwarkami. Możemy też odsmażyć pierogi na patelni.

Smacznego :) 

1 maja 2012

Muffinki z szynką i żółtym serem

Zapraszam na świetne wytrawne muffinki. Nadają się w sam raz na przekąskę do pracy, szkoły czy też piknik. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.


Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki naturalnego jogurtu
40 g roztopionej margaryny (lub masła)
2 jajka
pół łyżeczki soli
kilka plasterków dowolnej szynki (lub innej wędliny)
kilka plasterków żółtego sera
szczypta ostrej papryki
siekana zielona cebulka
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Szynkę i ser żółty kroimy w kostkę.
2. W jednej misce mieszamy wszystkie suche produkty, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, ostrą paprykę.
3. W drugim naczyniu mieszamy przestudzony roztopiony tłuszcz, jogurt i jajka i dokładnie wymieszać.
4. Połączyć suche i mokre składniki, dodając wędlinę ser i siekaną cebulkę. Wymieszać niestarannie.
5. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 ich wysokości.
6. Piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut.
7. Z podanej porcji wychodzi 12-14 muffinek.


Smacznego :)

Źródło: Fritti e forno