Ciasto wpadło mi w oko na Instagramie i postanowiłam od razu go zrobić. Zaczął się już w pełni sezon na borówkę amerykańską, którą wykorzystałam do tego ciasta. Można również użyć jagód leśnych.
A ciasto typowo letnie, z sezonowymi owocami i niebieską galaretką, która tutaj kojarzy mi się z błękitem nieba i wody w wakacje.
Składniki:
Biszkopt (20x34cm):
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 700 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru, lub wedle uznania do smaku
- 2 galaretki cytrynowej
- 250 ml gorącej wody
- około 500 g borówki amerykańskiej
Dodatkowo:
- 1 niebieska galaretka
- 400 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać cukier, ubić. Dodawać po jednym żółtku, a na końcu przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Upiec, ostudzić całkowicie i przekroić na dwa blaty.
2. Galaretki cytrynowe dokładnie rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlać zimną galaretkę cytrynową, zmiksować. Na koniec dodać większą część borówki amerykańskiej, wymieszać całość łyżką.
3. Jeden z biszkoptów nasączyć mocnym naparem z herbaty. Wyłożyć połowę masy. Przyłożyć biszkoptem, nasączyć i dać kolejną warstwę masy. Wyrównać, a na wierzchu masy wyłożyć pozostałe borówki. Wstawić ciasto do lodówki.
4. Niebieską galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wyłożyć na wierzch ciasta i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło, z moimi zmianami: Instagram, Orchideli