Nalewka z kawy należy do tych całorocznych, bo składniki dostępne są o każdej porze roku. Idealna nie tylko dla miłośników kawy.
Składniki:
500ml spirytusu 96%
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
4 cukry waniliowe
140 ziaren kawy
Sposób przyrządzenia:
1. Wodę i cukry zagotować, ostudzić. Dodać spirytus, ziarna kawy. Słoik zakręcić i odstawić na około 1 miesiąc - u mnie stała w barku. Nie należy dłużej trzymać ziaren kawy w alkoholu, bo zgorzknieje.
2. Jak już widzimy, że nalewka jest ciemna po 4 tygodniach już można ją znać - wystarczy przelać przez sitko. Kawówka nie wymaga filtrowania.
Na zdrówko!
Strony
▼
26 marca 2020
23 marca 2020
Sałatka gyros z prażoną cebulką
Zupełnie odmieniona sałatka gyros. Przepis mam od koleżanki z pracy. Największą robotę robi tu prażona cebulka - nadaje charakteru całej sałatce. Polecam.
Składniki:
1 kapusta pekińska
filet z piersi z kurczaka obsmażony w przyprawie gyros
pieczarki (10-15 sztuk)
prażona cebulka
Sos czosnkowy: 2-4 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka musztardy + sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Składniki sosu połączyć. Doprawić do smaku.
2. Obsmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę.
3. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę, obsmażyć na oleju.
4. Sos czosnkowy wymieszać z posiekaną kapustą pekińską.
5. Ułożyć sałatkę w salaterce (od dołu): połowa kapusty z sosem - pieczarki - kurczak - reszta kapusty z sosem - na wierzch prażona cebulka.
Smacznego!!!
Składniki:
1 kapusta pekińska
filet z piersi z kurczaka obsmażony w przyprawie gyros
pieczarki (10-15 sztuk)
prażona cebulka
Sos czosnkowy: 2-4 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka musztardy + sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Składniki sosu połączyć. Doprawić do smaku.
2. Obsmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę.
3. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę, obsmażyć na oleju.
4. Sos czosnkowy wymieszać z posiekaną kapustą pekińską.
5. Ułożyć sałatkę w salaterce (od dołu): połowa kapusty z sosem - pieczarki - kurczak - reszta kapusty z sosem - na wierzch prażona cebulka.
Smacznego!!!
21 marca 2020
Szarlotkowa jaglanka
Lubię od czasu do czasu zrobić sobie taką kolacyjkę. Kaszę jaglaną z jabłkiem można też zjeść na śniadanie, o ile macie rano czas na ugotowanie tej kaszy. Kiedyś robiłam coś podobnego (KLIK), ale z surowym jabłkiem i rodzynkami, a tu wersja bardziej szarlotkowa ;-)
Składniki:
3 łyżki kaszy jaglanej (suchej)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
1 jabłko
1 łyżeczka masła
cynamon
1 łyżeczka miodu
imbir
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, chwilkę prażymy na patelni, po czym dodajemy wodę, mleko, szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
2. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i chwilę dusić. Pod koniec dodać cynamon i troszkę sproszkowanego imbiru.
3. W misce wymieszać ugotowaną kaszę, miód i prawie wszystkie jabłka (odłożyłam małą łyżeczkę jabłek do dekoracji). Całość przełożyć do pucharka, na wierzch dać odłożone jabłka.
4. Jemy na ciepło.
Smacznego!!!
Źródło: Cynamonowy kąt
Składniki:
3 łyżki kaszy jaglanej (suchej)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
1 jabłko
1 łyżeczka masła
cynamon
1 łyżeczka miodu
imbir
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, chwilkę prażymy na patelni, po czym dodajemy wodę, mleko, szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
2. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i chwilę dusić. Pod koniec dodać cynamon i troszkę sproszkowanego imbiru.
3. W misce wymieszać ugotowaną kaszę, miód i prawie wszystkie jabłka (odłożyłam małą łyżeczkę jabłek do dekoracji). Całość przełożyć do pucharka, na wierzch dać odłożone jabłka.
4. Jemy na ciepło.
Smacznego!!!
Źródło: Cynamonowy kąt
18 marca 2020
Babka marmurkowa na oleju
Pyszna, prosta i szybka babka na stół wielkanocny lub do weekendowej kawki.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 pełne szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżka kakao
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrami na puch. Cienką stróżką wlać olej i nadal miksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko.
2. Formę na babkę posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao i 2-3 łyżki mleka i zmiksować do połączenia. Ciemne ciasto przelać na jasne do blaszki.
3. Piec w 170 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
4. Po upieczeniu można dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 pełne szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżka kakao
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrami na puch. Cienką stróżką wlać olej i nadal miksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko.
2. Formę na babkę posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao i 2-3 łyżki mleka i zmiksować do połączenia. Ciemne ciasto przelać na jasne do blaszki.
3. Piec w 170 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
4. Po upieczeniu można dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
15 marca 2020
Karkówka po żydowsku
Jeśli planujecie odświętny obiad, to ta karkówka bardzo dobrze się sprawdzi. Jest obłędnie pyszna!
Składniki:
80 dag karkówki
2 cebule
5 ogórków konserwowych
1/2 szklanki zalewy z ogórków
30 dag pieczarek
3 łyżki pikantnego keczupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia
1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Cebulę zeszklić na patelni, po czym dodać pieczarki i dusić do odparowania wody.
3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, zalewę z ogórków wymieszać z keczupem i koncentratem pomidorowym.
4. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dodać pieczarki z cebulą oraz ogórki. Zalać zalewą. Całość piec w 180 st.C przez ok 1 godzinę.
5. Podawać z kluseczkami, ryżem, kaszą lub pieczywem.
Smacznego!!!
Składniki:
80 dag karkówki
2 cebule
5 ogórków konserwowych
1/2 szklanki zalewy z ogórków
30 dag pieczarek
3 łyżki pikantnego keczupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia
1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Cebulę zeszklić na patelni, po czym dodać pieczarki i dusić do odparowania wody.
3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, zalewę z ogórków wymieszać z keczupem i koncentratem pomidorowym.
4. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dodać pieczarki z cebulą oraz ogórki. Zalać zalewą. Całość piec w 180 st.C przez ok 1 godzinę.
5. Podawać z kluseczkami, ryżem, kaszą lub pieczywem.
Smacznego!!!
13 marca 2020
Owsianka z prażonym jabłkiem
Moja ulubiona wersja owsianki ;-)
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
miód do smaku
1 nieduże jabłko
cynamon
masło
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Ilość mleka i wody wedle uznania. Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Ugotowane płatki przełożyć na talerz, polać miodem.
3. Obrane i pokrojone jabłko poddusić na patelni na maśle. Jak już będzie miękkie, to dodać cynamonu i wymieszać. Gorące jabłko przełożyć na talerz z owsianką. Podawać.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
miód do smaku
1 nieduże jabłko
cynamon
masło
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Ilość mleka i wody wedle uznania. Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Ugotowane płatki przełożyć na talerz, polać miodem.
3. Obrane i pokrojone jabłko poddusić na patelni na maśle. Jak już będzie miękkie, to dodać cynamonu i wymieszać. Gorące jabłko przełożyć na talerz z owsianką. Podawać.
Smacznego!!!
12 marca 2020
Tort milky way
Prosty, nieskomplikowany i pyszny tort z kremem na bazie mleka w proszku.
Składniki (tortownica o średnicy 26cm):
6 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Krem:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła / margaryny
2 szklanki mleka w proszku (pełnego)
Dodatkowo:
mocny napar z herbaty do nasączenia biszkoptów
dowolna polewa i dekoracje
Sposób wykonania:
1. Przygotować tortownicę - spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru wielkości spodu tortownicy). Boków niczym nie wykładać ani nie smarować! Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać cukier i po 1 żółtku.
3. Obie mąki oraz kakao przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach.
4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w 180 st.C przez 35-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Po 10 minutach odwrócić do góry nogami i pozostawić tak na 30 minut. Następnie obkroić boki przy poręczy i wyjąć biszkopt. Całkowicie wystudzić.
5. Przekroić na 3 blaty.
6. Zrobić krem: Zwykłe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Całkowicie wystudzić.
7. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzone mleko z cukrem i ucierać. Jeżeli masa będzie wyglądała jak zwarzona, to nie należy się tym przejmować. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować wszystko na gładko.
8. Każdy blat przed smarowaniem kremem nasączyć zimnym naparem z herbaty.
Przekładamy ciasto: biszkopt - masa - biszkopt - masa - biszkopt - na boki zostawić trochę masy.
9. Udekorować według uznania - u mnie była to polewa czekoladowa, posypka cukrowa i krem, którym przekładałam tort. Całość schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Składniki (tortownica o średnicy 26cm):
6 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Krem:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła / margaryny
2 szklanki mleka w proszku (pełnego)
Dodatkowo:
mocny napar z herbaty do nasączenia biszkoptów
dowolna polewa i dekoracje
Sposób wykonania:
1. Przygotować tortownicę - spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru wielkości spodu tortownicy). Boków niczym nie wykładać ani nie smarować! Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać cukier i po 1 żółtku.
3. Obie mąki oraz kakao przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach.
4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w 180 st.C przez 35-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Po 10 minutach odwrócić do góry nogami i pozostawić tak na 30 minut. Następnie obkroić boki przy poręczy i wyjąć biszkopt. Całkowicie wystudzić.
5. Przekroić na 3 blaty.
6. Zrobić krem: Zwykłe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Całkowicie wystudzić.
7. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzone mleko z cukrem i ucierać. Jeżeli masa będzie wyglądała jak zwarzona, to nie należy się tym przejmować. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować wszystko na gładko.
8. Każdy blat przed smarowaniem kremem nasączyć zimnym naparem z herbaty.
Przekładamy ciasto: biszkopt - masa - biszkopt - masa - biszkopt - na boki zostawić trochę masy.
9. Udekorować według uznania - u mnie była to polewa czekoladowa, posypka cukrowa i krem, którym przekładałam tort. Całość schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
7 marca 2020
Surówka z białej kapusty z porem
Zbywał mi ostatnio kawałek pora więc wykorzystałam go do surówki z kapusty. To był strzał w dziesiątkę!
Składniki:
1/2 niedużej główki białej kapusty
1 marchewka
1 por
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
3 łyżki siekanego koperku
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować, obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a pora pokroić w półtalarki. Wszystko przełożyć do miski, dodać soli i wymieszać dłonią, odstawić na 15 minut. Odlać nadmiar soku.
2. Dodać siekany koperek oraz olej/oliwę wymieszaną z octem winnym, cukrem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 niedużej główki białej kapusty
1 marchewka
1 por
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
3 łyżki siekanego koperku
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować, obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a pora pokroić w półtalarki. Wszystko przełożyć do miski, dodać soli i wymieszać dłonią, odstawić na 15 minut. Odlać nadmiar soku.
2. Dodać siekany koperek oraz olej/oliwę wymieszaną z octem winnym, cukrem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!!!
6 marca 2020
Kanapki piątkowe
Pyszne domowe kanapki, z pewnością na jednej się nie skończy ;-)
Składniki:
kromki chleba
ser biały wymieszany z jogurtem naturalnym, solą i koperkiem - lub inna ulubiona pasta
gotowane jajka
pomidory
tarty żółty ser
Sposób wykonania:
Chleb posmarować pastą serową, dodać po plasterku jajka i pomidora. Posypać tartym żółtym serem. Można dać inne ulubione dodatki np. ogórka kiszonego czy świeżego, paprykę świeżą czy marynowaną... Co dusza zapragnie ;-)
Smacznego!!!
Składniki:
kromki chleba
ser biały wymieszany z jogurtem naturalnym, solą i koperkiem - lub inna ulubiona pasta
gotowane jajka
pomidory
tarty żółty ser
Sposób wykonania:
Chleb posmarować pastą serową, dodać po plasterku jajka i pomidora. Posypać tartym żółtym serem. Można dać inne ulubione dodatki np. ogórka kiszonego czy świeżego, paprykę świeżą czy marynowaną... Co dusza zapragnie ;-)
Smacznego!!!
3 marca 2020
Sezamki z miodem
Pyszne domowe batoniki z sezamem na miodzie. Gotowe zawinęłam w paper śniadaniowy i przechowuję w lodówce. Córka uwielbia zabierać je do szkoły jako przekąskę.
Składniki:
250 g ziaren sezamu
5 łyżek miodu
Sposób wykonania:
1. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić sezam i lekko go zrumienić.
2. W międzyczasie miód rozpuścić w osobnym garnuszku na gazie. Lekko zrumieniony sezam dodać do miodu, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
3. Gotową masę przełożyć na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać masę (można sobie pomóc łyżką którą co jakiś czas należy namoczyć w wodzie, by sezam do niej nie przywierał). Odstawić do całkowitego ostudzenia.
4. Pokroić na 12 porcji, każdy kawałek zawinąć w papier śniadaniowy. Gotowe batoniki przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!
Składniki:
250 g ziaren sezamu
5 łyżek miodu
Sposób wykonania:
1. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić sezam i lekko go zrumienić.
2. W międzyczasie miód rozpuścić w osobnym garnuszku na gazie. Lekko zrumieniony sezam dodać do miodu, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
3. Gotową masę przełożyć na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać masę (można sobie pomóc łyżką którą co jakiś czas należy namoczyć w wodzie, by sezam do niej nie przywierał). Odstawić do całkowitego ostudzenia.
4. Pokroić na 12 porcji, każdy kawałek zawinąć w papier śniadaniowy. Gotowe batoniki przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!