Strony

21 marca 2020

Szarlotkowa jaglanka

Lubię od czasu do czasu zrobić sobie taką kolacyjkę. Kaszę jaglaną z jabłkiem można też zjeść na śniadanie, o ile macie rano czas na ugotowanie tej kaszy. Kiedyś robiłam coś podobnego (KLIK), ale z surowym jabłkiem i rodzynkami, a tu wersja bardziej szarlotkowa ;-)


Składniki:

3 łyżki kaszy jaglanej (suchej)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
1 jabłko
1 łyżeczka masła
cynamon
1 łyżeczka miodu
imbir

Sposób przygotowania:

1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, chwilkę prażymy na patelni, po czym dodajemy wodę, mleko, szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
2. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i chwilę dusić. Pod koniec dodać cynamon i troszkę sproszkowanego imbiru.
3. W misce wymieszać ugotowaną kaszę, miód i prawie wszystkie jabłka (odłożyłam małą łyżeczkę jabłek do dekoracji). Całość przełożyć do pucharka, na wierzch dać odłożone jabłka.
4. Jemy na ciepło.

Smacznego!!!
Źródło: Cynamonowy kąt

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!