Wcale się nie pospieszyłam z tym przepisem, nie martwcie się. Do tych pierników potrzebne nam ciasto dojrzewające, a jeszcze chwila i można go nastawić. U mnie będzie na 100%.
W ubiegłym roku zrobiłam z jednej porcji 3 pierniki przekładane dżemem z czarnej porzeczki oraz dużą porcję tradycyjnych wykrawanych pierniczków.
W tym roku wykrawanych pierników zamierzam zrobić jeszcze więcej!
Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni
przed Świętami. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.
Składniki:
500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej
rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do
ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki
się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie zgęstnieje.
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego
naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i
schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Etap II - Pieczenie:
Uwaga! Piec na 5 - 7 dni przed świętami!
Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części przeznaczyć na przekładanego piernika, a resztę na małe pierniczki.
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremkami dowolne kształty, układać na blaszce w dużej odległości od siebie, blaszka powinna być wyłożona papierem. Piec w 180 st.C ok 10 minut. Pierniczki ładnie rosną i trzymają kształt, nie rozlewają się.
Po upieczeniu i wystudzeniu można je polukrować, polać polewą, posypać posypką - pełna dowolność. U mnie zostały takie golaski bez żadnych dekoracji, takie lubimy najbardziej. Można je bardzo długo przechowywać, najlepiej w szczelnym opakowaniu.
Smacznego!!!
ja osobiście za piernikami nie przepadam , ale zawsze dla rodzinki piekę na święta
OdpowiedzUsuńMiło, że poświęcasz się dla rodziny😄 też często przygotowuje coś za czym nie przepadam, ale moja rodzinka lubi. Pozdrawiam
UsuńNa pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam.
UsuńIle pierniczków wychodzi z przedstawionego przepisu?
OdpowiedzUsuńRobił z 1/4 porcji i wyszły mi 3 blachy z piekarnika. A z reszty zrobiłam piernik przekładany dżemem.
Usuń