Strony

9 listopada 2019

Placki ziemniaczane z serem i pieczarkami

Uwielbiam, bardzo bardzo bardzo lubię placki ziemniaczane. A wersja z serem i pieczarkami naprawdę jest świetna, spróbujcie sami!


Składniki:

5-6 dużych ziemniaków
1 jajko
1 mała cebulka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
20 dag pieczarek
masło klarowane
tarty żółty ser
siekany szczypiorek

Sposób wykonania:

1. Robimy placki: obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać drobniutko posiekaną cebulkę, jajko, mąkę (ostrożnie, żeby nie za dużo bo placki nie będą rumiane!), doprawić solą i i pieprzem, wymieszać. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na maśle klarowanym, dodać troszkę soli i pieprzu.
3. Na placki nałożyć podduszone pieczarki, posypać siekanym koperkiem i tartym żółtym serem. Podpiec w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.

Smacznego!!!



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!