Strony

30 marca 2019

Szarlotka z budyniową pianką

Dostałam skrzynkę jabłek, więc trzeba je dobrze wykorzystać ;-) Padło na szarlotkę - ciasto na każdą porę roku! Wyszła pyszna, kruchutka, hmm...


Składniki (blaszka 23x34cm):

Ciasto:
500 g mąki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
250 g masła / margaryny
2 pełne łyżki śmietany 18%

Jabłka: 
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu

Pianka:
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 budynie - proszek (u mnie waniliowe)

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce, zmiksować, jak porządnie się rozkruszą, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztą wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Jeśli są soczyste, należy je odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać cynamon, wymieszać. Jabłka rozłożyć na cieście.
3. Białka ubić, dodać cukier, ubić, po czym wsypać proszek budyniowy i dokładnie zmiksować. Pianę wyłożyć na jabłkach. Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto, które wcześniej chłodziło się w zamrażarce.
4. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika (180st.C) i piec do zrumienienia się wierzchu (45-50minut).

Smacznego!!!

Na blogu już jest podobne ciasto, nieco z innych proporcji. Tam zamiast budyniu do białek dodałam kisiel.

Jabłecznik z różową pianką

28 marca 2019

Zakwas na żurek

To był mój pierwszy zakwas na żurek. Jest prosty w przygotowaniu, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Szkoda, że wcześniej go nie robiłam! Żurek na takim domowym zakwasie nie ma sobie równych. Spróbujcie, a nie będziecie żałować! Zamierzam zrobić na Wielkanoc.


Składniki:

500 ml przegotowanej i ostudzonej wody
6 łyżek mąki żytniej na żurek (typ 2000, a u mnie był 1400)
4 ząbki czosnku - obrane
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

1. Do czystego i wyparzonego słoja przelać wodę. Dodać pozostałe składniki, i całość zamieszać. Słoik przykryć gazą.
2. Trzymać w miarę ciepłym miejscu. Trzymałam na blacie kuchennym.
3. Raz dziennie czystą łyżką wymieszać zakwas. Po 7-8 dniach zakwas będzie gotowy. Wyjąć z niego czosnek i przyprawy, całość przelać wraz z mąką do butelki. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
4. Jeśli na powierzchni zakwasu pojawi się piana, można ją ściągnąć. Jeśli jednak pojawi się pleśń, to zakwas niestety jest do wyrzucenia.

Smacznego!!!

24 marca 2019

Biała kiełbasa z musztardą i piwem

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Można już coś pomyśleć o potrawach na świąteczny stół. Co roku przygotowuję białą kiełbasę. W zeszłym roku była właśnie z musztardą i piwem. Bardzo Wam polecam!


Składniki:

kilka białych kiełbasek (surowych)
3 cebule
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
olej
1/2 szklanki piwa
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta pieprzy cayenne

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Zrumienić na patelni na oleju, dodać paprykę mieloną i pieprz cayenne i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Na cebuli ułożyć kiełbasę, nakłuć ją kilkakrotnie wykałaczką. Wlać piwo.
3. Musztardę wymieszać z miodem, mieszanką posmarować kiełbasę.
4. Piec w 180st.C przez 30-40 minut bez przykrycia, co jakiś czas podlewać kiełbaski powstałym sosem.

Smacznego!!!


Źródło: Smaczna Pyza


22 marca 2019

Tort biszkoptowy z malinami - Motylek

To typowo dziewczęcy tort, który piekłam na urodziny córki. Na początku myślałam upiec w tortownicy i odpowiednio potem porozcinać i ułożyć motyla... Ale przypomniałam sobie, że jak byliśmy dziećmi, moja mama miała specjalną foremkę w kształcie motyla i piekła nam takie torty na urodziny. Pojechałam do mamy, poszłam na strych i foremka się znalazła. Ponad 20-letnia, ale w stanie idealnym ;-)


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
500 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Maliny:
200-250 g malin - świeżych lub mrożonych
1 galaretka malinowa
3/4 szklanki wrzątku

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać.
3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami.
4. Przełożyć ciasto:
biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą
1/3 kremu śmietankowego
tężąca galaretka z malinami
1/3 kremu śmietankowego
nasączony biszkopt
Pozostałym kremem posmarować ciasto. Udekorować wedle fantazji - użyłam posypki cukrowej oraz kwiatków opłatkowych.
Tort schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

16 marca 2019

Tort czekoladowo-śliwkowy

To jeden z pyszniejszych tortów jakie robiłam i jadłam. To biszkopt kakaowy przełożony masą śmietankową oraz powidłami śliwkowymi. Tort można nasączyć kawą (nawet z dodatkiem jakiegoś alkoholu). U mnie był w wersji dla dzieci, więc nasączyłam go mocnym naparem z herbaty. Jeśli lubicie wilgotne torty, ten z pewnością przypadnie wam do gustu.


Składniki:

Biszkopt (tortownica o średnicy 24cm): 
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej uniwersalnej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Krem:
1 serek mascarpone (250g)
400 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
50 g mlecznej czekolady, startej na tarce

+1 słoik powideł śliwkowych

Nasączenie:
mocny napar z herbaty lub kawa / kawa z likierem lub innym alkoholem

Dekoracja:
50-70 g czekolady mlecznej lub deserowej startej na tarce - do posypania boków


Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 3 blaty.
2. Przygotować krem: śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, aż masa zrobi się gęsta. Na koniec wmieszać za pomocą szpatułki tartą czekoladę.
3. Przełożyć tort (od dołu): biszkopt - nasączyć dowolnym naparem - 1/2 słoika powideł śliwkowych - 1/3 kremu śmietankowego - biszkopt - nasączyć dowolnym naparem - 1/2 słoika powideł śliwkowych - 1/3 kremu śmietankowego - biszkopt - nasączenie. Tort posmarować pozostałą częścią kremu. Udekorować tartą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

Inspiracje: Smaki na talerzu, Moje wypieki

14 marca 2019

Naleśniki z serem, rodzynkami i skórką pomarańczową

Urozmaiciłam tradycyjne naleśniki z serem o dodatek skórki pomarańczowej oraz rodzynki. Wyszły rewelacyjne!


Składniki (na ok 15 sztuk):

Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mleka
1-1,5 szklanki wody
1,5 - 2 szklanki mąki (użyłam uniwersalnej mąki Szymanowskiej Polskie Młyny)
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju

Nadzienie:
280 g sera białego
cukier do smaku
trochę cynamonu
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka rodzynek

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. W razie potrzeby zwiększyć ilość wody lub mąki, aby uzyskać właściwą konsystencję. Ciasto odstawić na 10-15 minut, by odpoczęło.
2. Z ciasta smażyć naleśniki (najlepiej na patelni naleśnikowej).
3. Zrobić nadzienie: ser rozdrobnić widelcem, dodać cynamon, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową. Łyżkę farszu nakładać na naleśniki, rozsmarować i złożyć w kopertę.
4. Naleśniki podsmażyć na złoto z obu stron. Podawać na ciepło.

Smacznego!!!

11 marca 2019

Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasą

Talerz zupy to dla mnie prawdziwe "comfort food". Moja mama zawsze miała dla nas zupę na obiad. Dlatego i ja lubię gotować różne zupy. Moje dzieci również chętnie je jedzą ;-)


Składniki:

200 g suchego grochu - u mnie połówki
1 cebula
1 długa laska kiełbasy
4-5 ziemniaków
1 marchewka
2 litry bulionu / rosołu / wody
sól, pieprz
majeranek
kminek
siekana natka pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej groch wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do garnka i zalać wodą. Następnego dnia wodę odlać, wlać świeżej ponad kilka centymetrów grochu, dodać trochę soli i gotować do miękkości.
2. W międzyczasie  w dużym garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i trochę zrumienić, dodać też listek laurowy, ziele angielskie, kminek oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Mieszając smażyć przez ok. 5 minut.
3. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i znów jeszcze chwilkę podsmażyć. Wlać gorący rosół / bulion / wodę. Dodać ugotowany groch (wraz z pozostałą wodą z gotowania).
4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i zrumienić, a następnie dodać ją do gotującej się zupy. Chwilkę całość pogotować, doprawić pieprzem, solą i majerankiem.

Smacznego!!!

Inspiracja: Kwestia smaku


1 marca 2019

Szybki makaron z warzywami

Szukacie coś szybkiego na obiad? Proszę bardzo. Przygotowanie dania zajmie niewiele więcej niż czas poświęcony na ugotowanie makaronu. Więc do dzieła!


Składniki:

1 niepełna szklanka suchego makaronu - u mnie pełnoziarnisty
1/2 żółtej papryki
2-3 łyżki zielonych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
garść roszponki
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Na lekko osolony wrzątek wrzucić makaron i gotować.
2. W międzyczasie pomidorki i oliwki przekroić na połówki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić zmiażdżony czosnek, chwilkę dusić, po czym dodać pomidorki, paprykę i oliwki. Chwilkę dusić co chwilę mieszając. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na patelnię z warzywami, dodać łyżkę oliwy, garść roszponki i całość chwilkę poddusić - dosłownie 15-20 sekund. Dodać odrobinę pieprzu.
3. Gotowe danie przełożyć na talerze i zajadać.

Smacznego!!!