Strony

29 listopada 2018

Barszcz z suszonych grzybów

Ten barszczyk zdecydowanie przenosi mnie myślami do dziecięcych lat, gdy to na stole wigilijnym był serwowany przez moją babcię Melanię. Do niego zawsze były ziemniaki gotowane na kuchni kaflowej - żadne ugotowane teraz ziemniaki nie są w stanie smakować tak jak wtedy... Barszcz można przygotować postny - czyli typowo wigilijny. Można też ugotować na rosole, udkach, wędzonce itp. U mnie na zdjęciach właśnie w bogatszej wersji ;-) Wtedy świetnie smakuje z paluszkami z kminkiem, pasztecikami z mięsem czy kapuśniaczkami.


Składniki:

duża garść suszonych grzybów - najlepsze borowiki
1,5 litra wody
zakwas na żurek
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
w wersji bogatszej - rosół lub wywar na wędzonce

Sposób wykonania:

1. Grzyby zalać wodą, odstawić na całą noc, aby porządnie namokły.
2. Następnego dnia dolać jeszcze 1,5 litra wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli i grzyby gotować ok 1-1,5h do miękkości.  W razie potrzeby uzupełniać wodę. W bogatszej wersji zamiast wody do grzybów dodajemy wywar na wędzonce lub rosół czy inny bulion.
3. Grzyby wyjąć - przeznaczyć na farsz na uszka lub jako dodatek np. do farszu na paszteciki. Do gotującego się wywaru dodać zakwas na żurek - ilość wedle uznania - zależy, czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaśna. Doprawić do smaku pieprzem.
4. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub do kapuśniaczków, pasztecików czy paluszków.

Smacznego!!!

24 listopada 2018

Ciasto z orzechami, jabłkami i żurawiną

Ciasto to zrobiłam na bazie znanej wiewiórki (KLIK). Dodałam więcej jabłek, orzechów i rodzynki zamieniłam na żurawinę. I upiekłam w keksówce.


Składniki na 1 keksówkę:

4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki grubo siekanych orzechów
1/2 szklanki żurawiny
3 jabłka odmiany szara reneta

Sposób wykonania:

1. Margarynę roztopić, przestudzić.
2. Jajka ubić na puch z cukrem.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ciasto na przemian z margaryną. Na koniec dodać orzechy, pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę i wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka.

Smacznego!!!



20 listopada 2018

Pierniczki na drożdżach

Lubię korzystać z nowych przepisów. Tym razem w ruch poszły pierniczki z dodatkiem drożdży. Wyszły bardzo dobre. U mnie na zdjęciach bez dekoracji, ale można je oczywiście polukrować. Wychodzą miękkie i nie wymagają leżakowania. Polecam!


Składniki:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru - nie miałam więc użyłam kryształu - puder jednak będzie lepszy
25 g drożdży
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
1 jajko
40 g masła
1 łyżka miodu

Sposób wykonania:

1. Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, następnie dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać. Masę lekko ostudzić.
2. Suche produkty wymieszać ze sobą - czyli mąkę, sodę, cukier puder i przyprawę do pierników.
3. Do suchych składników dodać jajko i przestudzoną masę - całość zagnieść.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7mm i wycinać foremkami pierniczki. Przed upieczeniem pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem - pominęłam ten krok.
5. Piec w 180st.C przez ok 8-10 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu można dowolnie udekorować.

Smacznego!!!

Źródło: Gotuj z cukiereczkiem

17 listopada 2018

Super ciasto na pizzę

Myślałam, że mam bardzo dobre ciasto na pizzę. Owszem, bo jest bardzo dobre, ale ten przepis to po prostu R-E-W-E-L-A-C-J-A!!!


Składniki:

25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

1. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać trochę ciepłej wod y i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Wyrobić ciasto. Można odstawić chwilę do podrośnięcia, ale nie ma takiej potrzeby.
3. Ciasto wyłożyć na blaszkę i palcami uformować kształt koła lub kwadratu. Posmarować sosem lub koncentratem pomidorowym, posypać ziołami i odstawić na 5-10 mniut. Po tym czasie nałożyć ulubione składniki i piec w 220 st.C przez 10-15 minut.

Smacznego!!!

15 listopada 2018

Sałatka z ryżem i oliwkami

Taką sałatką spokojnie można zastąpić ziemniaki do obiadu. Jest lekka, a dzięki ryżowi, jest całkiem syta. Do tego jeszcze jakieś mięso czy ryba i obiad gotowy.


Składniki:

1/2 główki sałaty lodowej
2 woreczki ugotowanego ryżu
kawałek czerwonej papryki
1 pomidor
3-4 łyżki zielonych oliwek
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
przyprawa do sałatek

Sposób wykonania:

1. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na 3-4 plasterki. Sałatę lodową pokroić w grubą kostkę.
2. Warzywa wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem.
3. Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą do sałatek. Dodać do sałatki i całość wymieszać.

Smacznego!!!

12 listopada 2018

Kurczak w sosie z czerwonym pesto

Witajcie! Dostałam dwa słoiczki pesto. Zazwyczaj go nie jadam to i nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie. Przypadkowo natrafiłam na pomysł na sos z dodatkiem pesto. Wyszło naprawdę super! Szybko się robi, świetnie smakuje - normalnie rewelacja! Zdjęcie mogłoby być lepsze, ale akurat bateria w aparacie mi padła i została mi tylko komórka...


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 słoiczek czerwonego pesto z suszonych pomidorów (190g)
olej do smażenia
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 18%
świeże lub suszone oregano
1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Odstawić na 30 mniut do zamarynowania.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dorzucić mięso i dusić, aż nie będzie surowe.
3. Do mięsa dodać pesto, chwilkę razem poddusić. Dodać też 1/4 szklanki wody.
4. W misce śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni. Śmietanę przelać na patelnię z mięsem. Gotować maksymalnie do 5 minut.
5. Podawać z dowolnym makaronem lub kaszą czy ryżem.

Smacznego!!!

Inspiracja: Cool&Minty

11 listopada 2018

Szybkie ciasto na oleju z owocami

Witajcie! Dziś proponuję Wam bardzo szybkie ciasto na oleju z dodatkiem jabłek. Można również użyć innych owoców ;-)


Składniki (blaszka 24x28cm):

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 3/4 mąki
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (u mnie 2 jabłka)
cynamon do smaku
olejek waniliowy (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
2. Do masy wlać olej i olejek waniliowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce - plasterki jabłek i lekko oprószyć cynamonem.
4. Piec w 180 st.C przez ok 50 minut - do suchego patyczka. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis

6 listopada 2018

Staropolski piernik dojrzewający - etap I

W końcu się zmobilizowałam i zabrałam się za pierwszy w życiu dojrzewający piernik. Pierwszy raz relacjonuje przygotowania ciasto na bieżąco ;-) Ktoś chętny dołączyć? Najlepiej ciasto przygotować do końca tego tygodnia, tak więc spieszcie się. Pracy dużo nie ma. A końcowego efektu jestem baaaardzo ciekawa!


Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.

Składniki:

500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało).
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.

Ciąg dalszy nastąpi . . .

Źródło: Moje wypieki

4 listopada 2018

Owocowa palma

W sumie żaden to przepis, a bardziej sposób na podanie owoców. Myślę, że dzieciom przypadnie go gustu :) Pomysł znalazłam w internecie.


Składniki:

kiwi
banany
mandarynki lub pomarańcze

Sposób wykonania:

Owoce obrać, pokroić i ułożyć na talerzyku w zgrabną wysepkę z palmą.
I podawać :)

Smacznego!!!

3 listopada 2018

Kurczak w marynacie miodowo-keczupowej

Prosty i fajny sposób na piersi z kurczaka. Do tego jakaś lekka sałatka i super obiad gotowy!


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka miodu
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka musztardy
przyprawa do drobiu - dowolna
1/4 szklanki wody lub białego wina
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Pierś oczyścić, pokroić na mniejsze porcje. Musztardę, miód, keczup i łyżkę przyprawy wymieszać, a następnie dokładnie połączyć z mięsem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, przełożyć mięso i zrumienić po obu stronach. Następnie dodać wodę lub wino, przykryć i dusić przez ok. 10 minut.
3. Podawać pokrojone w kawałki lub plastry wedle uznania - u mnie z sałatką.

Smacznego!!!

Źródło: Czarna w kuchni