Ten barszczyk zdecydowanie przenosi mnie myślami do dziecięcych lat, gdy to na stole wigilijnym był serwowany przez moją babcię Melanię. Do niego zawsze były ziemniaki gotowane na kuchni kaflowej - żadne ugotowane teraz ziemniaki nie są w stanie smakować tak jak wtedy... Barszcz można przygotować postny - czyli typowo wigilijny. Można też ugotować na rosole, udkach, wędzonce itp. U mnie na zdjęciach właśnie w bogatszej wersji ;-) Wtedy świetnie smakuje z paluszkami z kminkiem, pasztecikami z mięsem czy kapuśniaczkami.
Składniki:
duża garść suszonych grzybów - najlepsze borowiki
1,5 litra wody
zakwas na żurek
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
w wersji bogatszej - rosół lub wywar na wędzonce
Sposób wykonania:
1. Grzyby zalać wodą, odstawić na całą noc, aby porządnie namokły.
2. Następnego dnia dolać jeszcze 1,5 litra wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli i grzyby gotować ok 1-1,5h do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać wodę. W bogatszej wersji zamiast wody do grzybów dodajemy wywar na wędzonce lub rosół czy inny bulion.
3. Grzyby wyjąć - przeznaczyć na farsz na uszka lub jako dodatek np. do farszu na paszteciki. Do gotującego się wywaru dodać zakwas na żurek - ilość wedle uznania - zależy, czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaśna. Doprawić do smaku pieprzem.
4. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub do kapuśniaczków, pasztecików czy paluszków.
Smacznego!!!
Strony
▼
29 listopada 2018
24 listopada 2018
Ciasto z orzechami, jabłkami i żurawiną
Ciasto to zrobiłam na bazie znanej wiewiórki (KLIK). Dodałam więcej jabłek, orzechów i rodzynki zamieniłam na żurawinę. I upiekłam w keksówce.
Składniki na 1 keksówkę:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki grubo siekanych orzechów
1/2 szklanki żurawiny
3 jabłka odmiany szara reneta
Sposób wykonania:
1. Margarynę roztopić, przestudzić.
2. Jajka ubić na puch z cukrem.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ciasto na przemian z margaryną. Na koniec dodać orzechy, pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę i wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Składniki na 1 keksówkę:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki grubo siekanych orzechów
1/2 szklanki żurawiny
3 jabłka odmiany szara reneta
Sposób wykonania:
1. Margarynę roztopić, przestudzić.
2. Jajka ubić na puch z cukrem.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ciasto na przemian z margaryną. Na koniec dodać orzechy, pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę i wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
20 listopada 2018
Pierniczki na drożdżach
Lubię korzystać z nowych przepisów. Tym razem w ruch poszły pierniczki z dodatkiem drożdży. Wyszły bardzo dobre. U mnie na zdjęciach bez dekoracji, ale można je oczywiście polukrować. Wychodzą miękkie i nie wymagają leżakowania. Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru - nie miałam więc użyłam kryształu - puder jednak będzie lepszy
25 g drożdży
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
1 jajko
40 g masła
1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
1. Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, następnie dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać. Masę lekko ostudzić.
2. Suche produkty wymieszać ze sobą - czyli mąkę, sodę, cukier puder i przyprawę do pierników.
3. Do suchych składników dodać jajko i przestudzoną masę - całość zagnieść.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7mm i wycinać foremkami pierniczki. Przed upieczeniem pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem - pominęłam ten krok.
5. Piec w 180st.C przez ok 8-10 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu można dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z cukiereczkiem
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru - nie miałam więc użyłam kryształu - puder jednak będzie lepszy
25 g drożdży
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
1 jajko
40 g masła
1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
1. Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, następnie dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać. Masę lekko ostudzić.
2. Suche produkty wymieszać ze sobą - czyli mąkę, sodę, cukier puder i przyprawę do pierników.
3. Do suchych składników dodać jajko i przestudzoną masę - całość zagnieść.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7mm i wycinać foremkami pierniczki. Przed upieczeniem pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem - pominęłam ten krok.
5. Piec w 180st.C przez ok 8-10 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu można dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z cukiereczkiem
17 listopada 2018
Super ciasto na pizzę
Myślałam, że mam bardzo dobre ciasto na pizzę. Owszem, bo jest bardzo dobre, ale ten przepis to po prostu R-E-W-E-L-A-C-J-A!!!
Składniki:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać trochę ciepłej wod y i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Wyrobić ciasto. Można odstawić chwilę do podrośnięcia, ale nie ma takiej potrzeby.
3. Ciasto wyłożyć na blaszkę i palcami uformować kształt koła lub kwadratu. Posmarować sosem lub koncentratem pomidorowym, posypać ziołami i odstawić na 5-10 mniut. Po tym czasie nałożyć ulubione składniki i piec w 220 st.C przez 10-15 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać trochę ciepłej wod y i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Wyrobić ciasto. Można odstawić chwilę do podrośnięcia, ale nie ma takiej potrzeby.
3. Ciasto wyłożyć na blaszkę i palcami uformować kształt koła lub kwadratu. Posmarować sosem lub koncentratem pomidorowym, posypać ziołami i odstawić na 5-10 mniut. Po tym czasie nałożyć ulubione składniki i piec w 220 st.C przez 10-15 minut.
Smacznego!!!
15 listopada 2018
Sałatka z ryżem i oliwkami
Taką sałatką spokojnie można zastąpić ziemniaki do obiadu. Jest lekka, a dzięki ryżowi, jest całkiem syta. Do tego jeszcze jakieś mięso czy ryba i obiad gotowy.
Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
2 woreczki ugotowanego ryżu
kawałek czerwonej papryki
1 pomidor
3-4 łyżki zielonych oliwek
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
przyprawa do sałatek
Sposób wykonania:
1. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na 3-4 plasterki. Sałatę lodową pokroić w grubą kostkę.
2. Warzywa wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem.
3. Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą do sałatek. Dodać do sałatki i całość wymieszać.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
2 woreczki ugotowanego ryżu
kawałek czerwonej papryki
1 pomidor
3-4 łyżki zielonych oliwek
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
przyprawa do sałatek
Sposób wykonania:
1. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na 3-4 plasterki. Sałatę lodową pokroić w grubą kostkę.
2. Warzywa wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem.
3. Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą do sałatek. Dodać do sałatki i całość wymieszać.
Smacznego!!!
12 listopada 2018
Kurczak w sosie z czerwonym pesto
Witajcie! Dostałam dwa słoiczki pesto. Zazwyczaj go nie jadam to i nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie. Przypadkowo natrafiłam na pomysł na sos z dodatkiem pesto. Wyszło naprawdę super! Szybko się robi, świetnie smakuje - normalnie rewelacja! Zdjęcie mogłoby być lepsze, ale akurat bateria w aparacie mi padła i została mi tylko komórka...
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 słoiczek czerwonego pesto z suszonych pomidorów (190g)
olej do smażenia
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 18%
świeże lub suszone oregano
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Odstawić na 30 mniut do zamarynowania.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dorzucić mięso i dusić, aż nie będzie surowe.
3. Do mięsa dodać pesto, chwilkę razem poddusić. Dodać też 1/4 szklanki wody.
4. W misce śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni. Śmietanę przelać na patelnię z mięsem. Gotować maksymalnie do 5 minut.
5. Podawać z dowolnym makaronem lub kaszą czy ryżem.
Smacznego!!!
Inspiracja: Cool&Minty
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 słoiczek czerwonego pesto z suszonych pomidorów (190g)
olej do smażenia
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 18%
świeże lub suszone oregano
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Odstawić na 30 mniut do zamarynowania.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dorzucić mięso i dusić, aż nie będzie surowe.
3. Do mięsa dodać pesto, chwilkę razem poddusić. Dodać też 1/4 szklanki wody.
4. W misce śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni. Śmietanę przelać na patelnię z mięsem. Gotować maksymalnie do 5 minut.
5. Podawać z dowolnym makaronem lub kaszą czy ryżem.
Smacznego!!!
Inspiracja: Cool&Minty
11 listopada 2018
Szybkie ciasto na oleju z owocami
Witajcie! Dziś proponuję Wam bardzo szybkie ciasto na oleju z dodatkiem jabłek. Można również użyć innych owoców ;-)
Składniki (blaszka 24x28cm):
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 3/4 mąki
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (u mnie 2 jabłka)
cynamon do smaku
olejek waniliowy (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
2. Do masy wlać olej i olejek waniliowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce - plasterki jabłek i lekko oprószyć cynamonem.
4. Piec w 180 st.C przez ok 50 minut - do suchego patyczka. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Składniki (blaszka 24x28cm):
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 3/4 mąki
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (u mnie 2 jabłka)
cynamon do smaku
olejek waniliowy (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
2. Do masy wlać olej i olejek waniliowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce - plasterki jabłek i lekko oprószyć cynamonem.
4. Piec w 180 st.C przez ok 50 minut - do suchego patyczka. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
6 listopada 2018
Staropolski piernik dojrzewający - etap I
W końcu się zmobilizowałam i zabrałam się za pierwszy w życiu dojrzewający piernik. Pierwszy raz relacjonuje przygotowania ciasto na bieżąco ;-) Ktoś chętny dołączyć? Najlepiej ciasto przygotować do końca tego tygodnia, tak więc spieszcie się. Pracy dużo nie ma. A końcowego efektu jestem baaaardzo ciekawa!
Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.
Składniki:
500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało).
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Ciąg dalszy nastąpi . . .
Źródło: Moje wypieki
Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.
Składniki:
500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało).
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Ciąg dalszy nastąpi . . .
Źródło: Moje wypieki
4 listopada 2018
Owocowa palma
W sumie żaden to przepis, a bardziej sposób na podanie owoców. Myślę, że dzieciom przypadnie go gustu :) Pomysł znalazłam w internecie.
Składniki:
kiwi
banany
mandarynki lub pomarańcze
Sposób wykonania:
Owoce obrać, pokroić i ułożyć na talerzyku w zgrabną wysepkę z palmą.
I podawać :)
Smacznego!!!
Składniki:
kiwi
banany
mandarynki lub pomarańcze
Sposób wykonania:
Owoce obrać, pokroić i ułożyć na talerzyku w zgrabną wysepkę z palmą.
I podawać :)
Smacznego!!!
3 listopada 2018
Kurczak w marynacie miodowo-keczupowej
Prosty i fajny sposób na piersi z kurczaka. Do tego jakaś lekka sałatka i super obiad gotowy!
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka miodu
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka musztardy
przyprawa do drobiu - dowolna
1/4 szklanki wody lub białego wina
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Pierś oczyścić, pokroić na mniejsze porcje. Musztardę, miód, keczup i łyżkę przyprawy wymieszać, a następnie dokładnie połączyć z mięsem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, przełożyć mięso i zrumienić po obu stronach. Następnie dodać wodę lub wino, przykryć i dusić przez ok. 10 minut.
3. Podawać pokrojone w kawałki lub plastry wedle uznania - u mnie z sałatką.
Smacznego!!!
Źródło: Czarna w kuchni
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka miodu
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka musztardy
przyprawa do drobiu - dowolna
1/4 szklanki wody lub białego wina
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Pierś oczyścić, pokroić na mniejsze porcje. Musztardę, miód, keczup i łyżkę przyprawy wymieszać, a następnie dokładnie połączyć z mięsem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, przełożyć mięso i zrumienić po obu stronach. Następnie dodać wodę lub wino, przykryć i dusić przez ok. 10 minut.
3. Podawać pokrojone w kawałki lub plastry wedle uznania - u mnie z sałatką.
Smacznego!!!
Źródło: Czarna w kuchni