Dziś propozycja na szybki dodatek do mięsa lub samodzielny posiłek. U mnie była to porcja dla jednej osoby. Bardzo mi smakowało. Zjadłam z pieczonym udkiem ;-)
Składniki:
nieco ponad połowa szklanki suchej kaszy kuskus + wrzątek
sól, pieprz
5 dużych pieczarek
1/4 małej cebuli
odrobina klarowanego masła
1 łyżeczka siekanej pietruszki
Sposób wykonania:
1. Kaszę zalać wrzątkiem tak, aby wody było powyżej 1 cm od kaszy. Lekko posolić. Przykryć i odstawić na 5 minut.
2. W międzyczasie cebulkę posiekać, lekko poddusić na maśle klarowanym, po czy dodać pokrojone w plasterki pieczarki . Dusić, aż woda odparuje z pieczarek. Pieczarki połączyć z kaszą kuskus, dodać siekaną natkę pietruszki oraz pieprz i wymieszać.
3. Podać z mięsem lub samodzielnie.
Smacznego!!!
Strony
▼
31 października 2018
26 października 2018
Biszkopt na tort
Zapraszam Was na bazowy przepis na biszkopt w sam raz na tort. Piekę taki w tortownicy o średnicy 26 cm i po upieczeniu i wystudzeniu kroję na 3 blaty.
Składniki:
Sposób wykonania:
1. Przygotować tortownicę - spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru wielkości spodu tortownicy). Boków niczym nie wykładać ani nie smarować! Piekarnik nagrzać d0 180 st.C.
2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać cukier i po 1 żółtku.
3. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach.
4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w 180 st.C przez 35-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Po 10 minutach odwrócić do góry nogami i pozostawić tak na 30 minut. Następnie obkroić boki przy poręczy i wyjąć biszkopt. Całkowicie wystudzić.
5. Przekroić na 3 blaty.
Składniki:
- 7 jaj - osobno białka i żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualnie 1 łyżka kakao jeśli chcemy ciemny biszkopt
Sposób wykonania:
1. Przygotować tortownicę - spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru wielkości spodu tortownicy). Boków niczym nie wykładać ani nie smarować! Piekarnik nagrzać d0 180 st.C.
2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać cukier i po 1 żółtku.
3. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach.
4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w 180 st.C przez 35-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Po 10 minutach odwrócić do góry nogami i pozostawić tak na 30 minut. Następnie obkroić boki przy poręczy i wyjąć biszkopt. Całkowicie wystudzić.
5. Przekroić na 3 blaty.
22 października 2018
Sałatka śledziowa z warzywami
Lubię od czasu do czasu przyrządzić sałatkę śledziową. Zrobiłam "czyszczenie zapasów" i wyszła smaczna sałatka na niedzielne śniadanie.
Składniki:
4-5 płatów śledziowych wiejskich
2 ugotowane jajka
1 słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą
1/2 czerwonej cebuli
3-4 kawałki marynowanej papryki
2 małe ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa odsączyć z zalew.
2. Śledzie pokroić w większe kawałki.
3. Cebulkę drobno posiekać, jajka i ogórki kiszone pokroić w kostkę.
4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać musztardę i majonez, ewentualnie doprawić pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
4-5 płatów śledziowych wiejskich
2 ugotowane jajka
1 słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą
1/2 czerwonej cebuli
3-4 kawałki marynowanej papryki
2 małe ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa odsączyć z zalew.
2. Śledzie pokroić w większe kawałki.
3. Cebulkę drobno posiekać, jajka i ogórki kiszone pokroić w kostkę.
4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać musztardę i majonez, ewentualnie doprawić pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
15 października 2018
Szarlotka przedszkolna
Szarlotek nigdy dość ;-) A dlaczego szarlotka przedszkolna? Mój synek tydzień temu wraz ze swoją grupą przedszkolną i paniami robili wspólnie szarlotkę. Wychowawczyni wiesza na tablicy ogłoszeń przepisy na dania, które przygotowała z dziećmi, więc według tej receptury zrobiłam w niedzielę to ciasto. Jest niezwykle proste, szybkie, a sam wypiek to przysłowiowe niebo w gębie. Polecam!
Składniki (blaszka 24x36cm):
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 łyżka śmietany
1 całe jajko + 1 żółtko
1,5 kg jabłek
cynamon
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, zetrzeć na plasterki na szatkownicy, wymieszać z cynamonem.
2. Suche składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką. Dodać jajko, żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
3. Jedno ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Położyć drugie rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem.
4. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 st C przez ok 45 minut.
Smacznego!!!
Składniki (blaszka 24x36cm):
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 łyżka śmietany
1 całe jajko + 1 żółtko
1,5 kg jabłek
cynamon
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, zetrzeć na plasterki na szatkownicy, wymieszać z cynamonem.
2. Suche składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką. Dodać jajko, żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
3. Jedno ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Położyć drugie rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem.
4. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 st C przez ok 45 minut.
Smacznego!!!
13 października 2018
Piersi z kurczaka w cebuli
Witajcie! Mam naprawdę ostatnio niewiele czasu na blogowanie ;-( Oczywiście gotuję, przyrządzam nowe potrawy, ale większość fotek i przepisów wpada do katalogu "opublikować" i jakoś tam przepada... Bo czasu brak... Dziś przepis na danie, które już naprawdę dawno temu robiłam, ale zamierza jeszcze zrobić, bo naprawdę było pyszne. Filety z kurczaka są super, bo można je przyrządzić na miliony sposobów ;-)
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
2 duże cebule
olej
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
przyprawa curry
mąka
Sposób wykonania:
1. Piersi z kurczaka umyć, podzielić na mniejsze porcje, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą curry. Oprószyć mąką.
2. Cebulę pokroić w półtalarki, czosnek zmiażdżyć.
3. Na patelni rozgrzać olej, mięso podsmażyć z obu stron, zdjąć z patelni. Na tym samym oleju poddusić cebulę, dodać też zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula już będzie miękka, dodać mięso i chwilkę całość dusić pod przykryciem.
4. Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Źródło: Agatka gotuje i smakuje
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
2 duże cebule
olej
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
przyprawa curry
mąka
Sposób wykonania:
1. Piersi z kurczaka umyć, podzielić na mniejsze porcje, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą curry. Oprószyć mąką.
2. Cebulę pokroić w półtalarki, czosnek zmiażdżyć.
3. Na patelni rozgrzać olej, mięso podsmażyć z obu stron, zdjąć z patelni. Na tym samym oleju poddusić cebulę, dodać też zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula już będzie miękka, dodać mięso i chwilkę całość dusić pod przykryciem.
4. Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
8 października 2018
Surówka z rzepy i marchewki
Jako dziecko chrupaliśmy rzepę na potęgę! Dziadek przywoził nam jej dość sporo, obieraliśmy i jedliśmy jak jabłko lub pokrojone w plasterki... Tęskno mi do tych czasów...
Składniki:
2-3 rzepy
2-3 marchewki
jogurt naturalny / majonez
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Dodajemy jogurt naturalny lub majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. dodajemy siekaną natkę pietruszki, mieszamy.
Smacznego!!!
Składniki:
2-3 rzepy
2-3 marchewki
jogurt naturalny / majonez
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Dodajemy jogurt naturalny lub majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. dodajemy siekaną natkę pietruszki, mieszamy.
Smacznego!!!
5 października 2018
Tort z truskawkowym kremem mascarpone
Minęło już pół roku jak robiłam tego torta. Akurat na dniach moje drugie dziecko będzie obchodzić 4 urodziny, więc pomyślałam, że pora na tort z marca z 7 urodzin mojej córki ;-) To tort typowo dziecięcy - lekki, biszkoptowy z dodatkiem truskawek. Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
2/3 szklanki zmiksowanych truskawek
sok z połówki cytryny
1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia
Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
napar z herbaty do nasączenia
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 2 blaty.
2. Zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać partiami ser mascarpone. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksowane truskawki, a do drugiej sok z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Kremy schłodzić w lodówce.
3. Zrobić napar z mocnej herbaty, można lekko go posłodzić. Całkowicie ostudzić.
4. Przełożyć tort, od dołu:
biszkopt - nasączyć
masa truskawkowa
okrągłe biszkopty - nasączyć
2/3 masy cytrynowej
biszkopt - nasączyć
Resztę kremu wyłożyć na wierzch i boki tortu.
* Dorabiałam jeszcze kremu do dekoracji:
1/2 szklanki śmietanki 30%
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny + woda do rozpuszczenia
barwnik spożywczy - u mnie niebieski
Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i barwnik.
Na 3 godziny przed podaniem tortu na wierzch rozłożyłam ozdobny opłatek, zrobiłam dekoracje z niebieskiej ubitej śmietany i kolorowej posypki.
Tort schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
2/3 szklanki zmiksowanych truskawek
sok z połówki cytryny
1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia
Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
napar z herbaty do nasączenia
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 2 blaty.
2. Zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać partiami ser mascarpone. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksowane truskawki, a do drugiej sok z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Kremy schłodzić w lodówce.
3. Zrobić napar z mocnej herbaty, można lekko go posłodzić. Całkowicie ostudzić.
4. Przełożyć tort, od dołu:
biszkopt - nasączyć
masa truskawkowa
okrągłe biszkopty - nasączyć
2/3 masy cytrynowej
biszkopt - nasączyć
Resztę kremu wyłożyć na wierzch i boki tortu.
* Dorabiałam jeszcze kremu do dekoracji:
1/2 szklanki śmietanki 30%
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny + woda do rozpuszczenia
barwnik spożywczy - u mnie niebieski
Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i barwnik.
Na 3 godziny przed podaniem tortu na wierzch rozłożyłam ozdobny opłatek, zrobiłam dekoracje z niebieskiej ubitej śmietany i kolorowej posypki.
Tort schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
2 października 2018
Pasta serowa z makrelą i ogórkiem II
Witajcie. Dziś podaję Wam drugi pomysł na pastę serową z makrelą. Pierwszy można podglądnąć tu - KLIK. Dzisiejsza wersja z ogórkiem kiszonym wydaje mi się lepsza niż ta z ogórkiem konserwowym. Mamy tu nieco inne dodatki, jest ich więcej i naprawdę całość świetnie smakuje.
Składniki:
250 g sera białego półtłustego
1/2 dużej wędzonej makreli
1 ogórek kiszony
1/2 małej cebulki
1 łyżeczka musztardy
1 mały jogurt naturalny
siekany świeży koperek
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać makrelę dokładnie oczyszczoną z ości.
2. Cebulkę i ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę, dodać do sera. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. W ogóle nie użyłam soli, bo makrela i ogórki były dla mnie już wystarczającym słonym dodatkiem.
Smacznego!!!
Składniki:
250 g sera białego półtłustego
1/2 dużej wędzonej makreli
1 ogórek kiszony
1/2 małej cebulki
1 łyżeczka musztardy
1 mały jogurt naturalny
siekany świeży koperek
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać makrelę dokładnie oczyszczoną z ości.
2. Cebulkę i ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę, dodać do sera. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. W ogóle nie użyłam soli, bo makrela i ogórki były dla mnie już wystarczającym słonym dodatkiem.
Smacznego!!!