Kotlety z cukinii zdecydowanie kojarzą mi się z moim domem rodzinnym:-) Nie jadłam ich od lat i tak z racji, że miałam ładną młodą cukinię, to przygotowałam ją do obiadu.
Składniki:
młoda mała cukinia z miękką skórką
jajko
bułka tarta
pieprz, sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć, pokroić na plastry o grubości ok 1,5-2cm. Cukinię solimy i pieprzymy, czekamy aż puści sok.
2. Każdy krążek panierujemy najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
3. Smażymy na rumiano z obu stron.
4. Podajemy wedle uznania - u mnie młode ziemniaki oraz mizeria.
Smacznego!!!
Strony
▼
31 sierpnia 2018
27 sierpnia 2018
Placuszki na maślance
Witajcie. Niedawno moje dzieci miały ochotę na racuchy. Nie miałam drożdży, ale w lodówce była jeszcze maślanka. Zrobiłam małe placuszki. Wyszły bardzo delikatne w smaku i zniknęły w mgnieniu oka.
Składniki:
1,5 szklanki maślanki
2 niepełne szklanki mąki
2-3 jajka
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Maślankę, cukier i jajka mieszamy razem (można za pomocą rózgi lub łyżki). Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników.
2. Rozgrzewamy olej. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy z obu stron na małym ogniu. Placuszki można smaży na suchej patelni lub z odrobiną oleju.
3. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem, miodem, świeżymi owocami, polane sosem czekoladowym - u nas akurat były jabłka prażone z galaretką KLIK ;-) Placuszki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!!!
Składniki:
1,5 szklanki maślanki
2 niepełne szklanki mąki
2-3 jajka
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Maślankę, cukier i jajka mieszamy razem (można za pomocą rózgi lub łyżki). Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników.
2. Rozgrzewamy olej. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy z obu stron na małym ogniu. Placuszki można smaży na suchej patelni lub z odrobiną oleju.
3. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem, miodem, świeżymi owocami, polane sosem czekoladowym - u nas akurat były jabłka prażone z galaretką KLIK ;-) Placuszki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!!!
26 sierpnia 2018
Ciasto marmurkowe z gruszkami
Dziś propozycja na szybkie ciasto z sezonowymi owocami. U mnie akurat z gruszkami. Polecam!
Składniki (blaszka 26x34cm):
6 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
1 łyżka mleka
5 gruszek pokrojonych w grubą kostkę i skropionych sokiem z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej, dokładnie zmiksować.
2. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Zmiksować na najmniejszych obrotach.
3. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i łyżkę mleka, powoli, ale dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać pokrojone gruszki i wymieszać łyżką. Ciasto z gruszkami wyłożyć na jasne ciasto. Wyrównać.
4. Piec w 180st.C przez 30-40 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Składniki (blaszka 26x34cm):
6 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
1 łyżka mleka
5 gruszek pokrojonych w grubą kostkę i skropionych sokiem z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej, dokładnie zmiksować.
2. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Zmiksować na najmniejszych obrotach.
3. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i łyżkę mleka, powoli, ale dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać pokrojone gruszki i wymieszać łyżką. Ciasto z gruszkami wyłożyć na jasne ciasto. Wyrównać.
4. Piec w 180st.C przez 30-40 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
24 sierpnia 2018
Dzbanek filtrujący Aquaphor
Witajcie. Jakieś 3-4 tygodnie temu dostałam dzbanek filtrujący Aquaphor Jasper. Zawsze zastanawiałam się, czy filtrowanie ma sens, więc postanowiłam go trochę potestować.
Wkłady filtrujące AQUAPHOR znacznie zmniejszają ilość najbardziej szkodliwych substancji znajdujących się w wodzie wodociągowej. Według producenta filtry usuwają z wody metale ciężkie, chlor, żelazo, związki organiczne, pestycydy oraz nadmierną twardość wody. Jeden wkład filtrujący w cenie średniej klasy zgrzewki wody butelkowej wystarcza na przefiltrowanie nawet 200 litrów wody. Ilość oczywiście będzie zależna od tego, jakiej jakości woda płynie w naszych kranach.
Na początek kilka danych technicznych:
Dane techniczne
Dzbanek posiada wbudowany mechaniczny licznik, który ułatwia kontrolę terminowej wymiany wkładu filtrującego.
Mój dzbanek ma uniwersalny wkład Aquaphor B25 Mg Maxfor. To wkład, który poza filtrowaniem wody, wzbogaca ją w magnez. To pozwala na zachowanie w wodzie odpowiednich proporcji minerału, nie przyczyniając się do zwiększania twardości wody i wytrącenia się kamienia.
A jak u nas wygląda wykorzystywanie dzbanka? Weszło już mi to w krew ;-) Rzeczywiście woda jest lepszej jakości i można ją pić zaraz po przefiltrowaniu. Najbardziej przekonało mnie stosowanie przefiltrowanej i następnie przegotowanej wody do przygotowywania herbaty. A dlaczego? Głównie ze względu na wygląd filiżanek po wypiciu napoju. Spójrzcie na zdjęcia poniżej.
W obu filiżankach przygotowałam ten sam rodzaj herbaty - czarnej z aromatem cytrynowym. W filiżance po lewej stronie była herbata zaparzona wodą przefiltrowaną, a w prawej filiżance przegotowaną wodą kranówką. Efekt jest widoczny gołym okiem. Sama byłam zaskoczona taką różnicą. Nalot w prawej filiżance wygląda naprawdę nieciekawie...
Popijając obie herbaty na przemian czuć również różnicę w smaku. Ta przygotowana z wody filtrowanej jest zdecydowanie bardziej smaczna i aromatyczna. Jeszcze bardziej przekonało mnie to wszystko do filtrowania wody.
A Was zapraszam na stronę AQUAPHOR, gdzie możecie znaleźć inne cenne informacje.
Jeśli jeszcze się zastanawiacie nad zakupem takiego dzbanka, to mam nadzieję, że choć troszkę Was przekonałam, że warto taki dzbanek nabyć.
Wkłady filtrujące AQUAPHOR znacznie zmniejszają ilość najbardziej szkodliwych substancji znajdujących się w wodzie wodociągowej. Według producenta filtry usuwają z wody metale ciężkie, chlor, żelazo, związki organiczne, pestycydy oraz nadmierną twardość wody. Jeden wkład filtrujący w cenie średniej klasy zgrzewki wody butelkowej wystarcza na przefiltrowanie nawet 200 litrów wody. Ilość oczywiście będzie zależna od tego, jakiej jakości woda płynie w naszych kranach.
Na początek kilka danych technicznych:
Dane techniczne
Pojemność dzbanka: | 2.8 L |
Pojemność wody filtrowanej: | 1.5 L |
Szybkość filtracji: | 3-10 min |
Rodzaj pokrywki: | otwierana |
Wymienny wkład filtrujący: | B25 |
Wydajność wkładu: | 200 L |
Wymiana wkładu filtrującego: | co 2 miesiące |
Wskaźnik zużycia wkładu: | mechaniczny |
Dzbanek posiada wbudowany mechaniczny licznik, który ułatwia kontrolę terminowej wymiany wkładu filtrującego.
Mój dzbanek ma uniwersalny wkład Aquaphor B25 Mg Maxfor. To wkład, który poza filtrowaniem wody, wzbogaca ją w magnez. To pozwala na zachowanie w wodzie odpowiednich proporcji minerału, nie przyczyniając się do zwiększania twardości wody i wytrącenia się kamienia.
A jak u nas wygląda wykorzystywanie dzbanka? Weszło już mi to w krew ;-) Rzeczywiście woda jest lepszej jakości i można ją pić zaraz po przefiltrowaniu. Najbardziej przekonało mnie stosowanie przefiltrowanej i następnie przegotowanej wody do przygotowywania herbaty. A dlaczego? Głównie ze względu na wygląd filiżanek po wypiciu napoju. Spójrzcie na zdjęcia poniżej.
W obu filiżankach przygotowałam ten sam rodzaj herbaty - czarnej z aromatem cytrynowym. W filiżance po lewej stronie była herbata zaparzona wodą przefiltrowaną, a w prawej filiżance przegotowaną wodą kranówką. Efekt jest widoczny gołym okiem. Sama byłam zaskoczona taką różnicą. Nalot w prawej filiżance wygląda naprawdę nieciekawie...
Popijając obie herbaty na przemian czuć również różnicę w smaku. Ta przygotowana z wody filtrowanej jest zdecydowanie bardziej smaczna i aromatyczna. Jeszcze bardziej przekonało mnie to wszystko do filtrowania wody.
A Was zapraszam na stronę AQUAPHOR, gdzie możecie znaleźć inne cenne informacje.
Jeśli jeszcze się zastanawiacie nad zakupem takiego dzbanka, to mam nadzieję, że choć troszkę Was przekonałam, że warto taki dzbanek nabyć.
Dziękuję producentowi dzbanków AQUAPHOR za możliwość przetestowania produktu.
23 sierpnia 2018
Kompot gruszkowy
Czy i Wy macie wrażenie, że w tym roku jest prawdziwy urodzaj na owoce? Spacerując koło działek czy osiedlami domków jednorodzinnych widać, że praktycznie każde drzewko ugina się od owoców, i to dosłownie. Warto robić teraz przetwory i cieszyć się smakiem owoców zimą.
Składniki:
twarde gruszki (miękkie i dojrzałe mogą się rozlecieć podczas pasteryzacji)
cukier
woda
goździki
Sposób wykonania:
1. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć je do wcześniej wyparzonych słoików do 3/4 wysokości.
2. Do każdego słoika dodać po 2 łyżki cukru i po 1 goździku. Zalać wodą. Zakręcić. Słoiki pasteryzować ok 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Smacznego!!!
Składniki:
twarde gruszki (miękkie i dojrzałe mogą się rozlecieć podczas pasteryzacji)
cukier
woda
goździki
Sposób wykonania:
1. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć je do wcześniej wyparzonych słoików do 3/4 wysokości.
2. Do każdego słoika dodać po 2 łyżki cukru i po 1 goździku. Zalać wodą. Zakręcić. Słoiki pasteryzować ok 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Smacznego!!!
22 sierpnia 2018
Zupa z ciecierzycą / cieciorką
Witajcie. Miałam w szafce puszkę ciecierzycy, która mi ostatnio bardzo przeszkadzała, więc wynalazłam przepis na pyszną zupę. Do zupy można też wykorzystać rosół z niedzieli, jeśli poniedzielna pomidorowa Wam się znudziła ;-)
Składniki:
1 puszka ciecierzycy konserwowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczka kurkumy
1,5-2 litry wywaru / rosołu / bulionu
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dorzucić zmiażdżony ząbek czosnku, kurkumę, majeranek i kminek, chwilkę poddusić.
2. Wlać gorący rosół / bulion / wywar, dodać puszkę ciecierzycy wraz z zalewą, dodać pobrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną soczewicę. Można dolać wody, jeśli zupa wydaje się nam za gęsta. Całość gotować ok 15 minut.
3. Dodać koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) i całość dotować do miękkości. Na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Można dać też odrobinkę świeżego majeranku.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
Składniki:
1 puszka ciecierzycy konserwowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczka kurkumy
1,5-2 litry wywaru / rosołu / bulionu
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dorzucić zmiażdżony ząbek czosnku, kurkumę, majeranek i kminek, chwilkę poddusić.
2. Wlać gorący rosół / bulion / wywar, dodać puszkę ciecierzycy wraz z zalewą, dodać pobrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną soczewicę. Można dolać wody, jeśli zupa wydaje się nam za gęsta. Całość gotować ok 15 minut.
3. Dodać koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) i całość dotować do miękkości. Na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Można dać też odrobinkę świeżego majeranku.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
19 sierpnia 2018
Sałatka pieczarkowa z jajkami
Witajcie. Dziś coś dla miłośników pieczarek. Pyszna syta sałatka w sam raz na śniadanie czy kolację ;-)
Składniki:
400 g pieczarek
5 jajek
150 g żółtego sera
1 mała cebulka
sól, pieprz
1 łyżka musztardy
majonez
siekany szczypiorek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
2. Pieczarki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę.
3. Cebulkę posiekać, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Wszystko umieścić w misce, dodać łyżkę musztardy, majonez wedle uznania, doprawić solą i pieprzem. Dodać też zieleninę wedle uznania. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
Składniki:
400 g pieczarek
5 jajek
150 g żółtego sera
1 mała cebulka
sól, pieprz
1 łyżka musztardy
majonez
siekany szczypiorek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
2. Pieczarki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę.
3. Cebulkę posiekać, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Wszystko umieścić w misce, dodać łyżkę musztardy, majonez wedle uznania, doprawić solą i pieprzem. Dodać też zieleninę wedle uznania. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
16 sierpnia 2018
Pieczona karkówka i sos do pieczonej karkówki
Sos do pieczonego mięsa jest bardzo prosty do zrobienia. Jak piekę karkówkę w rękawie, to otrzymany przy pieczeniu sok, który puściło mięso zamieniam na sos :-)
Składniki:
1,2 kg karkówki
4 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki oleju
2 liście laurowe
Składniki na sos:
sos otrzymany z pieczonej karkówki
woda
mąka
sól, pieprz
sos sojowy
siekana natka pietruszki
Sposób przygotowania mięsa:
1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mięso zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, mielonymi papryką - słodką i ostrą, olejem. Następnie mięso można związać nicią kuchenną - wtedy zachowa ładny kształt przy pieczeniu. Pomiędzy nić włożyć dwa liście laurowe.
2. Gotowe mięso przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
3. Mięso przełożyć do rękawa lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Piec w 180 st. C przez ok 70-80 minut.
Sposób wykonania sosu:
1. Sos, który zgromadził się w rękawie lub naczyniu podczas pieczenia mięsa zlać do garnka. Dodać wody - około 1/2 szklanki. Zagotować.
2. W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki pszennej z 5 łyżkami wody. Wlać do gotującego się sosu i gotować do zgęstnienia. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, odrobinkę soli, pieprzu. Chwilkę pogotować. Na koniec dorzucić siekaną natkę pietruszki (około 1 łyżki).
3. Podawać z pieczonym mięsem.
Smacznego!!!
Źródło: www.uwagababciagotuje.blogspot.com
Składniki:
1,2 kg karkówki
4 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki oleju
2 liście laurowe
Składniki na sos:
sos otrzymany z pieczonej karkówki
woda
mąka
sól, pieprz
sos sojowy
siekana natka pietruszki
Sposób przygotowania mięsa:
1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mięso zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, mielonymi papryką - słodką i ostrą, olejem. Następnie mięso można związać nicią kuchenną - wtedy zachowa ładny kształt przy pieczeniu. Pomiędzy nić włożyć dwa liście laurowe.
2. Gotowe mięso przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
3. Mięso przełożyć do rękawa lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Piec w 180 st. C przez ok 70-80 minut.
Sposób wykonania sosu:
1. Sos, który zgromadził się w rękawie lub naczyniu podczas pieczenia mięsa zlać do garnka. Dodać wody - około 1/2 szklanki. Zagotować.
2. W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki pszennej z 5 łyżkami wody. Wlać do gotującego się sosu i gotować do zgęstnienia. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, odrobinkę soli, pieprzu. Chwilkę pogotować. Na koniec dorzucić siekaną natkę pietruszki (około 1 łyżki).
3. Podawać z pieczonym mięsem.
Smacznego!!!
Źródło: www.uwagababciagotuje.blogspot.com
13 sierpnia 2018
Placek ze śliwkami
To już kolejne ciasto ze śliwkami na blogu. To mi bardzo przypadło do gustu, bo samo ciasto jest dość gęste i dzięki temu śliwki nie zatapiają się podczas pieczenia. Będzie idealne również do innych owoców.
Składniki:
5 jajek
250 g masła / margaryny
1/2 kg mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 18%
+ 1/2 kg śliwek (u mnie węgierki)
Sposób przygotowania:
1. Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku pozostawić do wystudzenia.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
3. Śliwki umyć, wypestkować.
4. Jajka z cukrami zmiksować na puch. dodać margarynę, zmiksować.
5. Partiami dodawać mąkę, a na końcu śmietanę.
6. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec w 180st.C przez 40 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe potrawy
Składniki:
5 jajek
250 g masła / margaryny
1/2 kg mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 18%
+ 1/2 kg śliwek (u mnie węgierki)
Sposób przygotowania:
1. Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku pozostawić do wystudzenia.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
3. Śliwki umyć, wypestkować.
4. Jajka z cukrami zmiksować na puch. dodać margarynę, zmiksować.
5. Partiami dodawać mąkę, a na końcu śmietanę.
6. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec w 180st.C przez 40 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe potrawy
Zapraszam na inne ciasta ze śliwkami, które już są na blogu. Klikając na link zobaczycie jeszcze inne przepisy z dodatkiem śliwek - nie tylko słodkości.
10 sierpnia 2018
Aromatyczny kompot ze śliwek
Jeśli lubicie kompoty, to polecam dorzucić czasem jakiś przypraw. Oto mój sposób na pyszny aromatyczny kompot śliwkowy.
Składniki:
śliwki
cukier
goździki
ziarenka kolendry
woda
Sposób przygotowania:
1. Do słoików włożyć umyte śliwki. Można wyjąć pestki. Dorzucić 1-2 goździki i kilka ziarenek kolendry. Dodać cukru - liść wedle uznania, zależy od smaku śliwek. Ja dawałam na słoik 4-5 łyżek cukru.
2. Słoiki zalać gorącą wodą, zakręcić. Zapasteryzować.
3. Kompot po jakimś czasie w piwnicy będzie zdecydowanie ciemniejszy niż na zdjęciach. Nasiąknie porządnie aromatem śliwkowym.
Smacznego!!!
Składniki:
śliwki
cukier
goździki
ziarenka kolendry
woda
Sposób przygotowania:
1. Do słoików włożyć umyte śliwki. Można wyjąć pestki. Dorzucić 1-2 goździki i kilka ziarenek kolendry. Dodać cukru - liść wedle uznania, zależy od smaku śliwek. Ja dawałam na słoik 4-5 łyżek cukru.
2. Słoiki zalać gorącą wodą, zakręcić. Zapasteryzować.
3. Kompot po jakimś czasie w piwnicy będzie zdecydowanie ciemniejszy niż na zdjęciach. Nasiąknie porządnie aromatem śliwkowym.
Smacznego!!!
9 sierpnia 2018
Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami
Idę za ciosem i proponuję Wam kolejny pomysł na kapustę. Młoda kapusta jest bardzo fajna, bo szybko się gotuje i bardzo dobrze smakuje. Krokiety najpyszniejsze z czystym czerwonym barszczem, ale solo również świetnie smakują.
Składniki:
8-10 usmażonych naleśników
Farsz:
1/4 dużej główki młodej kapusty
1 mała marchewka
1 mała cebulka
kilka pieczarek
sól, pieprz
tarty żółty ser
+ jajko, mleko, bułka tarta do panierowania
+ olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. Po wystudzeniu kapustę odcisnąć z nadmiaru wody.
2. W międzyczasie obrać cebulę, marchew i pieczarki. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, a pieczarki pokroić w plasterki.
3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania wody, następnie dodać marchewkę. Całość lekko posolić. Dorzucić kapustę, dokładnie wymieszać, chwilę dusić razem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Na naleśniki nakładać łyżkę farszu, rozprowadzić, posypać trochę tartym żółtym serem, zwinąć jak krokiety.
5. Panierować w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Smacznego!!!
A poniżej przepis na krokiety ze słodką kapustą, ale nieco inaczej przyrządzone. Wystarczy kliknąć na zdjęcie i przeniesie nas do przepisu.
Składniki:
8-10 usmażonych naleśników
Farsz:
1/4 dużej główki młodej kapusty
1 mała marchewka
1 mała cebulka
kilka pieczarek
sól, pieprz
tarty żółty ser
+ jajko, mleko, bułka tarta do panierowania
+ olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. Po wystudzeniu kapustę odcisnąć z nadmiaru wody.
2. W międzyczasie obrać cebulę, marchew i pieczarki. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, a pieczarki pokroić w plasterki.
3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania wody, następnie dodać marchewkę. Całość lekko posolić. Dorzucić kapustę, dokładnie wymieszać, chwilę dusić razem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Na naleśniki nakładać łyżkę farszu, rozprowadzić, posypać trochę tartym żółtym serem, zwinąć jak krokiety.
5. Panierować w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Smacznego!!!
A poniżej przepis na krokiety ze słodką kapustą, ale nieco inaczej przyrządzone. Wystarczy kliknąć na zdjęcie i przeniesie nas do przepisu.
6 sierpnia 2018
Jogurtina z owocami i galaretką
Na przepis na to ciasto bez pieczenia natrafiłam przypadkiem w jednej z gazet. Bardzo mi się spodobał, bo wydawał się szybki i łatwy do przygotowania. I taki w rzeczywistości jest. Dodałam owoce jakie akurat miałam pod ręką. Od siebie dołożyłam jeszcze galaretkę na wierzch i dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej kolorowe i orzeźwiające. Bardzo Wam polecam - to deser w sam raz na panujące upały. Wszak to prawdziwy smak lata.
Składniki:
700 g gęstego jogurtu naturalnego
250 g śmietanki 30%
4-5 łyżek cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
250 g malin
200 g truskawek
2 galaretki bananowe
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzić.
2. Truskawki i brzoskwinie pokroić na kawałki (część brzoskwiń odłożyć do dekoracji).
3. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i dokładnie zmiksować.
4. Do masy dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Dorzucić maliny, truskawki i brzoskwinie. Całość zamieszać łyżką.
5. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie silikonowa ze szklanym dnem o średnicy 23cm). Wyrównać i włożyć do lodówki. Kiedy stężeje na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie lub inne owoce.
6. Obie galaretki rozpuścić 500 ml gorącej wody. Ostudzić. Zimną, lekko tężącą galaretkę wylać na owoce. Schłodzić do lodówki.
Smacznego!!!
Źródło: Ciasta z owocami, Gotuj krok po kroku
Składniki:
700 g gęstego jogurtu naturalnego
250 g śmietanki 30%
4-5 łyżek cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
250 g malin
200 g truskawek
2 galaretki bananowe
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzić.
2. Truskawki i brzoskwinie pokroić na kawałki (część brzoskwiń odłożyć do dekoracji).
3. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i dokładnie zmiksować.
4. Do masy dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Dorzucić maliny, truskawki i brzoskwinie. Całość zamieszać łyżką.
5. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie silikonowa ze szklanym dnem o średnicy 23cm). Wyrównać i włożyć do lodówki. Kiedy stężeje na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie lub inne owoce.
6. Obie galaretki rozpuścić 500 ml gorącej wody. Ostudzić. Zimną, lekko tężącą galaretkę wylać na owoce. Schłodzić do lodówki.
Smacznego!!!
Źródło: Ciasta z owocami, Gotuj krok po kroku
3 sierpnia 2018
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Witajcie. Żar się leje z nieba i naprawdę człowiek nie ma ochoty na gotowanie. Ale przepis Wam podrzucam. To super łazanki z dodatkiem pieczarek i boczku. A słodka młoda kapusta świetnie sprawdziła się w tym daniu!
Składniki:
250 g makaronu łazanki
1/2 główki młodej kapusty
1 cebula
200 g pieczarek
150 g boczku wędzonego lub gotowanego
sól, pieprz
siekany koperek
odrobina kminku
Sposób wykonania:
1. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości, odcedzić z wody i ostudzić. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, i drobno pokroić (poszatkować).
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulę i lekko przyrumienić. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i chwilę razem smażyć. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić, aż pieczarki będą dobre. Dodać kapustę, kminek i całość doprawić solą i pieprzem.
4. Kapustę wymieszać z ugotowanym makaronem, dosypać siekany koperek i wymieszać.
Smacznego!!!
Składniki:
250 g makaronu łazanki
1/2 główki młodej kapusty
1 cebula
200 g pieczarek
150 g boczku wędzonego lub gotowanego
sól, pieprz
siekany koperek
odrobina kminku
Sposób wykonania:
1. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości, odcedzić z wody i ostudzić. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, i drobno pokroić (poszatkować).
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulę i lekko przyrumienić. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i chwilę razem smażyć. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić, aż pieczarki będą dobre. Dodać kapustę, kminek i całość doprawić solą i pieprzem.
4. Kapustę wymieszać z ugotowanym makaronem, dosypać siekany koperek i wymieszać.
Smacznego!!!