Druga wersja sałaty, którą od czasu do czasu robię na kolację lub do drugiego dania.
Składniki:
1 główka sałaty
2-3 ogórki gruntowe
1 duży pomidor
kilka rzodkiewek
przyprawa do sałatek + odrobina oleju
siekany koperek
Sposób przygotowania:
1. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Ogórki obrać pokroić w plasterki.
2. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, a pomidora w kostkę.
3. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę oleju i przyprawić. Na koniec dodać koperek i jeszcze raz zamieszać.
Smacznego!!!
Strony
▼
29 sierpnia 2017
27 sierpnia 2017
Kruche ruloniki z marmoladą
Szybkie, kruche i smaczne rogaliki do niedzielnej kawki i nie tylko.
Składniki:
25 dag masła w temp. pokojowej
25 dag sera białego twarogowego
25 dag mąki pszennej
dowolna marmolada - u mnie twarda różana
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć w rulonik.
2. Ciastka układać złączeniem do dołu, piec do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
3. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki:
25 dag masła w temp. pokojowej
25 dag sera białego twarogowego
25 dag mąki pszennej
dowolna marmolada - u mnie twarda różana
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć w rulonik.
2. Ciastka układać złączeniem do dołu, piec do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
3. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
25 sierpnia 2017
Sałatka warstwowa z ryżem i warzywami
Od kuzynki zawsze przywiozę jakiś nowy ciekawy przepis. Tym razem to sałatka z ryżem, warzywami i jajkami. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu. A składniki pewnie większość z Was znajdzie pod ręką. Gotowy sos ziołowo-koperkowy można zastąpić dowolnymi przyprawami i ziołami, a nawet samą solą.
Składniki:
100 g ryżu (może być w woreczku)
1 opakowanie sosu ziołowo-koperkowego + 3 łyżki oleju
2-3 pomidory
1 cebula
2-3 świeże ogórki
4 jajka
majonez
sól, pieprz
tarty żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Sos ziołowo-koperkowy wymieszać z 3 łyżkami oleju. Połączyć z ryżem.
2. Pomidory i obrane ogórki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odcisnąć.
3. Ugotowane jajka pokroić w kosteczkę.
4. Ułożyć sałatkę w salaterce (od dołu): ryż, pomidory, cebula, odrobina soli i pieprzu, majonez, ogórki, jajka, odrobina soli i pieprzu, majonez, tarty na drobnych oczkach żółty ser. Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
Składniki:
100 g ryżu (może być w woreczku)
1 opakowanie sosu ziołowo-koperkowego + 3 łyżki oleju
2-3 pomidory
1 cebula
2-3 świeże ogórki
4 jajka
majonez
sól, pieprz
tarty żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Sos ziołowo-koperkowy wymieszać z 3 łyżkami oleju. Połączyć z ryżem.
2. Pomidory i obrane ogórki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odcisnąć.
3. Ugotowane jajka pokroić w kosteczkę.
4. Ułożyć sałatkę w salaterce (od dołu): ryż, pomidory, cebula, odrobina soli i pieprzu, majonez, ogórki, jajka, odrobina soli i pieprzu, majonez, tarty na drobnych oczkach żółty ser. Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
24 sierpnia 2017
Bogracz z kiszonym ogórkiem i ziemniakami
Zapraszam na przepis na pyszny bogracz z polskim akcentem, czyli ogórkiem kiszonym. A po przepisie zajrzyjcie na fotki z moich ukochanych Bieszczadów :)
Składniki:
70 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę (u mnie szynka)
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
1 duża marchewka
10 pieczarek
kilka ogórków kiszonych
3 duże ziemniaki
1 puszka pomidorów lub kilka świeżych pomidorów obranych ze skórki
sól, pieprz
majeranek
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz w ziarenkach
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta pieprzu cayenne
kminek
woda
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Mięso nacieram słodką i ostrą mieloną papryką, obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.
2. W międzyczasie w garnku, w którym będę robić bogracz, rozgrzewam olej i chwilę duszę na nim cebulę oraz marchew startą na tarce o dużych oczkach. Mięso dodaję do garnka z cebulą i marchewką, zalewam gorącą wodą w takiej ilości, by woda zakryła mięso, dorzucam ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Dodaję też pomidory świeże bez skórki, ewentualnie z puszki. Przykrywam pokrywką, gotuję na małym ogniu i uzupełniam wodę w razie potrzeby.
3. W czasie, gdy mięso się gotuje szykuję pozostałe warzywa - ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, a ogórki kiszone w słupki. Pieczarki obsmażam na patelni, by odparować z nich wodę.
4. Gdy mięso już jest miękkie, dodaję wszystkie pozostałe warzywa i uzupełniam wodę, gotuję do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam do smaku przyprawami: kminkiem, majerankiem, słodką i ostrą mieloną papryką, solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Chwilkę jeszcze gotuję i gotowe. Podaję z pieczywem. Wybornie smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Smacznego!!!
Składniki:
70 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę (u mnie szynka)
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
1 duża marchewka
10 pieczarek
kilka ogórków kiszonych
3 duże ziemniaki
1 puszka pomidorów lub kilka świeżych pomidorów obranych ze skórki
sól, pieprz
majeranek
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz w ziarenkach
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta pieprzu cayenne
kminek
woda
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Mięso nacieram słodką i ostrą mieloną papryką, obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.
2. W międzyczasie w garnku, w którym będę robić bogracz, rozgrzewam olej i chwilę duszę na nim cebulę oraz marchew startą na tarce o dużych oczkach. Mięso dodaję do garnka z cebulą i marchewką, zalewam gorącą wodą w takiej ilości, by woda zakryła mięso, dorzucam ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Dodaję też pomidory świeże bez skórki, ewentualnie z puszki. Przykrywam pokrywką, gotuję na małym ogniu i uzupełniam wodę w razie potrzeby.
3. W czasie, gdy mięso się gotuje szykuję pozostałe warzywa - ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, a ogórki kiszone w słupki. Pieczarki obsmażam na patelni, by odparować z nich wodę.
4. Gdy mięso już jest miękkie, dodaję wszystkie pozostałe warzywa i uzupełniam wodę, gotuję do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam do smaku przyprawami: kminkiem, majerankiem, słodką i ostrą mieloną papryką, solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Chwilkę jeszcze gotuję i gotowe. Podaję z pieczywem. Wybornie smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Smacznego!!!
A tu kilka wspomnień ze spontanicznego wyjazdu w moje kochane Bieszczady :)
21 sierpnia 2017
Przecier ogórkowy do słoików
Zazwyczaj zupę ogórkową robię z ogórków kiszonych, które wcześniej muszę zetrzeć na tarce. W tym roku zrobiłam kilka słoiczków gotowych tartych słoików :) Podczas gotowania zupy wystarczy tylko całą zawartość słoika dodać do wywaru. Polecam!
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
2 płaskie łyżki soli kamiennej
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki siekanego koperku
gorczyca
Sposób wykonania:
1. Ogórki umyć, uciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać do ogórków. Dodać sól i koperek, wszystko starannie wymieszać i odstawić przynajmniej na 2 godziny pod przykryciem.
3. Ogórki wraz z sokiem, które puściły przełożyć do słoików, docisnąć tak, aby na wierzchu słoika pojawił się sok. Dorzucić trochę gorczycy (ok 1/2 łyżeczki na słoik), zakręcić. W temperaturze pokojowej trzymać słoiki przez kilka dni, po czym wynieść do piwnicy.
Smacznego!!!
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
2 płaskie łyżki soli kamiennej
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki siekanego koperku
gorczyca
Sposób wykonania:
1. Ogórki umyć, uciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać do ogórków. Dodać sól i koperek, wszystko starannie wymieszać i odstawić przynajmniej na 2 godziny pod przykryciem.
3. Ogórki wraz z sokiem, które puściły przełożyć do słoików, docisnąć tak, aby na wierzchu słoika pojawił się sok. Dorzucić trochę gorczycy (ok 1/2 łyżeczki na słoik), zakręcić. W temperaturze pokojowej trzymać słoiki przez kilka dni, po czym wynieść do piwnicy.
Smacznego!!!
19 sierpnia 2017
Kruche ciasto orzechowe ze śliwkami
Składniki:
Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 jajko
250 g masła
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
śliwki węgierki
3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić. Ciasto podzielić na części wielkości 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę, posypać mielonymi orzechami. Na orzechy wyłożyć wypestkowane śliwki skórkami do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać śliwki. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
2. Piec w 180 st.C do zrumienienia (w oryginale przez 55-60 minut, a u mnie 45 minut - czyli kwestia piekarnika). Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki
16 sierpnia 2017
Ogórki koperkowo-ziołowe do słoików
Przetwory dominują na blogu :) Może ktoś się skusi na fajną łagodną sałatkę z ogórków? Polecam. Przepis dostałam od kuzynki, którą serdecznie pozdrawiam i wiem, że tu zagląda :)
Składniki:
5 kg ogórków
6 dużych cebul
4 łyżki soli
Dodatkowo:
1,5 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
4 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżki mielonego pieprzu
2 opakowania sosu koperkowo-ziołowego
6 łyżek oleju
Sposób wykonania:
1. Ogórki i cebulę obrać, ogórki pokroić w plasterki, a cebulę w półtalarki. Warzywa posolić, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać wodę (nie będzie już potrzebna).
2. Do ogórków wsypać cukier, dodać ocet, koperek, olej, pieprz i sos koperkowo-ziołowy (proszek). Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Sałatkę wraz z zalewą przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zawrzenia wody.
3. Po dwóch dniach sałatka jest gotowa do degustacji. Z podanej porcji wyszło mi 11 słoików po dżemach.
Smacznego!!!
Składniki:
5 kg ogórków
6 dużych cebul
4 łyżki soli
Dodatkowo:
1,5 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
4 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżki mielonego pieprzu
2 opakowania sosu koperkowo-ziołowego
6 łyżek oleju
Sposób wykonania:
1. Ogórki i cebulę obrać, ogórki pokroić w plasterki, a cebulę w półtalarki. Warzywa posolić, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać wodę (nie będzie już potrzebna).
2. Do ogórków wsypać cukier, dodać ocet, koperek, olej, pieprz i sos koperkowo-ziołowy (proszek). Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Sałatkę wraz z zalewą przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zawrzenia wody.
3. Po dwóch dniach sałatka jest gotowa do degustacji. Z podanej porcji wyszło mi 11 słoików po dżemach.
Smacznego!!!
13 sierpnia 2017
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami
Na ten przepis trafiłam zupełnie przypadkowo, ale od razu powędrował do ulubionych. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na zimno. Podaję z moimi zmianami.
Składniki (forma o średnicy 26cm):
Ciasto:
1-1,5 szklanki mąki
1 jajko
1/3 kostki masła (kostka 200g)
szczypta soli
Farsz:
paczka szpinaku mrożonego lub świeżego
1/3 - 1/2 kostki sera typu feta
3 łyżki śmietany 12% (może być też 18% lub 30%)
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
gałka muszkatołowa
kilka małych pomidorków lub 1 duży pomidor
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 mniut.
2. Ciastem wylepić formę, włożyć do pieca nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut (termoobieg).
3. Zmiażdżone ząbki czosnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać szpinak. Mieszać regularnie, aż wyparuje woda. Doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
4. Szpinak wyłożyć na podpieczony spód, na to pokruszyć fetę. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną i ziołami prowansalskimi. Na wierzch ułożyć pomidorki pokrojone w plasterki. Lekko docisnąć.
5. Tartę piec 30 minut w 180 st.C (termoobieg). Na ostatnie 5 minut zwiększyć temperaturę do 200 st.C.
6. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia Bazylii
Składniki (forma o średnicy 26cm):
Ciasto:
1-1,5 szklanki mąki
1 jajko
1/3 kostki masła (kostka 200g)
szczypta soli
Farsz:
paczka szpinaku mrożonego lub świeżego
1/3 - 1/2 kostki sera typu feta
3 łyżki śmietany 12% (może być też 18% lub 30%)
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
gałka muszkatołowa
kilka małych pomidorków lub 1 duży pomidor
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 mniut.
2. Ciastem wylepić formę, włożyć do pieca nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut (termoobieg).
3. Zmiażdżone ząbki czosnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać szpinak. Mieszać regularnie, aż wyparuje woda. Doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
4. Szpinak wyłożyć na podpieczony spód, na to pokruszyć fetę. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną i ziołami prowansalskimi. Na wierzch ułożyć pomidorki pokrojone w plasterki. Lekko docisnąć.
5. Tartę piec 30 minut w 180 st.C (termoobieg). Na ostatnie 5 minut zwiększyć temperaturę do 200 st.C.
6. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia Bazylii
11 sierpnia 2017
Sałatka ze świeżym szpinakiem i serkiem wiejskim
Składniki:
garść świeżego szpinaku
2 pomidory
1 opakowanie serka wiejskiego
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1. Szpinak umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach.
2. Pomidory dowolnie pokroić, wymieszać z serkiem wiejskim, doprawić solą i pierzem. Porcje sałatki z pomidorami rozłożyć na szpinaku, dodać trochę szczypiorku.
Smacznego!!!
9 sierpnia 2017
Woda z miętą i cytryną
Najlepsza na upały woda :)
Składniki:
woda mineralna niegazowana
kilka plasterków cytryny
kilka listków mięty
ewentualnie kostki lodu
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dzbanku :)
Smacznego!!!
Składniki:
woda mineralna niegazowana
kilka plasterków cytryny
kilka listków mięty
ewentualnie kostki lodu
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dzbanku :)
Smacznego!!!
8 sierpnia 2017
Sałatka z zielonych pomidorów do słoików
W ubiegłym roku miałam prawdziwy wysyp pomidorów na mojej mini działce :) Zrobiłam kilka słoików takiej oto sałatki. W tym roku za to posadziłam pomidorki koktajlowe, więc na bieżąco je zrywam i dzieci zajadają :)
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
mielony czarny pieprz
1 listek laurowy na słoik
4 kulki ziela angielskiego na słoik
Zalewa:
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
1. Pomidory pokroić w plasterki, a cebulę w półplasterki. Warzywa zamieszać razem w jednej misce, Dodać pieprzu wedle uznania.
2. Warzywa ciasno ułożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Dodać też listek laurowy i ziele angielskie do każdego słoika.
3. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!!!
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
mielony czarny pieprz
1 listek laurowy na słoik
4 kulki ziela angielskiego na słoik
Zalewa:
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
1. Pomidory pokroić w plasterki, a cebulę w półplasterki. Warzywa zamieszać razem w jednej misce, Dodać pieprzu wedle uznania.
2. Warzywa ciasno ułożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Dodać też listek laurowy i ziele angielskie do każdego słoika.
3. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!!!
6 sierpnia 2017
Kawa Frappe
Upały praktycznie nie ustępują. Miłośnicy kawy mogą poratować się kawą przyrządzoną na zimno. Polecam!
Składniki (na jedną porcję):
1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + odrobina gorącej wody
1-2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki lodu
mleko do uzupełnienia
ewentualnie bita śmietana i kakao do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kawę i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy do wystudzenia.
2. Do kielicha blendera wkładamy lód, wlewamy kawę z cukrem, miksujemy, aż lód dobrze się skruszy, a kawa spieni.
3. Kawę przelewamy do wysokiej szklanki, uzupełniamy mlekiem. Wierzch można udekorować bitą śmietaną i szczyptą kakao.
Smacznego!!!
Składniki (na jedną porcję):
1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + odrobina gorącej wody
1-2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki lodu
mleko do uzupełnienia
ewentualnie bita śmietana i kakao do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kawę i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy do wystudzenia.
2. Do kielicha blendera wkładamy lód, wlewamy kawę z cukrem, miksujemy, aż lód dobrze się skruszy, a kawa spieni.
3. Kawę przelewamy do wysokiej szklanki, uzupełniamy mlekiem. Wierzch można udekorować bitą śmietaną i szczyptą kakao.
Smacznego!!!
5 sierpnia 2017
Sałatka caprese z oliwkami
Bazylia to jedyne zioło, które w tym roku porządnie mi obrodziło :) A bazylia świetnie komponuje się z pomidorami. Propozycja na śniadanie i nie tylko - pyszna sałatka :)
Składniki:
kulka mozzarelli
1 duży pomidor najlepiej malinowy
kilka oliwek
oliwa z oliwek
świeże listki bazylii
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
1. Ser i pomidora pokroić w plastry. Ułożyć na przemian na talerzu.
2. Oliwki pokroić w plasterki, bazylię posiekać. Wyłożyć na pomidory i ser. Całość skropić oliwą z oliwek, prószyć świeżo mielonym pieprzem i solą.
Smacznego!!!
Składniki:
kulka mozzarelli
1 duży pomidor najlepiej malinowy
kilka oliwek
oliwa z oliwek
świeże listki bazylii
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
1. Ser i pomidora pokroić w plastry. Ułożyć na przemian na talerzu.
2. Oliwki pokroić w plasterki, bazylię posiekać. Wyłożyć na pomidory i ser. Całość skropić oliwą z oliwek, prószyć świeżo mielonym pieprzem i solą.
Smacznego!!!
4 sierpnia 2017
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie
Ostatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza ziarnami wspomnianymi poniżej daję czasem trochę kminku lub czarnuszki, które świetnie sprawdzają się w pieczywie.
Składniki:
100 g aktywnego zakwasu żytniego (1/2 szklanki) KLIK
550 g mąki pszennej typu 450, 480 lub 550
1 płaska łyżka soli
400 ml letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
20 g siemienia lnianego
20 g sezamu lub pestek dyni
50 g słonecznika
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki. U mnie zazwyczaj rośnie 1-1,5h.
2. Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 45 minut. 10-15 minut przed końcem pieczenia chleb wyjmujemy z formy, ściągamy papier i wkładamy do piekarnika (bez formy) na ostatnie 10-15 minut. Chleb będzie upieczony, jeśli ostukany od spodu wyda głuchy odgłos i będzie ładnie zarumieniony.
3. Wystudzony chleb można także zamrozić. Po wyjęciu i odmrożeniu będzie jak świeży :)
Uwaga:
Dodatek drożdży można pominąć, ale wówczas chleb będzie wyrastał ok 6-7 godzin.
Smacznego!!!
Źródło: przepisnachleb
Składniki:
100 g aktywnego zakwasu żytniego (1/2 szklanki) KLIK
550 g mąki pszennej typu 450, 480 lub 550
1 płaska łyżka soli
400 ml letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
20 g siemienia lnianego
20 g sezamu lub pestek dyni
50 g słonecznika
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki. U mnie zazwyczaj rośnie 1-1,5h.
2. Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 45 minut. 10-15 minut przed końcem pieczenia chleb wyjmujemy z formy, ściągamy papier i wkładamy do piekarnika (bez formy) na ostatnie 10-15 minut. Chleb będzie upieczony, jeśli ostukany od spodu wyda głuchy odgłos i będzie ładnie zarumieniony.
3. Wystudzony chleb można także zamrozić. Po wyjęciu i odmrożeniu będzie jak świeży :)
Uwaga:
Dodatek drożdży można pominąć, ale wówczas chleb będzie wyrastał ok 6-7 godzin.
Smacznego!!!
Źródło: przepisnachleb
3 sierpnia 2017
Zakwas żytni
Od zawsze myślałam, że pieczenie pieczywa na zakwasie to już wyższa jazda i nie dam sobie z tym razy. Do momentu, aż nie spróbowałam... i mogę stwierdzić ze ręką na sercu, że żadne pieczywo na drożdżach, nawet to najlepsze, nie dorówna temu na zakwasie...
Ale od początku, czyli zaczynamy od przygotowania zakwasu. Przewertowałam wiele stron w internecie oraz w książkach kucharskich w poszukiwaniu informacji na temat przygotowania zakwasu. W końcu zrobiłam zakwas, znalazłam przepis na nieskomplikowany chleb i piekę i piekę i piekę :) Zapraszam do lektury :)
Najlepiej zakwas przygotować z mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), ale ja miałam mąkę żytnią typ 720 i z takiej przygotowałam zakwas.
Należy również przygotować szklany wysoki słoik taki o pojemności 1l, który należy dokładnie umyć i wyparzyć.
Pierwszy dzień rano:
Odmierzamy 1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki wody (temperatura pokojowa). Do słoika wkładamy mąkę, zalewamy wodą, całość mieszamy (nie koniecznie drewnianą łyżką). Przykrywany gazą, lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok 25-27st.C) na 24 godziny. Jeśli zauważymy, że zakwas niebezpiecznie zbliża się do "ucieczki" ze słoika, należy go zamieszać.
Drugi dzień rano:
Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli zakwas bardzo szybko rośnie, możemy do zamieszać.
Trzeci dzień rano:
Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Po ok 3-4 godzinach zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
Na co zwrócić uwagę:
Ale od początku, czyli zaczynamy od przygotowania zakwasu. Przewertowałam wiele stron w internecie oraz w książkach kucharskich w poszukiwaniu informacji na temat przygotowania zakwasu. W końcu zrobiłam zakwas, znalazłam przepis na nieskomplikowany chleb i piekę i piekę i piekę :) Zapraszam do lektury :)
Najlepiej zakwas przygotować z mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), ale ja miałam mąkę żytnią typ 720 i z takiej przygotowałam zakwas.
Należy również przygotować szklany wysoki słoik taki o pojemności 1l, który należy dokładnie umyć i wyparzyć.
Pierwszy dzień rano:
Odmierzamy 1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki wody (temperatura pokojowa). Do słoika wkładamy mąkę, zalewamy wodą, całość mieszamy (nie koniecznie drewnianą łyżką). Przykrywany gazą, lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok 25-27st.C) na 24 godziny. Jeśli zauważymy, że zakwas niebezpiecznie zbliża się do "ucieczki" ze słoika, należy go zamieszać.
Drugi dzień rano:
Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli zakwas bardzo szybko rośnie, możemy do zamieszać.
Trzeci dzień rano:
Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Po ok 3-4 godzinach zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
Na co zwrócić uwagę:
- używamy zawsze wyparzonego naczynia
- co jakiś czas należy wymienić słoik, aby przypadkiem nie pojawiła się pleśń. Zakwas wystarczy po prostu przelać do świeżo wyparzonego słoika
- jeśli na zakwasie lub w słoiku pojawi się pleśń, zakwas niestety trzeba wyrzucić
- zakwas może stać na blacie kuchennym pod warunkiem, że będziemy go dokarmiać, jeśli zamierzamy na bieżąco piec chleb
- zakwas wkładamy do lodówki, jeśli nie zamierzamy nic piec. W lodówce możemy do przechowywać do 14 dni. Najlepiej trzymać go w szczelnie zamkniętym słoiku. Przed pieczeniem wyciągamy zakwas z lodówki, po trzech godzinach dokarmiamy, a po kolejnych trzech godzinach można już piec pieczywo na takim zakwasie
- zakwas zachowuje się różnie, raz szybciutko rośnie, raz jakby stał w miejscu, jeśli na powierzchni pojawiają się pęcherzyki, to zakwas jest aktywny
- zakwas może się rozwarstwić, czyli na powierzchni pojawi się warstwa wody, wszystko jest w porządku, wystarczy tylko przy kolejnym dokarmieniu dodać więcej mąki niż wody
- czasem jak już mam sporo zakwasu, połowę wylewam, a resztę dokarmiam jak zwykle
1 sierpnia 2017
Sałatka brokułowa z oliwkami
W taki upalny dzień ciepły obiad można zastąpić sałatką.
Składniki:
1 brokuł
2 duże pomidory
2-3 ogórki gruntowe
ser typu feta
garść dowolnych oliwek
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
odrobina ziół prowansalskich
sól, pieprz
szczypta cukru
Sposób wykonania:
1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. Ogórki obrać, pokroić w plastry.
3. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
4. Ser typu feta pokroić w kostkę. Oliwki przepołowić.
5. Wszystkie składniki delikatnie zamieszać.
6. Połączyć składniki na sos, doprawić wedle smaku. Porcje sałatki przed podaniem polać sosem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 brokuł
2 duże pomidory
2-3 ogórki gruntowe
ser typu feta
garść dowolnych oliwek
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
odrobina ziół prowansalskich
sól, pieprz
szczypta cukru
Sposób wykonania:
1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. Ogórki obrać, pokroić w plastry.
3. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
4. Ser typu feta pokroić w kostkę. Oliwki przepołowić.
5. Wszystkie składniki delikatnie zamieszać.
6. Połączyć składniki na sos, doprawić wedle smaku. Porcje sałatki przed podaniem polać sosem.
Smacznego!!!