Strony

4 sierpnia 2017

Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

Ostatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza ziarnami wspomnianymi poniżej daję czasem trochę kminku lub czarnuszki, które świetnie sprawdzają się w pieczywie.


Składniki:

100 g aktywnego zakwasu żytniego (1/2 szklanki) KLIK
550 g mąki pszennej typu 450, 480 lub 550
1 płaska łyżka soli
400 ml letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
20 g siemienia lnianego
20 g sezamu lub pestek dyni
50 g słonecznika

Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki. U mnie zazwyczaj rośnie 1-1,5h.
2. Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 45 minut. 10-15 minut przed końcem pieczenia chleb wyjmujemy z formy, ściągamy papier i wkładamy do piekarnika (bez formy) na ostatnie 10-15 minut. Chleb będzie upieczony, jeśli ostukany od spodu wyda głuchy odgłos i będzie ładnie zarumieniony.
3. Wystudzony chleb można także zamrozić. Po wyjęciu i odmrożeniu będzie jak świeży :)

Uwaga:
Dodatek drożdży można pominąć, ale wówczas chleb będzie wyrastał ok 6-7 godzin.

Smacznego!!!

Źródło: przepisnachleb

4 komentarze:

  1. Domowy chlebek na zakwasie, to właśnie całkiem inna jakośc niż ta sklepowa. Już nie wracam do sklepowych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam na niego chrapkę... zastanawiam się tylko - dlaczego pszenno żytni, skoro mąka tylko pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas jest na mace zytniej :-)
      Poza tym mozna np zastapic czesc maki pszennej zytnia - robilam i tez chlebek pyszn.:-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!