Strony

30 czerwca 2017

Koktajl jagodowo-truskawkowy

Mamy akurat teraz taki czas, gdy sezon truskawkowy się powoli kończy, a na borówki dopiero zaczyna. Warto sięgnąć po pyszne połączenie tych owoców w postaci koktajli.


Składniki:

niepełna szklanka truskawek
garść leśnych borówek
mleko
ewentualnie miód do posłodzenia

Sposób wykonania:

1. Truskawki umyć, odszypułkować. Borówki delikatnie opłukać wodą.
2. Owoce umieścić w kielichu, dodać mleka wedle uznania, ewentualnie miodu. Zmiksować na gładko.
3. Przelać do szklanek. Podawać.

Smacznego!!!

27 czerwca 2017

Puszyste ucierane ciasto z truskawkami

Ostatnio z braku czasu robię wszystko to, co zajmuje jak najmniej czasu. Przykładowo to ciasto piekłam w niedzielne popołudnie. Polecam serdecznie - ciasto wychodzi niezwykle puszyste i lekkie. Można dodać różnych owoców. Podobne ciasto, tylko z odrobinę większymi proporcjami można znaleźć TU.


Składniki (blaszka 24x36cm):

5 jajek
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki oleju
25 dag truskawek 

Sposób wykonania:

1. Jajka ubić na puch z dodatkiem cukru.
2. Partiami dodawać do masy jajecznej mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia oraz olej.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone w połówki lub ćwiartki truskawki. Piec w 170 st C przez 35-40 minut - do suchego patyczka.
5. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. A do ciasta w sam raz pasuje kubek ulubionej kawy lub herbaty. Po fajne kubki (takie jak ten na zdjęciu) i inne dodatki zapraszam do internetowego sklepu Tarka i Miarka.

Smacznego!!!
https://www.tarkaimiarka.pl/

Źródło: Smakołyki Asi

22 czerwca 2017

Sałata z warzywami I

W sezonie mogę jeść sałatę na okrągło. Dziś przedstawiam jedną z wersji na sałatę z warzywami, która będzie w sam raz do obiadu lub na kolację.


Składniki:

1 mała sałata masłowa
garść pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebulka
1 ogórek gruntowy
siekany koperek

Dressing:
1/5 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka przyprawy do sałatek
świeżo zmielony pieprz
odrobina cukru lub miodu
1/2 łyżeczki octu z białego wina

Sposób wykonania:

1. Warzywa umyć, ogórki obrać ze skórki.
2. Sałatę podzielić na mniejsze części, pomidorki przepołowić, cebulkę posiekać w półtalarki, a ogórka w plasterki.
3. Składniki dressingu przełożyć do małego słoiczka, zakręcić zakrętkę i energicznie potrząsać do połączenia się składników.
4. Do warzyw dodać dressing i siekany młody koperek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Smacznego!!!

17 czerwca 2017

Twarożek tzatziki

Twarożek z dodatkiem czosnku i świeżych ogórków świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa z grilla. Ale i na kanapce jest niczego sobie :) Polecam!


Składniki:

300 g sera białego
2 ogórki gruntowe
2-4 ząbki czosnku
jogurt naturalny
sól, pieprz
siekany świeży koperek

Sposób przygotowania:

1. Ser wymieszać z dodatkiem jogurtu naturalnego.
2. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do sera.
3. Dodać pozostałe składniki: zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, koperek, wymieszać i doprawić solą do smaku.

Smacznego!!!

11 czerwca 2017

Ucierany rabarbarowiec

Ciast z rabarbarem nigdy za wiele. Zapraszam po nieskomplikowany przepis. A przepis mam jeszcze z czasów, gdy byłam nastolatką, zbierałam wówczas wycinki z gazet mamy typu Pani Domu czy Tina :) Do tej pory je mam schowane w dużej kopercie i od czasu do czasu je przeglądam.


Składniki (blaszka 34x26cm):

kilka łodyg rabarbaru
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Partiami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko zmiksować na gładką masę.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Wierzch posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec w 180 st. C przez 50 minut (a najlepiej kontrolować je za pomocą patyczka).
3. Gotowe ostudzone ciasto lekko oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

8 czerwca 2017

Ryż z mięsem, serem i pieczarkami

Jeśli lubicie gołąbki, to z pewnością posmakuje Wam ten ryż. Smakiem przypomina właśnie farsz na gołąbki. Do takiego risotto wystarczy sałatka, ewentualnie jakiś sos np. pieczarkowy lub pomidorowy i obiad gotowy :)


Składniki:

500 g mięsa mielonego (łopatka lub szynka)
1 szklanka suchego ryżu
1 duża cebula
6-7 pieczarek
garść tartego żółtego sera
sól, pieprz
majeranek

Sposób wykonania:

1. Ryż zalać 2 szklankami wody, gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Można też najpierw do rondla dodać trochę oleju, wsypać ryż i chwilę smażyć i mieszać, następnie dodać gorącą wodę, trochę soli i gotować do miękkości, aż płyn zostanie wchłonięty. Wtedy ryż będzie bardziej sypki.
2. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.
3. Na patelnię dodać posiekaną cebulkę, zrumienić na łyżce oleju. Gotową cebulę przełożyć do mięsa.
4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce, również podsmażyć na oleju do momentu, aż wyparuje z nich woda.
5. Ryż, mięso, pieczarki i cebulę wymieszać, dodać ser żółty, majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Podawać z sałatką, najlepiej ze świeżych warzyw.

Smacznego!!!

6 czerwca 2017

Sałatka grillowa z sałatą lodową

To jedna z moich ulubionych sałatek grillowych. Przygotowuję ją tuż przed grillowaniem, a sosem polewam dopiero przy stole, żeby sałata lodowa dłużej zachowała świeżość i kruchość. Zdjęcia były robione jeszcze zanim polałam sałatkę sosem. Polecam, nie tylko na grilla.


Składniki:

1 sałata lodowa
1 mały słoiczek czarnych oliwek
1 zielony ogórek
cebulka dymka
1 czerwona papryka
kolorowe koktajlowe pomidorki

Sos:
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżeczka przyprawy do sałatek
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta cukru
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Sałatę pokroić w szerokie paski. Oliwki i pomidorki pokroić na połówki, paprykę w krótkie paski, a ogórka w plasterki.
2. Cebulkę dymkę posiekać, dorzucić do warzyw, wszystko delikatnie wymieszać.
3. Składniki sosu włożyć do małego słoika, zakręcić wieczko i energicznie wstrząsnąć. Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem, delikatnie całość wymieszać.

Smacznego!!!