W niedzielne popołudnie upiekłam z dzieciakami proste i szybkie babeczki z nutką wanilii i czekoladą. Użyłam sylikonowej formy z kształtkami zwierzaków, ale równie dobrze można użyć zwykłych foremek na muffinki. Te zabawne kształty oczywiście dzieciom najbardziej przypadły do gustu. To takie miłe zakończenie ferii, bo niestety u nas na Podkarpaciu od jutra dzieci wracają do szkół, a moje do przedszkola...
Składniki (na 12 babeczek):
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanka oleju
1 jajko
12 kawałków czekolady
Sposób wykonania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
2. Składniki (poza czekoladą) podzielić na dwie grupy: suche i mokre. Wymieszać je w osobnych miskach.
3. Mokre składniki przełożyć do suchych, wymieszać łyżką tyle, aby się połączyły.
4. Ciasto przełożyć do foremek, zostawiamy 1 cm wolny od góry, by babeczki ładnie wyrosły i nie "wykipiały" podczas pieczenia. Do każdej babeczki wkładamy kawałek czekolady tak, aby był całkowicie zanurzony w cieście.
5. Babeczki piec w 180 st.C przez 25 minut, ewentualnie należy kontrolować patyczkiem, czy nie są surowe w środku.
6. Gotowe babeczki można oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.
Smacznego!!!
Strony
▼
29 stycznia 2017
24 stycznia 2017
Udka w białym sosie
Jeśli szukacie pomysłu na udka to polecam ten :) Wyszło fajne miękkie mięsko, do tego sos jest równie smaczny.
Składniki:
1. Udka umyć, przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić udka z obu stron.
2. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka.
3. Mięso na patelni oprószyć solą i pieprzem z obu stron, dodać cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, następnie ocet winny, chwilę poddusić po czym wlać wodę - tyle, aby mięso było do połowy zanurzone w wodzie. Dodać suszone zioła, przykryć pokrywką i dusić 30-40 minut. W międzyczasie uzupełnić wodę jeśli to konieczne.
4. Mięso wyjąć z wywaru, do wywaru dodać 1/2 łyżeczkę kminku. W kubku wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlać do wywaru, energicznie wymieszać, by sos był gładki. Doprowadzić do zagotowania, po czym dodać mięso.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: skutecznie.tv
Składniki:
- 3-4 udka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kminku
- olej
- sól, pieprz
- ok 200-250 ml wody
- 150 ml śmietany 18%
- 1-2 łyżki mąki
1. Udka umyć, przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić udka z obu stron.
2. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka.
3. Mięso na patelni oprószyć solą i pieprzem z obu stron, dodać cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, następnie ocet winny, chwilę poddusić po czym wlać wodę - tyle, aby mięso było do połowy zanurzone w wodzie. Dodać suszone zioła, przykryć pokrywką i dusić 30-40 minut. W międzyczasie uzupełnić wodę jeśli to konieczne.
4. Mięso wyjąć z wywaru, do wywaru dodać 1/2 łyżeczkę kminku. W kubku wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlać do wywaru, energicznie wymieszać, by sos był gładki. Doprowadzić do zagotowania, po czym dodać mięso.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: skutecznie.tv
21 stycznia 2017
Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami
Powiedziałabym, że to zwykłe domowe ciasto z wiśniami własnej produkcji :) Wykorzystałam wiśnie w syropie, które miałam jeszcze w spiżarce.
Składniki (blaszka 26x34cm):
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem czekoladowy:
2,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe / śmietankowe
3 łyżki cukru
1 kostka masła
krem typu nutella
Warstwa wiśniowa:
2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 1/2 litra wrzątku
wiśnie z syropu (dałam 2 małe słoiczki wraz z syropem) KLIK
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec biszkopt w 180 st.C.
2. Budyń ugotować na mleku. Całkowicie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z zimnym budyniem. Na koniec dodać krem typu nutella, wedle uznania do smaku (u mnie 3-4 łyżki).
3. Krem wyłożyć na biszkopt.
4. Tężącą galaretkę wymieszać z wiśniami, wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Składniki (blaszka 26x34cm):
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem czekoladowy:
2,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe / śmietankowe
3 łyżki cukru
1 kostka masła
krem typu nutella
Warstwa wiśniowa:
2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 1/2 litra wrzątku
wiśnie z syropu (dałam 2 małe słoiczki wraz z syropem) KLIK
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec biszkopt w 180 st.C.
2. Budyń ugotować na mleku. Całkowicie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z zimnym budyniem. Na koniec dodać krem typu nutella, wedle uznania do smaku (u mnie 3-4 łyżki).
3. Krem wyłożyć na biszkopt.
4. Tężącą galaretkę wymieszać z wiśniami, wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
16 stycznia 2017
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
kilka łyżek kukurydzy odsączonej z zalewy
przyprawa do sałatek
siekany koperek
siekana pietruszka
2 łyżki majonezu
1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować wedle uznania.
2. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić wedle uznania.
Smacznego!!!
14 stycznia 2017
Roladki z tortilli
Karnawał trwa, więc i taki przepis może Wam się przydać. Roladki robi się dość szybko, można zawinąć dowolne dodatki. I naprawdę świetnie smakują! A to nasze roladki z Sylwestra.
Składniki:
6 placków tortilli
2 opakowania serka kremowego (typu Twój Smak Piątnica lub Almette) - dowolne smaki - użyłam śmietankowego i ze szczypiorkiem
kilka liści sałaty
kilka plasterków szynki drobiowej
ogórki kiszone
papryka konserwowa
oliwki do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Tortille dość grubo posmarować serkiem, na to wyłożyć liście sałaty. Na sałacie układamy szynkę, a następnie pokrojone w cienkie paski ogórki kiszone lub/i paprykę konserwową.
2. Roladki ciasno zwinąć, zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą, włożyć do lodówki na 2-3 godzinki.
3. Po tym czasie każdą roladę pokroić na 2cm roladki, na środek wbić wykałaczkę i nakłuć oliwkę lub kawałek papryki.
Smacznego!!!
Składniki:
6 placków tortilli
2 opakowania serka kremowego (typu Twój Smak Piątnica lub Almette) - dowolne smaki - użyłam śmietankowego i ze szczypiorkiem
kilka liści sałaty
kilka plasterków szynki drobiowej
ogórki kiszone
papryka konserwowa
oliwki do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Tortille dość grubo posmarować serkiem, na to wyłożyć liście sałaty. Na sałacie układamy szynkę, a następnie pokrojone w cienkie paski ogórki kiszone lub/i paprykę konserwową.
2. Roladki ciasno zwinąć, zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą, włożyć do lodówki na 2-3 godzinki.
3. Po tym czasie każdą roladę pokroić na 2cm roladki, na środek wbić wykałaczkę i nakłuć oliwkę lub kawałek papryki.
Smacznego!!!
11 stycznia 2017
Pasztet z królika
Jakiś czas temu dostałam swojskiego królika. Trochę czasu spędził w zamrażarce, ale w końcu trzeba było coś z niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy!
Składniki:
1 królik (1 kg)
1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla)
40 dag wątróbki drobiowej
2 suche bułki
3-4 cebule
3 jajka
majeranek
bułka tarta
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
1-2 ząbki czosnku
mielona słodka czerwona papryka
smalec
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut.
2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę i dotować jeszcze 10 minut.
3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce.
4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma.
5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne.
6. Piec w 180st.C przez 45 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Składniki:
1 królik (1 kg)
1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla)
40 dag wątróbki drobiowej
2 suche bułki
3-4 cebule
3 jajka
majeranek
bułka tarta
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
1-2 ząbki czosnku
mielona słodka czerwona papryka
smalec
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut.
2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę i dotować jeszcze 10 minut.
3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce.
4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma.
5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne.
6. Piec w 180st.C przez 45 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
8 stycznia 2017
Miodownik z wkładką orzechową
Witajcie po długiej świątecznej przerwie. Dopiero zabrałam się za zgrywanie zdjęć świątecznych ciast i potraw. W tym roku upiekłam między innymi miodownik z orzechowym biszkoptem przekładany masą grysikową. Polecam serdecznie.
Składniki (blaszka 24x28cm):
Ciasto miodowe:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g miodu
70 g miękkiego masła
1 jajko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Orzechowy biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
100 g mielonych orzechów
Krem grysikowy:
500 ml mleka
6 płaskich łyżek kaszy manny
150 g cukru
200 g masła
+ na wierzch polewa i siekane lub mielone orzechy włoskie
Sposób wykonania:
1. Składniki na miodowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie równe części, wylepić blaszki i piec w 180 st. C przez 12 minut.
2. Zrobić biszkopt, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do białek dodać cukier i zmiksować. Dodać rozmieszane żółtka, zmiksować na małych obrotach, a na koniec dodać mąkę z proszkiem i orzechy i delikatnie zamieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać na blaszkę i piec w 170 st.C przez 30-35 minut.
3. Zrobić krem: mleko z cukrem zagotować, dodać kaszę manną i gotować do zgęstnienia. Całkowicie ostudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku.
4. Przełożyć ciasto: placek miodowy, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, placek miodowy. Na wierzch wyłożyć polewę kakaową, a potem orzechy.
5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Składniki (blaszka 24x28cm):
Ciasto miodowe:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g miodu
70 g miękkiego masła
1 jajko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Orzechowy biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
100 g mielonych orzechów
Krem grysikowy:
500 ml mleka
6 płaskich łyżek kaszy manny
150 g cukru
200 g masła
+ na wierzch polewa i siekane lub mielone orzechy włoskie
Sposób wykonania:
1. Składniki na miodowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie równe części, wylepić blaszki i piec w 180 st. C przez 12 minut.
2. Zrobić biszkopt, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do białek dodać cukier i zmiksować. Dodać rozmieszane żółtka, zmiksować na małych obrotach, a na koniec dodać mąkę z proszkiem i orzechy i delikatnie zamieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać na blaszkę i piec w 170 st.C przez 30-35 minut.
3. Zrobić krem: mleko z cukrem zagotować, dodać kaszę manną i gotować do zgęstnienia. Całkowicie ostudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku.
4. Przełożyć ciasto: placek miodowy, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, placek miodowy. Na wierzch wyłożyć polewę kakaową, a potem orzechy.
5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis