Strony

11 stycznia 2017

Pasztet z królika

Jakiś czas temu dostałam swojskiego królika. Trochę czasu spędził w zamrażarce, ale w końcu trzeba było coś z niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy!


Składniki:

1 królik (1 kg)
1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla)
40 dag wątróbki drobiowej
2 suche bułki
3-4 cebule
3 jajka
majeranek
bułka tarta
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
1-2 ząbki czosnku
mielona słodka czerwona papryka
smalec
natka pietruszki
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut.
2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę i dotować jeszcze 10 minut.
3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce.
4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma.
5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne.
6. Piec w 180st.C przez 45 minut.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis

2 komentarze:

  1. Pasztet + kiszony ogórek. To się nigdy nie znudzi! Nie wiem jak wy macie, ale ja takiego pasztetu swojej roboty zjem kawałek i czuję się, jakbym miała pęknąć! To pożywne i pełnowartościowe dania! Naprawdę warto zblendować to mięso, dodać przypraw i zapiec. Nie pasztet? Będzie jakaś tam pieczeń! Do kanapek jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie ci wyszedł, ja też bardzo lubię pasztet z królika ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!