Składniki:
wiśnie
cukier
ewentualnie sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Jeśli używamy świeżych wiśni, to najpierw je myjemy i drylujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i odstawiamy na noc. Natomiast jeżeli korzystamy z wiśni pozostałych z robienia soku, również dosładzamy i odstawiamy.
2. Następnego dnia smażymy wiśnie ok 1,5-2 godzin, aż zgęstnieją. Czasem, jeśli zostaje nadal za dużo soku to przecedzam i mam dodatkowy słoik soku z wiśni.
3. Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i przykrywamy np. kocykiem, by wieczka ładnie "złapały".
4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)
Smacznego :)
Z przetworów dżem wiśniowy lubię najbardziej:) Od poniedziałku zabieram się za robienie przetworów:)
OdpowiedzUsuńDzęm wiśniowy... pychota. w sam raz na jesienne i zimowe wieczory do herbatki lub na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm... mniam! Robiłam taki w zeszłym roku, w tym roku zrobiłam wiśniowo-porzeczkowy ;)
OdpowiedzUsuńPo 2h to są juz powidła a nie dżem:)))
OdpowiedzUsuńDżem przygotowuje się gotując owoce z cukrem, a powidłami nazywa się przeciery z różnych owoców, produkuje się je z pulp owocowych z dodatkiem cukru i pasteryzuje.
UsuńMój dżem wiśniowy to dżem wiśniowy :)