Składniki:
4 kg ogórków
6 dużych cebul
3 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
Zalewa bez wody (ponieważ ogórki puszczą wodę):
ok. 4 szklanki cukru
3 szklanki octu
1/3 szklanki soli
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
liście laurowe
ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć (nie obierać), pokroić w grubsze plasterki lub koreczki.
2. Cebulę i paprykę pokroić w grubszą kostkę, czosnek drobno posiekać.
3. Zagotować zalewę,
wrzucić warzywa, chwilę pogotować, na koniec dodać czosnek.
4. Gorące nakładać do
słoików, odwrócić do góry dnem lub pasteryzować.
Nigdy nie jadłam takiej sałatki, fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, jest bardzo dobra :)
UsuńJadłam kiedyś taką sałatkę i bardzo mi smakowała - niestety nie wzięłam wówczas przepisu ;( fajnie, że trafiłam na Pani blog, przepis na pewno wykorzystam - zresztą wygląda na to, że nie tylko ten jeden ;) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie! To bardzo fajna sałatka!
UsuńNajlepsza salatka jaka kiedykolwiek jadlam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że smakuje :)
Usuńile pasteryzowac
OdpowiedzUsuń10-15 minut od momentu zagotowania
UsuńBardzo smaczna sałatka, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńA dziekuje. Pozdrawiam
Usuń