Delikatnie zmodyfikowana wersja popularnego ciasta. Wiśnie oczywiście można zastąpić kawałkami jabłek.
Składniki:
 
  
  
Ciasto: 
1 szklanka cukru pudru  
30 dag mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  1 kostka margaryny
  6 jajek
  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  2 łyżki mleka
  3 łyżki kakao
  
  Masa:
  1 budyń waniliowy lub śmietankowy ugotowany na mleku (najlepiej gęsty)
  1 kostka margaryny
  5 łyżek cukru
  olejek waniliowy do smaku
  
  Polewa kakaowa:
  3 łyżki wody 
  3 łyżki cukru
  3 łyżki kakao
  ¼ kostki margaryny
  
  Dodatkowo:
  1 słoik drylowanych wiśni lub świeże owoce
  
  Sposób przygotowania:
  
  1. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, oraz dodać mleko. Wszystko starannie zmiksować.
  2. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2/3 ubitej piany z białek, a do drugiej resztę piany oraz kakao. 
  3. Przelać jasne ciasto do foremki. Delikatnie nałożyć ciemne ciasto. Nakładać wiśnie lekko dociskając do ciasta. Piec ok. 40 minut w 180° C. po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.
  4. Przygotować masę budyniową: margarynę utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym, a następnie z zimnym budyniem. Masę wyłożyć równomiernie na ciasto.
  5. Przygotować polewę: zagotować wodę, cukier i kakao do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia. Wrzucić margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Nie gotować! Nałożyć na masę. Całość dowolnie udekorować. 
  
  SMACZNEGO :)