Dzisiaj prezentuję Wam mój tort urodzinowy, który upiekłam na swoje urodziny kilka miesięcy temu.
Składniki:
Biszkopt orzechowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt makowy:
3 łyżki mąki
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt makowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
4 łyżki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kawowy:
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
4 łyżki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kawowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa i kawowa:
Masa orzechowa i kawowa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe lub 1 duży budyń
2 kostki margaryny lub masła
cukier puder - ilość dowolna w zależności jak słodką chcemy masę
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku
Sposób przygotowania:
2 budynie waniliowe lub 1 duży budyń
2 kostki margaryny lub masła
cukier puder - ilość dowolna w zależności jak słodką chcemy masę
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku
Sposób przygotowania:
1. Ucieramy kolejne biszkopty, pieczemy ok 20-30 minut w 180°C i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przygotowujemy masę. Najpierw przygotowujemy budyń i studzimy. Margarynę i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo budyń, cały czas ucierając. Masę budyniową dzielimy na 3 równe części. Do jednej dajemy orzechy, do drugiej cappuccino, a trzecią czystą zostawiamy do dekoracji.
3. Podczas przekładania tortu możemy nasączyć krążki biszkoptowe np. mocnym naparem z herbaty.
Przełożenie ciasta:
biszkopt kawowy
masa orzechowa
biszkopt makowy
masa kawowa
biszkopt orzechowy
dowolna dekoracja
wow, ile pysznych warstw
OdpowiedzUsuńpiękny, oryginalny i apetyczny ten Twój torcik:) bardzo równiutki Ci wyszedł, a to nie lada sztuka:) pozdrowionka;*
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpolecam! tort jest wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńpełen profesjonalizm! idealny
OdpowiedzUsuńUpiekłam, zeszło mi to pieczenie 5 godzin z drobnymi przerwami na obiad i kawę ;) Pierwszy raz w życiu piekłam tort wydaje mi się że przepis jest stosunkowo łatwy. Jutro dam znać jak smakował, teraz chłodzi się w lodówce :)
OdpowiedzUsuńTo się sporo napracowałaś - ja piekę blaty zawsze dzień wcześniej :) Mam nadzieję, że tort będzie smakował! Pozdrawiam :)
UsuńTort był pyszny, gościom i mamie bardzo smakował.Szkoda tylko że nie mogę tu dodać fotki jak go przystroiłam :) Polecam ! :)
OdpowiedzUsuńWitam, cieszę się, że tort smakował. Widziałam już zdjęcia tortu na mojej poczcie. Ślicznie wyszedł! Dodam je niebawem do galerii Czytelników :) Czy mam podpisać, że przepis wysłała Vanilia?
UsuńPozdrawiam!
Nie tak śliczniej jak Twój, ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Pozdrawiam Sylwia.
OdpowiedzUsuńŚliczny tort, jakiej średnicy jest Twoja tortownica ?
OdpowiedzUsuńTen tort piekłam w tortownicy 26 cm.
UsuńA mozna upiec w kwadratowej blaszcze
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można :)
UsuńCzy kawa jest sypka czy rozpuszczona
OdpowiedzUsuńUżywam tutaj kawy cappuccino w proszku
Usuń