Pyszna surówka do obiadu z sezonowych warzyw. Będzie też pasowała do pieczonych mięs z grilla.
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 5 liści sałaty
- zielona cebulka
- siekana natka pietruszki
- 1 mała słodka papryka
Dressing:
- kilka łyżek oliwy
- 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- chilli w płatkach
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- odrobina octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyć, ogórki obrać.
2. Ogórki pokroić w grubsze półplasterki, rzodkiewki w plasterki, paprykę w krótkie paseczki. Cebulę posiekać, podobnie zieloną cebulkę jak i natkę pietruszki. Sałatę porwać na mniejsze kawałki.
3. Wszystkie składniki dressingu połączyć. Doprawić do smaku.
4. Warzywa polać dressingiem, wymieszać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!