Strony

15 czerwca 2025

Ciasto jogurtowe z truskawkami i poziomkami

 Szybkie proste ciasto, które przygotujecie nawet w niedzielne popołudnie. Oczywiście można użyć dowolnych owoców sezonowych. U mnie są to akurat truskawki i poziomki, które zerwałam wczoraj z działaczki.

Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (150-200g)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 ml oleju 
  • + 300 g truskawek i poziomek 

Sposób przygotowania: 

1. Przed rozpoczęciem robienia ciasta włożyłam jajka i kubek jogurtu naturalnego do garnka z ciepłą wodą na 5 minut, by je trochę ogrzać. 

2. Jajka ubić z cukrami na puch. Dodać olej i jogurt naturalny i zmiksować. Dodać proszek i mąkę i delikatnie całość wymieszać tylko do połączenia składników. 

3. Ciasto wylać na małą blaszkę (u mnie tortownica 24cm). Na wierzchu ułożyć owoce. Duże truskawki należy wcześniej pokroić na połówki lub ćwiartki. 

3. Ciasto piec w 170*C przez 35-40 minut, do suchego patyczka. 

4. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!