Strony

15 maja 2025

Ziemniaki z boczkiem i cebulą do mięs z grilla i piekarnika

 Pyszne ziemniaki z dodatkiem boczku i cebuli to świetny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Można podawać i na ciepło i na zimno. 

Dodam jeszcze, że to świetny pomysł na wykorzystanie starych ziemniaków, jeśli jeszcze nie kupujecie młodych. Tak przygotowane ziemniaki mają naprawdę świetny smak. Oczywiście te młode też świetnie się tu sprawdzą. Polecam serdecznie! 

Składniki: 

  • 1500 g ziemniaków 
  • 150 g boczku surowego wędzonego w plasterkach 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • sól 
  • grubo mielony pieprz 
  • chilli 
  • siekamy koperek 
  • 1 łyżka masła klarowanego 

Sposób przygotowania: 

1. Ziemniaki obrać i ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odlać wodę i odparować ziemniaki. 

2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, a czosnek drobno posiekać. 

3. Na zimnej patelni ułożyć boczek, smażyć do zrumienienia. Zdjąć z patelni, a na wytopiony tłuszcz wrzucić cebulę, a po chwili czosnek i krótko przysmażyć. Wszystko przełożyć do boczku. 

4. Na patelni rozgrzać masło klarowane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki dodać na patelnię i całość lekko zarumienić. Do ziemniaków dodać wcześniej podsmażony boczek z cebulą, doprawić grubo mielonym pieprzem, chilli, lekko posolić. Dodać posiekanego koperku i całość wymieszać. 

5. Przełożyć do salaterki i od razu podawać. Można też przestudzić i jeść na zimno. 

Smacznego!!! 

 Źródło: Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha

2 komentarze:

  1. Świetna propozycja 👍 jestem bezglutenowcem dlatego takie ziemniaki zastąpią mi chleb przy grillowaniu 😊 dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Ci się przyda. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!