Strony

20 maja 2025

Kasza manna z ciepłym sosem truskawkowym

 Uwielbiam kaszę manną i od czasu do czasu robię sobie i córce na śniadanie lub kolację. Pojawiły się polskie słodkie truskawki, dlatego polecam przygotować sobie taką pyszną sezonową wersję.

Składniki:

  • 230 ml mleka
  • 6 łyżeczek kaszy manny
  • cukier do smaku
  • 5 truskawek + odrobina cukru + sok z cytryny
  • 1-2 świeże truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotować, posłodzić do smaku, zdjąć z ognia, wsypać kaszę i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na palniku, gotować do uzyskania pożądanej konsystencji cały czas mieszając. Gotową kaszę przełożyć do miski.

2. Przygotować sos truskawkowy. Truskawki umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka lub na patelnię z odrobinką wody. Można rozgnieść widelcem, by szybciej się podgrzały. Lekko posłodzić i dodać soku z cytryny. 

3. Ciepły sos wyłożyć na kaszę i udekorować świeżymi truskawkami. 

 Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. pycha, kasza manna mniam mniam, Ja zawsze z sokiem jadłam kaszę. Dzięki za przepis. Smak dzieciństwa.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!