Uwielbiam kaszę manną i od czasu do czasu robię sobie i córce na śniadanie lub kolację. Pojawiły się polskie słodkie truskawki, dlatego polecam przygotować sobie taką pyszną sezonową wersję.
Składniki:
- 230 ml mleka
- 6 łyżeczek kaszy manny
- cukier do smaku
- 5 truskawek + odrobina cukru + sok z cytryny
- 1-2 świeże truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotować, posłodzić do smaku, zdjąć z ognia, wsypać kaszę i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na palniku, gotować do uzyskania pożądanej konsystencji cały czas mieszając. Gotową kaszę przełożyć do miski.
2. Przygotować sos truskawkowy. Truskawki umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka lub na patelnię z odrobinką wody. Można rozgnieść widelcem, by szybciej się podgrzały. Lekko posłodzić i dodać soku z cytryny.
3. Ciepły sos wyłożyć na kaszę i udekorować świeżymi truskawkami.
Smacznego!!!
pycha, kasza manna mniam mniam, Ja zawsze z sokiem jadłam kaszę. Dzięki za przepis. Smak dzieciństwa.:)
OdpowiedzUsuń