Pyszna drożdżówka z dodatkiem słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru, a do tego maślana kruszonka.
Składniki:
- 500-550 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 250 ml ciepłego mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 110 g masła, miękkiego
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200 g truskawek
- 2-3 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
- 80 g zimnego masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
1. W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić, aż rozczyn zacznie pracować.
2. W międzyczasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, jajko, żółtko, miękkie masło i szczyptę soli. Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto - wyrobiłam mikserem z hakami. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do podwojenia objętości.
3. W międzyczasie umyte truskawki pokroić w ćwiartki, a rabarbar obrać i pokroić w kawałki.
4. Wyrośnięte ciasto przyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć truskawki i rabarbar. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 15 minut.
5. Wszystkie składniki kruszonką rozetrzeć w palcach. Posypać wierzch ciasta.
6. Piec w 180*C przez 40 minut.
Smacznego!!!
Wszystkie Twoje przepisy Aniu są świetne.
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu❤️
Usuń