Strony

24 maja 2025

Ciasto drożdżowe / Drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

  Pyszna drożdżówka z dodatkiem słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru, a do tego maślana kruszonka. 

Składniki: 

  • 500-550 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 40 g drożdży świeżych 
  • 110 g masła, miękkiego 
  • 100 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 

Dodatkowo: 

  • 200 g truskawek 
  • 2-3 łodygi rabarbaru

Kruszonka: 

  • 80 g zimnego masła 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
Sposób przygotowania: 

1. W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić, aż rozczyn zacznie pracować. 
2. W międzyczasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, jajko, żółtko, miękkie masło i szczyptę soli. Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto - wyrobiłam mikserem z hakami. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. 
3. W międzyczasie umyte truskawki pokroić w ćwiartki, a rabarbar obrać i pokroić w kawałki. 
4. Wyrośnięte ciasto przyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć truskawki i rabarbar. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 15 minut. 
5. Wszystkie składniki kruszonką rozetrzeć w palcach. Posypać wierzch ciasta. 
6. Piec w 180*C przez 40 minut. 

Smacznego!!!
 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!