Strony

31 maja 2025

Sernik z mlekiem skondensowanym

 To jeden z najszybszych serników, jakie robiłam. W dodatku lista składników jest naprawdę bardzo krótka. Należy oczywiście wyjść wszystkie składniki z lodówki jakieś 2 godziny przed pieczeniem. W przeciwnym razie sernik może mocno popękać. 

Polecam serdecznie, bo wychodzi naprawdę pyszny, a do tgo leciutki jak piórko.

Składniki (tortownica 24cm): 

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka 
  • 5 jajek
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 500g
  • 2 budynie śmietankowe 
  • szczypta soli 
  • ewentualnie skórka i sok z 1 cytryny 

Sposób przygotowania: 

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

2. W misce umieścić ser, proszki budyniowe, żółtka oraz mleko skondensowane, ewentualnie sok i skórkę otartą z cytryny, zmiksować do połączenia składników. 

3. W drugiej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać ubitą pianę z masą serową. 

4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową - będzie dość rzadka. 

5. Piec w 170*C przez 40 minut, a kolejne 40 minut w 140*C funkcja góra-dół. Można na dno piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. 

6. Sernik pozostawić w piekarniku przez kwadrans po pieczeniu, uchylić przy tym lekko drzwiczki piekarnika. 

7. Po całkowitym wystudzeniu można wierzch sernika podarować kajmakiem, kremem pistacjowym, topioną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

 

Źródło: Przepis znalazłam jakiś czas temu na Facebooku w komentarzach pod przepisem na zupełnie inny sernik. 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!