Składniki:
1 główka kapusty
Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo pieczarek
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek
Sposób przygotowania:
1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.
4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.
5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.
7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).
8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!!!
Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):
Sos pomidorowy na soku pomidorowym
Sos pomidorowy z papryką
Szybki sos pomidorowy
Sos pieczarkowy
Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:)
Miłego dnia!
Świetne danie na piątek, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, ja co prawda wolę z mięsem ale takich też bym spróbowała, bo lubię pieczarkowe dania :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich gołąbków z pieczarkami, zawsze z ryżem i mięsem, muszę spróbować wg Twojego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńJest wiele wersji ) nie tylko mięso. Można ryż pieczarki. Można kasze i grzyby
UsuńO kasza i grzyby to też super połączenie!
UsuńSuper pomysł ! :)
OdpowiedzUsuńjutro i takie zrobię mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńIle tego wyjdzie?
OdpowiedzUsuńMi zazwyczaj wychodzi ok 16 golabkow - zalezy od wielkosci kapusty i ilosci farszu.
UsuńDziękuję za inspirację. Zrobiłam nieco inaczej, ale w oparciu o Pani przepis. Zdecydowanie mniej ryżu i jajko, żeby się nie rozpadały. Dusiłam krótko w garnku na kuchence w wodzie z kostką bulionową, potem już w sosie pomidorowym. Wyszły pyszne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper, pozdrawiam!
Usuń