Strony

15 marca 2024

Ciasto łaciate z galaretką

 Piękne efektowne oryginalne ciasto, które wcale nie wymaga dużo pracy. Dzięki dodatkowi galaretki jest orzeźwiające i pyszne. Łatki pochodzą od połączenia kakaowego ciasta z tartym i wmieszanym ciastem kruchym.

Składniki (blaszka 20x32cm):

Kruche ciasto: 

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Ciasto kakaowe:

  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki dżemu (u mnie brzoskwiniowy)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem budyniowy: 

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła 

Dodatkowo: 

  • 2 galaretki (u mnie wiśniowe)
  • 500 ml wody
  • 2-3 paczki ciastek typu delicje (u mnie wiśniowe)

Sposób przygotowania: 

1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce. Ciasto powinno być wystarczająco twarde, by dało się zetrzeć na tarce jarzynowej. 

2. Zrobić kakaowe ciasto. Cukier utrzeć na puch z jajkami. Dodać śmietanę, kakao, mąkę, dżem, sodę i zmiksować na gładko. Kruche ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do kakaowego ciasta, wymieszać łyżką drewnianą lub na najmniejszych obrotach mikserem (użyłam miksera). 

3. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40-45 minut w 180*C. Wystudzić i podzielić na 2 blaty. 

4. Przygotować krem budyniowy, z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę budyniową i gotować, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć folią i ostudzić. 

5. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu, aż krem będzie gładki. 

6. Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. 

7. Herbatę zaparzyć i ostudzić.

8. Przełożyć ciasto, należy pamiętać o nasączeniu ciast herbatą, ja jeszcze lekko nasączam delicje. 

Od dołu: 

  • biszkopt 
  • krem 
  • delicje (układam galaretką dołem do kremu) 
  • tężąca galaretka
  • krem 
  • ciasto

9. Ciasto schłodzić w lodówce. Na wierzch można przygotować polewę lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!! 

Źródło: Kruche babeczki

6 komentarzy:

  1. W jakiej temp.pieczemy ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto apetyczne a czym by mozna zastapic delicje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zwykłymi okrągłymi biszkoptami? Nasaczylabym je lekko mocnym naparem z herbaty lub kawą 😊

      Usuń
  3. A gdzie dajemy dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piszę w punkcie nr 2. Dodajemy do ciasta kakaowego i mieszamy z całą resztą składników

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!