Strony

14 marca 2024

Muffinki z czekoladą i migdałami

 Muffinki u nas są zawsze mile widziane. Robię je z dodatkami jakie akurat mam pod ręką. Tu piekłam w dwóch różnych rodzajach papilotek i nie pamiętam, ile ich dokładnie było, ale jeśli będziecie piec w standardowych średnich foremkach, powinno wyjść 12 sztuk.


Składniki:

300 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
150 ml wody mineralnej gazowanej
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanej czekolady
50 g płatków migdałów

Sposób wykonania:

1. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cukry.
2. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, jajko i wodę gazowaną.
3. Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać kawałki czekolady i migdały.
4. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Muffinki bardzo ładnie wyrosną.
5. Pieczemy w 180 st.C przez około 20-30 minut - do suchego patyczka.

Smacznego!!!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!