Strony

16 czerwca 2023

Ryba zapiekana w ziołach

 Szybka i przepyszna rybka z piekarnika. Można do sosu dodać dowolne zioła. Zapraszam po przepis, jestem pewna, że kto raz jej spróbuje, ten będzie do tej rybki wracał. Wychodzi naprawdę smaczna i delikatna 😋

Składniki:

  • 2 filety białej ryby (morszczuk, miruna, dorsz)
  • pieprz cytrynowy 
  • sól
  • sok z cytryny 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • siekany koperek
  • bazylia - świeża lub suszona
  • garść świeżego szpinaku (można pominąć, dałam, bo mi zalegał w lodówce) 
  • 2 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania:

1. Filety umyć, skropić sokiem z cytryny, pokroić w dowolne porcje, posypać pieprzem cytrynowym i solą. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 

2. Szpinak pokroić, w misce wymieszać majonez, śmietanę, szpinak, zioła, zmiażdżone ząbki czosnku. Sos wyłożyć na rybę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do zrumienienia się wierzchu, 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!