Strony

9 czerwca 2023

Zapiekanki z jajkiem, szynką i szpinakiem

 Fantastyczne zapiekanki, do których można wykorzystać przeróżne dodatki. Baza to jajko, szynka i ser, a reszta wedle uznania. U nas wylądował jeszcze szpinak, który już prosił się o wykorzystanie. 

Składniki:
  • 10 kromek chleba tostowego
  • keczup lub sos pomidorowy (u mnie sugo)
  • garść szpinaku
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków sera żółtego + 2 łyżki tartego na drobnych oczkach
  • 3 jajka
  • 1/2 pomidora
  • sól, pieprz
  • siekana zielona cebulka

Sposób wykonania:

1. Każdą kromkę chleba posmarować keczupem lub sosem pomidorowym. 

2. W misce wymieszać jajka, szpinak, pokrojone w kostkę szynkę, ser i pomidora oraz tarty ser (u mnie typu parmezan). Dodać siekaną zieloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem.

3. Masę jajeczną wyłożyć na wcześniej przygotowany chleb. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15-20 minut. Podawać wedle uznania z keczupem, sosem czosnkowym lub solo. 

4. Zapiekanki można odgrzać następnego dnia i smakują równie pysznie. 

Smacznego!!!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!