Nie mogę uwierzyć, że już za dwa tygodnie Wielkanoc. Nawet w planach miałam przygotować żurek, ale już z tym wstrzymam się do Świąt. Zapraszam na nieco inną wersję żurku, którą robię między innymi na Wielkanoc.
Składniki:
- ok 2 litry bulionu (zazwyczaj gotuję na wędzonce, może być też warzywny)
- 500 ml zakwasu na żurek (super sprawdzi się taki domowej roboty)
- biała kiełbasa (surowa lub parzona)
- inna dowolna kiełbasa (zwyczajna, śląska, podsuszana - wedle uznania)
- kawałek wędzonego boczku
- 1 marchewka z ugotowanego wcześniej bulionu
- majeranek
- śmietanka 30%
- sól, pieprz
- suszony majeranek
- czosnek
- tarty chrzan
- do podania - ser gomółka, jajka gotowane na twardo, chleb, korzeń chrzanu
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasy w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić mięso.
2. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Chwilkę podgotować, po czym dodać zakwas na żurek. Zagotować, uważać, by nie wykipiał.
3. Do żurku dodać zmiażdżony ząbek czosnku, suszony majeranek, 1 łyżkę tartego chrzanu ze słoiczka. Dodać 3-4 łyżki śmietanki 30%. Doprawić solą i pieprzem.
4. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo. Podczas Świąt Wielkanocnych obowiązkowo robię gomółkę do żurku. Do świątecznego talerza z żurkiem dorzucam jeszcze chleb ze święconki i świeży tarty korzeń chrzanu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!