Strony

31 grudnia 2022

Szczęśliwego Nowego Roku

 A więc nadszedł ten dzień - ostatni w roku, kolejny rok za nami. 

A ja na wzór naszych szczodraków życzę Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, zdrowia i wszelkiej pomyślności. Niech nowy nadchodzący rok 2023 okaże się dla nas łaskawy.

"Na szczęście, na zdrowie,

Na ten Nowy Rok.

Oby wam się urodziła

kapusta i groch,

A ziemniaki jak pniaki,

Reczki pełne beczki.

Jęczmień, żyto, pszenica i proso,

Żebyście nie chodzili gospodarzu boso".

29 grudnia 2022

Grzaniec na białym winie

 Trzy tygodnie temu pokazałam Wam tradycyjnego grzańca na wytrawnym czerwonym winie, a dziś zapraszam na wersję z białym winem. Może ktoś się skusi go przygotować np. na wieczór sylwestrowy.

Składniki:

  • 1 butelka białego wina (miałam półsłodkie)
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki żurawiny (miałam mrożoną)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • gałka muszkatołowa
  • miód

Sposób przygotowania:

1. Cytrusy sparzyć wrzątkiem, jabłko umyć. Owoce pokroić w grube kawałki. Umieścić w garnku. Dodać pozostałe składniki. 

2. Całość podgrzać na małym ogniu, ale ostrożnie, by nie zagotować. gorący napój rozlać do szklaneczek, dodać owoce do dekoracji. 

Na zdrówko! 

Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku!

Źródło: Madame Edith


22 grudnia 2022

Likier kawowo-pomarańczowy

 Jeśli lubicie świąteczne likierki, to ten powinien trafić w wasz gust. Robi się szybko i praktycznie jest gotowy do degustacji zaraz po przygotowaniu. Choć oczywiście najlepiej jak postoi w lodówce i smaki się przegryzą. Mój likier został zrobiony na bimbrze.

Składniki:

  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 80-100 ml mocnego naparu z kawy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • skórka otarta z 1 pomarańczy 
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1/2 lub 2/3 szklanki whiskey lub bimbru

Sposób przygotowania:

1. W rondlu umieścić 1/3 szklanki śmietanki, napar z kawy, skórkę otartą ze sparzonej wcześniej pomarańczy, sok z połówki pomarańczy, cukier i kakao. Postawić na ogniu i podgrzać, mieszać, aż cukier się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia.

2. Do wystudzonego płynu dodać bimber (lub whiskey) i 1/3 szklanki śmietanki. Całość dokładnie wymieszać, przecedzić przez sitko i wlać do butelki. 

3. Z podanej porcji wychodzi 500 ml likieru ( + 1-2 kieliszki ).

Na zdrowie!

Źródło: tiktok, caputagrzegorz, z moimi zmianami

18 grudnia 2022

Pierniczki z lukrem

 Jak co roku pojawia się nowy przepis na pierniczki. Te pierniczki nie muszą leżakować. Wychodzą miękkie pod warunkiem, że nie rozwałkujemy ciasta zbyt mocno. Wystarczy na 6-7 mm i po upieczeniu można cieszyć się miękkimi pierniczkami. Akurat ja wałkowałam nieco cieniej, ponieważ chciałam lekko chrupiące pierniczki i takie właśnie wyszły. Dodatkowo je polukrowałam.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1. W rondelku roztopić masło, cukier, kakao i miód. 

2. Do masy dodać 200 g mąki, wymieszać i pozostawić do przestudzenia. 

3. Potem dodać resztę mąki, jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie wody. Zagnieść ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. 

4. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-7 mam. Wykrawać dowolne wzory. Piec w 170*C przez 10-11 minut. Po wystudzeniu można udekorować lukrem lub polewą. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram, anna_od_strony_kuchni

 

13 grudnia 2022

Wigilijny barszcz czerwony II

 Ostatnio zrobiłam barszcz czerwony nieco inaczej niż zwykle. Wyszedł naprawdę pyszny i ten przepis zostanie z nami na dłużej. Taki barszczyk będzie też idealny do uszek, pasztecików, paluszków, kapuśniaczków, krokietów itp.

Składniki (na 3 litry barszczu):

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kminek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • suszony majeranek
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • ocet lub sok z cytryny do zakwaszenia
  • 1 szklanka wywaru z suszonych grzybów
  • ewentualnie koncentrat buraczany lub zakwas z kiszonych buraków

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej 1 szklankę suszonych grzybów zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości w wodzie, której się moczyły. Wywar pozostawić do barszczu, a ugotowane grzyby wykorzystać do zrobienia farszu do uszek.

2. Wszystkie warzywa obrać, pokroić w plastry, umieścić w garnku i zalać wodą (2 litry). Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Gotować około 1-1,5h. Po tym czasie warzywa wyjąć, a do gotowego wywaru warzywnego dodać wywar grzybowy, zakwas lub koncentrat buraczany, 1-2 łyżki octu lub soku z cytryny. Dodać też soli, trochę pieprzu, zmiażdżone ząbki czosnku, troszkę kminku, majeranku i 1/2 łyżeczkę cukru. Całość delikatnie podgrzewać, ale nie gotować. 

3. Jak już pisałam barszcz będzie idealny do uszek, krokietów, paluszków, kapuśniaczków, pasztecików... 

Smacznego!!!

10 grudnia 2022

Masa grysikowa z amaretto do piernika staropolskiego

 W ubiegłym roku wyjątkowo zamarzyła mi się masa grysikowa do piernika staropolskiego. Do tego pojawiła się jeszcze cienka warstwa dżemu z czarnej porzeczki. Polecam Wam tę masę. Piernik po odstaniu był mięciutki i delikatny.

Przełożyłam dwa pierniki masą grysikową. Trochę masy mi zostało, dlatego przełożyłam nią część ciasteczek orzeszków. 

Taką masę można również wykorzystać do przełożenia miodownika.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 7-8 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 mały kieliszek amaretto

Sposób przygotowania:

1. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka wymieszać kaszę manną. Wlać na gotujące się mleko, mieszać do zgęstnienia, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

2. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, a następnie partiami dodawać grysik. Kiedy masa będzie gotowa, dodać amaretto i zmiksować. Masą przełożyć piernika. U mnie był najpierw blat piernikowy, potem cienka warstwa dżemu z czarnej porzeczki, potem część masy grysikowej, następnie znów piernik, dżem i masa i na koniec piernik. Ciasto schłodzić, po dwóch trzech dniach polukrować lub oblać polewą i udekorować. 

Smacznego!!!

9 grudnia 2022

Grzaniec

 Piątek, piąteczek, piątunio, ostatnie godziny w pracy i weekend! Strasznie męczący jest ten tydzień... Dlatego dziś coś na wyluzowanie :-)

Sezon na grzańca już chwilę trwa, a ja niedawno odkryłam przepis idealny. Najlepszą bazą do grzańca jest wytrawne czerwone wino. Zapraszam :-)

Składniki:

  • 0,75 l wytrawnego czerwonego wina - u mnie Roccialta Chianti Uggiano
  • 2 pomarańcze
  • 1 nieduża cytryna
  • laska cynamonu
  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • kilka goździków
  • garstka suszonych śliwek
  • miód do smaku (lub pół na pół z cukrem trzcinowym)

Sposób wykonania:

1. Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć, pokroić w półplasterki.  

2. Do garnka wlać wino, dodać pokrojone owoce i pozostałe składniki.

3. Gotować na małym ogniu, aż będzie gorące, ale nie doprowadzić do wrzenia. 

4. Wino bez dodatków przelać do garnuszków / kieliszków, ewentualnie dodać świeżo ukrojone pomarańcze. 

Smacznego i na zdrowie!

Źródło: Instagram, annascooking_

A teraz trochę prywaty... Akurat w tym roku byłam we włoskiej Toskanii w jednej z wielu winiarni. Było fantastycznie, gorąco, pysznie i... po prostu cudnie! Polecam wszystkim. Kilka fotek z tejże wizyty w Toskanii. Az cieplutko się patrzy na te pełne słońca zdjęcia kiedy za oknem zimno... A więc zapraszam do mini relacji z czerwca 😂😃😙



4 grudnia 2022

Sernik łaciata krówka

 Pyszny sernik z dodatkiem kajmaku. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. 


Składniki (blaszka 23x33cm):

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Masa serowo-kajmakowa:

  • 1 kg dobrego sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1/2 puszki kajmaku (u mnie puszka 510 g)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 szklanki cukru

Wierzch:

  • 1/2 puszki kajmaku
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

1. Zagnieść kruche ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce. Ciastem wylepić blaszkę, nakłuć i podpiec w 180*C przez 12 minut.

2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać partiami ser i budyń śmietankowy. Ubić śmietankę i połączyć z masą serową, a na koniec dodać ubite białka. Masę podzielić na dwie części. Jedną część pozostawić bez dodatków, a do drugiej dodać kajmak i budyń czekoladowy (proszek). Wymieszać.

3. Na podpieczony spód dodawać na zmianę ciasto serowe jasne i ciemne. 

4. Ciasto piec w 160*C przez 1 godzinę. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. 

5. Całkowicie wystudzony sernik posmarować kajmakiem. Posypać płatkami migdałowymi - można je wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni. 

Smacznego!!! 

Źródło: Blog Arabeska waniliowa

2 grudnia 2022

Szybki piernik na kefirze

 Ten piernik jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Po wystudzeniu można polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Świetnie zachowuje też świeżość. 

Składniki (keksówka 9x33cm):

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400 ml kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 180*C.

2. Wszystkie składniki umieścić w misce. Zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia się składników.

3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 180*C przez 30-35 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą. 

Polewa:

  • 25 g masła
  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 70 ml śmietany kremówki 30%

4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Dokładnie wymieszać. Pozostałe składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żelatynę i wymieszać. Polać piernika.

Smacznego!!!


 Źródło: przepiski.pl


1 grudnia 2022

Sałatka makaronowa z groszkiem i kurczakiem

 Zaskakująco pyszna sałatka, w której najbardziej obawiałam się dodatku ananasa. Zupełnie niepotrzebnie, bo dodaje jej charakteru. Spróbujcie sami. Sałatka idealna na każdą okazję.

Składniki:

  • 250 g dowolnego drobnego makaronu
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 3 marchewki
  • 2 niewielkie wędzone piersi z kurczaka
  • 4-5 plastrów ananasa z puszki
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • odrobina kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny (pominęłam) 

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę ugotować. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę.

2. Zielony groszek ugotować w lekko osolonym wrzątku z odrobiną cukru. 

3. Makaron ugotować.

4. Piersi z kurczaka i plasterki ananasa pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, dodać jogurt naturalny, majonez, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!!!


 Źródło: blog Smaki na talerzu