Strony

12 kwietnia 2022

Ciasto z masą kajmakową i krakersami

 Jak tylko zobaczyłam to ciasto u Ewy, to wiedziałam, że prędzej czy później je zrobię. I jednak zrobiłam je prędzej. Smakiem przypomina mi to moje ciasto 3bit, które bardzo lubię. Tu zamiast herbatników są słone krakersy, które fajnie przełamują słodycz masy kajmakowej. I robi się całkiem szybko. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień. Polecam serdecznie 😋😊

Składniki (blaszka 32x20cm lub mniejsza):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju

Masa kajmakowa:

  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 3/4 puszki masy kajmakowej (Gostyń)

Dodatkowo:

  • pozostała część masy kajmakowej z puszki
  • duża paczka krakersów
  • migdały - u mnie krojone w słupki

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt, białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem żółtka. Potem dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

2. Zrobić masę, masło utrzeć na puch, dodawać partiami kajmak. 

3. Przełożyć ciasto: jeden blat cienko posmarować 1/3 masy kajmakowej, wyłożyć warstwę krakersów, znów 1/3 masy, krakersy i reszta masy. Przyłożyć blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta posmarować cienko warstwą kajmaku z puszki, posypać pokruszonymi krakersami i migdałami.

Smacznego!!!

Źródło: smakinatalerzu.pl


11 kwietnia 2022

Sałatka z brokułem i makaronem

 Pyszna sałatka z niewielu składników. Sprawdzi się na spotkanie w gronie najbliższych czy do lunchboxa. U mnie już wypróbowana kilkukrotnie, bardzo polecam. Z podanych proporcji wychodzi duża salaterka.

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 250-300 g makaronu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g sera żółtego 
  • ok 200 g dowolnej szynki lub kiełbasy żywieckiej

Sos:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą i odstawić, by woda dobrze ściekła, a makaron wystygł.

2. Brokuł podzielić na różyczki, również ugotować w osolonym wrzątku, dodając odrobinę cukru (dzięki niemu brokuł zachowa piękny zielony kolor). Ugotowany przelać wodą i odstawić na durszlaku.

3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, szynkę i ser pokroić w kostkę lub paseczki. Wszystko połączyć.

4. W miseczce przygotować sos, dodać do sałatki i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!


9 kwietnia 2022

Muffinki z prażonymi jabłkami

 Miałam kilka jabłek, które aż wołały o wykorzystanie. Dzień wcześniej z myślą o przygotowaniu ryżu z jabłkami obrałam je, pokroiłam i uprażyłam z dodatkiem cukru i cynamonu. Z jednej części zrobiłam ryż z jabłkami, a z drugiej muffinki.

Co do muffinek - bardzo polecam. Wyszły mięciutkie, długo zachowują świeżość i śmiało można je przygotować i na co dzień i w święta. Idealne do kawki, herbatki, można zapakować do szkoły i pracy. Do wielkanocnej święconki również się polecają🙂

Składniki (na 12-16 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 200ml mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • aromat waniliowy
  • ok 1 szklanki prażonych jabłek z dodatkiem cynamonu (mogą być ze słoika)

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki poza jabłkami umieścić w misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. 

2. W formie na muffinki umieścić papilotki, do każdej nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce prażonych jabłek i na koniec znów po łyżce ciasta. 

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.

4. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: mniammniam.com


8 kwietnia 2022

Kotleciki rybno - jajeczne

Pyszne kotleciki rybno-jajeczne będą idealne i na ciepło i na zimno. Kto jeszcze takich nie robił, to serdecznie polecam.

Składniki:

  • 500 g filetów z ryby morskiej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mrożoną rybę należy wcześniej odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie drobno pokroić w kosteczkę.

2. Cebulę posiekać, ugotowane jajka pokroić w kostkę. Rybę, ugotowane jajka, surowe jajko, cebulę wymieszać. Dodać mąkę i bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

3. Masę przełożyć do lodówki na około 30 minut. Dzięki temu stężeje i łatwiej będzie formować kotleciki.

4. Z masy formować kotleciki, spłaszczyć je i obtoczyć je w bułce tartej. 

5. Smażyć na oleju na złoto z obu stron. 

6. Podawać wedle uznania.

Smacznego!!!

Źródło: kulinarnapolska.org


5 kwietnia 2022

Spaghetti z warzywami i szpinakiem

 Takie spaghetti przygotowałam niedawno i było to swego rodzaju czyszczenie lodówki. A wyszło naprawdę pyszne danie, dlatego go zapisałam i teraz Wam podaję. Normalnie palce lizać 😋😋😋

Składniki:

  • makaron spaghetti ugotowany dla dwóch-trzech osób
  • 1/2 niedużej czerwonej papryki
  • kilka pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • kawałek cukinii
  • 3-4 pomidorki suszone w oleju
  • 1/2 paczki świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • chilli w płatkach
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 trójkącik serka topionego śmietankowego
  • 1/2 chochelki wody z gotowania makaronu
  • tarty ser do posypania

 Sposób przygotowania:

1. Na patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki. Chwilę poddusić. Następnie dodać paprykę i suszone pomidory pokrojone w krótkie paski oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dusić, aż warzywa zmiękną. Dorzucić szpinak oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dusić jeszcze chwilę. 

2. Wlać śmietankę i dodać serek topiony. Dodać wodę po ugotowaniu się makaronu (około pół chochelki). Mieszać, aż powstanie sos, dodać płatki chilli według uznania, posolić i popieprzyć. 

Do sosu dodać makaron i wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać tartym serem.

Smacznego!

2 kwietnia 2022

Ciasto orzechowo-jabłkowe

 Kolejne udane ciasto według receptury siostry Anastazji. Łączy w sobie wszystkie smaki, które uwielbiam - wkładkę z ciasta drożdżowego z jabłkami oraz biszkopt orzechowy. Idealne, pyszne, podzielne. 

Składniki (na dużą blaszkę):

Ciasto drożdżowe z jabłkami:

  • 1 kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczki cynamonu do jabłek
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Biszkopt orzechowy:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 120-140 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła

Sposób wykonania:

1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli, żółtka, śmietanę i rozmieszane drożdże. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście wymieszać obrane i starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta, piec w 180*C przez 35-40 minut - do zrumienienia. Ciasto ostudzić, wyjąć, a tę samą blachę przygotować do upieczenia orzechowego biszkoptu.

2. Zrobić biszkopt, ubić białka ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę, piec w 180*C przez około 40 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić, a potem przekroić na dwa blaty.

3. Zrobić krem budyniowy. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniami. Resztę zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, mieszać energicznie, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z łyżeczką cukru pudru, a potem dodawać po łyżce budyniu (również w temp.pokojowej). 

4. Przełożyć ciasto: 1 biszkopt orzechowy - połowa kremu budyniowego - ciasto drożdżowe z jabłkami - reszta kremu - biszkopt orzechowy. Na wierzch przygotować dowolną polewę, posypać mielonymi orzechami.

Smacznego!!!


 Źródło: 100 nowych ciast, przepisy siostry Anastazji