Strony

23 września 2021

Krucho-drożdżowa szarlotka

 Kolejny sezonowy wypiek i znowu z jabłkami. Pojawiła się już szara reneta, dlatego wybór padł na szarlotkę. Moja mama robiła czasem krucho-drożdżowe wypieki, a ja dopiero zaczynam je próbować robić🙂 I to ciasto wyszło w stu procentach. To jedna z pyszniejszych szarlotek, jakie zrobiłam. Warto wypróbować ☺️

Składniki (blaszka 36x24cm):

Jabłka:

  • 2 kg jabłek (szarej renety)
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto krucho drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła/margaryny
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Lukier śmietankowy:

  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • dodatkowo odrobinka aromatu śmietankowego lub waniliowego, ewentualnie trochę soku z cytryny

Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przełożyć do garnka, postawić na ogniu, dodać cukier i chwilę prażyć. Następnie dodać cynamon, wymieszać i odstawić.

2. Jajka, drożdże i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić, a w międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem do białości za pomocą miksera. Na stolnicę wyłożyć mąkę, dodać szczyptę soli, dodać zimne masło i posiekać całość nożem. Następnie dodać ubite z cukrem żółtka oraz śmietanę z drożdżami. Zagnieść ciasto. Podzielić na pół. 

3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w blaszce robiąc rant. Spód oprószyć bułką tartą (wsiąknie cześć soku z jabłek). Na to wyłożyć jabłka i równomiernie je rozłożyć. Jabłka mogą być ciepłe, ale nie gorące. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka. Wierzch nakłuć widelcem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.

4. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180st.C (góra-dół). Włożyć ciasto i piec ok 40-50 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni (u mnie piekł się nieco ponad 40 minut). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Przestudzić. 

5. Śmietanę i cukier puder umieścić w misce, ewentualnie dodać odrobinę aromatu. Zmiksować na gładko. Lukrem posmarować ciasto. Odstawić do całkowitego wysuszenia się lukru. 

Smacznego!!!

Źródło: orchideli.com


8 komentarzy:

  1. Aniu, notuję w kajecie, bo to moje smaki tylko renety muszę zakupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ciasto warte uwagi. To również i moje smaki. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Takiej jeszcze nie próbowałam. Akurat mam dużo jabłek, będę próbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką też robi moja mama i jest w tym świetna. Za każdym razem wychodzi przepyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że piekłaś szarlotkę z mojego przepisu :) Orchideli wzięła od Arabeski a Arabeska ode mnie. Muszę powiedzieć, że to ulubiona szarlotka mojej rodziny. Nawet niedawno ja piekłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, nawet nie wiedziałam😅 dobre przepisy wędrują po różnych blogach🥰

      Usuń
    2. Ta szarlotka wyjątkowo mi sie udała. Lata temu podałam go jeszcze na starym blogu. Teraz sama wracam do niego , co nieco zmieniając. I za każdym razem wychodzi pyszna

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!