Na specjalne życzenie córki zrobiłam w weekend gofry. Pyszne, szybkie i chrupiące. A bita śmietana i gofry świetnie komponują się z kwaśnym domowym dżemem malinowym. Mój dżem był zrobiony z pulpy owocowej po soku i bardzo dobrze sprawdził się w tych gofrach. Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka (białka i żółtka osobno)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
bita śmietana
dżem malinowy - KLIK
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2. Pozostałe składniki zmiksować na gładko w osobnym naczyniu.
3. Białka dodać do ciasta, delikatnie, ale dokładnie połączyć.
4. Piec w gofrownicy przez 2-3 minuty w zależności od mocy naszego sprzętu. Gofry powinny być rumiane.
5. Podawać z ubitą śmietaną oraz dżemem malinowym, można też użyć dowolnych ulubionych dodatków.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Strony
▼
26 lutego 2018
24 lutego 2018
Sałatka z selerem i czerwoną fasolą
Szybka, syta i smaczna sałatka, na którą z pewnością wyszperacie składniki w domowej spiżarni. A więc do dzieła!
Składniki:
4 ugotowane jajka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 słoik selera konserwowego
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
2. Warzywa z puszek i słoika odsączyć z zalewy. Wszystko połączyć.
3. Dodać majonez, jogurt, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Smacznego!!!
Składniki:
4 ugotowane jajka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 słoik selera konserwowego
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
2. Warzywa z puszek i słoika odsączyć z zalewy. Wszystko połączyć.
3. Dodać majonez, jogurt, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Smacznego!!!
19 lutego 2018
Surówka z kapusty pekińskiej z ziołami
Bardzo prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Będzie pasować nie tylko do obiadu, ale też do tortilli czy domowego hamburgera :)
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
Sos:
6-7 łyżek oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz do smaku
odrobina ziół prowansalskich
odrobina suszonego koperku
cukier lub miód do smaku
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować.
2. Składniki sosu włożyć do małego słoiczka, zakręcić i mocno potrząsnąć do połączenia się składników.
3. Kapustę połączyć z sosem, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić na koniec do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
Sos:
6-7 łyżek oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz do smaku
odrobina ziół prowansalskich
odrobina suszonego koperku
cukier lub miód do smaku
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować.
2. Składniki sosu włożyć do małego słoiczka, zakręcić i mocno potrząsnąć do połączenia się składników.
3. Kapustę połączyć z sosem, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić na koniec do smaku.
Smacznego!!!
17 lutego 2018
Kapuśniak ze świeżej kapusty
Szukacie szybkiego przepisu na zupę? Oto i jest :) Do zrobienia kapuśniaczka ze świeżej kapusty zainspirowała mnie córka. We wtorek wróciła z poplamioną koszulką i pytam skąd te plamy. A ona na to: "Mamo jadłam w przedszkolu taką pyszną zupę ze słodkiej kapusty, że tak szybko chciałam ją zjeść aż się poplamiłam - taka pyszna była!". No i mama zrobiła taką zupę w domu :)
Składniki:
2-3 litry dowolnego wywaru - u mnie z porcji rosołowej kaczki
1/2 główki niedużej kapusty
5 ziemniaków
2 marchewki
kawałek selera
1 cebula
1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
suszony lubczyk
kminek
sól, pieprz
opcjonalnie podsmażony boczek lub kiełbasa
Sposób wykonania:
1. Obrać ziemniaki, marchew i selera. Dowolnie pokroić. Do wywaru mięsnego dodać ziele angielskie, liść laurowy i warzywa. Gotować.
2. W międzyczasie kapustę cienko poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni, dodać do zupy.
3. Gdy warzywa w zupie będą półmiękkie, dodać kapustę i kminek. Gotować 10-15 minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Można podać z zrumienionym boczkiem lub kiełbaską.
Smacznego!!!
Składniki:
2-3 litry dowolnego wywaru - u mnie z porcji rosołowej kaczki
1/2 główki niedużej kapusty
5 ziemniaków
2 marchewki
kawałek selera
1 cebula
1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
suszony lubczyk
kminek
sól, pieprz
opcjonalnie podsmażony boczek lub kiełbasa
Sposób wykonania:
1. Obrać ziemniaki, marchew i selera. Dowolnie pokroić. Do wywaru mięsnego dodać ziele angielskie, liść laurowy i warzywa. Gotować.
2. W międzyczasie kapustę cienko poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni, dodać do zupy.
3. Gdy warzywa w zupie będą półmiękkie, dodać kapustę i kminek. Gotować 10-15 minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Można podać z zrumienionym boczkiem lub kiełbaską.
Smacznego!!!
15 lutego 2018
Kotlet schabowy po bawarsku
Witajcie. Dziś zachęcam Was do wypróbowania nieco innej wersji kotleta. Na przepis natknęłam się zupełnie przypadkowo przeglądając u mojej mamy gazety. Zrobiłam w weekend na obiad. Do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty - wyszło pysznie. Polecam!
Składniki:
6 kotletów schabowych
2 łyżeczki tartego chrzanu
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
mąka
2 jajka
bułka tarta
masło klarowane
Sposób przygotowania:
1. Mięso rozbić na dowolnej grubości kotlety. Lekko popieprzyć i osolić z obu stron.
2. Musztardę i chrzan wymieszać, posmarować mieszanką kotlety z obu stron. Można schłodzić 30 minut w lodówce, ale nie jest to konieczne.
3. Mięso panierować najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu na rumiano na maśle klarowanym.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Składniki:
6 kotletów schabowych
2 łyżeczki tartego chrzanu
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
mąka
2 jajka
bułka tarta
masło klarowane
Sposób przygotowania:
1. Mięso rozbić na dowolnej grubości kotlety. Lekko popieprzyć i osolić z obu stron.
2. Musztardę i chrzan wymieszać, posmarować mieszanką kotlety z obu stron. Można schłodzić 30 minut w lodówce, ale nie jest to konieczne.
3. Mięso panierować najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu na rumiano na maśle klarowanym.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
8 lutego 2018
Pączki / Oponki jogurtowe
Witajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki z tego samego ciasta. Wyszły rewelacyjnie. Ciasto jest super - nie jest słodkie, więc w sam raz komponuje się ze słodkim dżemem lub kremem budyniowym. A oponkom wystarczy cukier puder, choć z lukrem też byłyby pyszne.
Składniki:
270 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
120 g jogurtu naturalnego
2 żółtka
20 g świeżych drożdży
10 łyżek mleka
27 g masła
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
lukier
marmolada lub krem do nadziania
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
3. Do miski przełożyć przesianą mąkę, żółtka, sól, jogurt, dodać podrośnięty rozczyn, zmiksować mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Rozpuścić masło, lekko przestudzone dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość.
4. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeśli ciasto się bardzo klei, należy delikatnie podsypać je mąką. Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać oponki i pączki (użyłam metalowego kółeczka o średnicy literatki - chciałam, aby oponki i pączki nie był za duże). Przykryć ściereczką na 30 minut, aż troszkę podrosną.
5. W garnku o grubym dnie rozgrzać smalec, smażyć pączki i oponki na rumiano z obu stron. Jeszcze ciepłe pączki nadziać przez szprycę marmoladą lub kremem budyniowym (użyłam gotowego nadzienia Lauretta). Oponki i pączki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Smaker
Składniki:
270 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
120 g jogurtu naturalnego
2 żółtka
20 g świeżych drożdży
10 łyżek mleka
27 g masła
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
lukier
marmolada lub krem do nadziania
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
3. Do miski przełożyć przesianą mąkę, żółtka, sól, jogurt, dodać podrośnięty rozczyn, zmiksować mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Rozpuścić masło, lekko przestudzone dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość.
4. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeśli ciasto się bardzo klei, należy delikatnie podsypać je mąką. Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać oponki i pączki (użyłam metalowego kółeczka o średnicy literatki - chciałam, aby oponki i pączki nie był za duże). Przykryć ściereczką na 30 minut, aż troszkę podrosną.
5. W garnku o grubym dnie rozgrzać smalec, smażyć pączki i oponki na rumiano z obu stron. Jeszcze ciepłe pączki nadziać przez szprycę marmoladą lub kremem budyniowym (użyłam gotowego nadzienia Lauretta). Oponki i pączki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Smaker
5 lutego 2018
Drożdżowe racuszki z jabłkami i rodzynkami
Witajcie. Na blogu drożdżowe racuszki już są, ale te akurat z zupełnie innego nowego przepisu. Wyszły przepyszne - mięciutkie i puszyste.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
2 dag świeżych drożdży
1 jajko
5 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 dag rodzynek - jeśli są duże należy je drobniej pokroić
1 duże jabłko
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
2. Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do podrośnięcia.
3. Do wody i reszty mleka dodać jajko, sól, cukier, rodzynki, jabłka,podrośnięty rozczyn i mąkę. Wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
4. Na rozgrzaną patelnię dodać olej, porcjami nakładać ciasto i smażyć racuszki na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku, po czym oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje gotowanie
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
2 dag świeżych drożdży
1 jajko
5 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 dag rodzynek - jeśli są duże należy je drobniej pokroić
1 duże jabłko
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
2. Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do podrośnięcia.
3. Do wody i reszty mleka dodać jajko, sól, cukier, rodzynki, jabłka,podrośnięty rozczyn i mąkę. Wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
4. Na rozgrzaną patelnię dodać olej, porcjami nakładać ciasto i smażyć racuszki na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku, po czym oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje gotowanie
3 lutego 2018
Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 paczka selera naciowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 por (biała część)
150 g żółtego sera
majonez i jogurt naturalny
sól, pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką, dodać łyżkę oleju i odstawić na pół godziny. Po tym czasie mięso usmażyć.
2. Selera pokroić w plasterki, ananasa i ser żółty w kostkę, a pora w półplasterki. Pora sparzyć wrzątkiem.
3. Usmażone i ostudzone mięso połączyć z selerem, porem, odsączoną kukurydzą, serem żółtym, i ananasem. Dodać majonez i jogurt naturalny, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, wymieszać. Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
2 lutego 2018
Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami
Witajcie! Dziś dopiero zauważyłam, że to już za tydzień Tłusty Czwartek! Jak ten czas szybko leci... Dziś podrzucam Wam propozycję nie smażoną, ale pieczoną - kruche ciasteczka z dodatkiem gotowanych żółtek :) Przepis dostałam od mamy.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2/3 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 surowe żółtko
3 ugotowane żółtka
ok. 2 łyżki śmietany (ile zabierze ciasto)
Sposób przygotowania:
1. Zimną margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia posiekać nożem na stolnicy. Następnie dodać 1 surowe żółtko, 3 ugotowane żółtka i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez 30 mniut w lodówce.
2. Ciasto rozwałkować, wykrawać dowolne kształty, ciasteczka posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem.
3. Piec 10-15 minut w 180-190 st.C.
Smacznego!!!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2/3 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 surowe żółtko
3 ugotowane żółtka
ok. 2 łyżki śmietany (ile zabierze ciasto)
Sposób przygotowania:
1. Zimną margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia posiekać nożem na stolnicy. Następnie dodać 1 surowe żółtko, 3 ugotowane żółtka i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez 30 mniut w lodówce.
2. Ciasto rozwałkować, wykrawać dowolne kształty, ciasteczka posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem.
3. Piec 10-15 minut w 180-190 st.C.
Smacznego!!!