Strony

30 września 2017

Dżem malinowy z pulpy po soku

W tym roku zrobiłam sok z malin i został mi garnek pulpy owocowej. Postanowiłam ją wykorzystać i zrobić choć kilka słoiczków dżemu, aby wszystko nie poszło w kosz. Oczywiście najlepszy dżem jest ze świeżych owoców, ale i taki może się przydać np do ciast, naleśników itp.


Składniki:

pulpa malinowa po zrobieniu soku
cukier do smaku
żelfix (ilość wg wagi i instrukcji na opakowaniu)
sok z cytryny (ilość wedle uznania)

Sposób wykonania:

1. Pulpę owocową przetrzeć przez gęste sitko. Pulpę dobrze rozgrzać, dodać żelfix, zagotować, a następnie dodać cukier wedle uznania. Całość gotować ok 2 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.
2. Gorący dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręcić. Dżem nie wymaga pasteryzacji.

Smacznego!!!

26 września 2017

Grzyby leśne z porem w śmietanie

Po ostatnim bardzo udanym grzybobraniu ususzyłam dużą porcję grzybów, część zamarynowałam oraz zrobiłam porcję do zjedzenia. Polecam taki sosik np. do kasz, makaronu, placków ziemniaczanych, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich... można i dalej wymieniać, ale pora na przepis!


Składniki:

30 dag świeżych leśnych grzybów
1/2 dużego pora
masło
sól,pieprz
ocet winny
śmietana 18%
odrobina wody

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyścić, ewentualnie obrać. pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać grzyby i chwilę dusić.
2. W międzyczasie pora pokroić w półplasterki. Dodać do grzybów, dodać 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu winnego oraz sól i pierz. Dusić ok 10 minut. Na koniec dodać śmietanę (1-2 łyżki), ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze 5 minut. Jeśli sos będzie przywierać do patelni, dodać trochę wody. Mi najbardziej smakuje z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.

Smacznego!!!

19 września 2017

Jabłecznik królewski z pianką

Uwielbiam ciasta z jabłkami. Taki właśnie pomysł na ciasto zawieruszył mi się między nieopublikowanymi przepisami. I już nadrabiam :) Trzeba będzie go upiec na czasie.


Składniki:

Biszkopt (24x36cm):
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki oleju

Jabłka:
1,5 kg jabłek
cukier do smaku (w zależności od kwaśności owoców), można też całkowicie pominąć
2 galaretki cytrynowe lub inne (proszek)

Masa:
400 ml mleka
2 śnieżki
1 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzona

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników przygotować biszkopt: białka ubić z solą, dodać cukier, następnie żółtka, a potem proszek z mąką. Na koniec dodać 2 łyżki oleju i delikatnie zamieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180 st.C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić.
2. Jabłka oborać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, chwile prażyć, ewentualnie dodać cukier. Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Całkowicie wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Gdy jabłka stężeją lekko, wyłożyć je na biszkopt.
3. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem. Dodać zimną galaretkę i zmiksować. Od razu wyłożyć na masę jabłkową. Całość odstawić do lodówki, aż stężeje. Wierzch oprószyć gorzką lub mleczną czekoladą, ewentualnie kakao.

Smacznego!!!

12 września 2017

Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów

Ostatni weekend był udany pod względem grzybobrania. Z części moich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-)


Składniki:

300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki)
2 ziemniaki
1 marchewka
kawałek selera
garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki
1 cebula
1,5 litra dowolnego bulionu
siekana natka selera
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
1-2 łyżki śmietany 18%

Sposób wykonania:

1. Grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać posiekaną cebulkę, a następnie pokrojone grzyby. Dusić, aż woda wyparuje z grzybów.
3. Obraną marchew i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do grzybów i chwilę dusić.
4. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut.
5. Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, po czym dodać mieszankę do zupy. Dodać siekaną natkę selera oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.

Smacznego!

9 września 2017

Kotlet drobiowy z pieczarkami i serem

Fajna odmiana tradycyjnego kotleta drobiowego.


Składniki:

dowolna ilość kotletów drobiowych (KLIK)
kilka pieczarek
1/2 cebulki
sól, pieprz
ser żółty

Sposób wykonania:

1. Pieczarki i cebulę obrać. Cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, chwilę poddusić na nim cebulę po czym dorzucić pieczarki i dusić, aż woda wyparuje z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na każdego kotleta wyłożyć pieczarki z cebulką, posypać tartym żółtym serem lub przykryć plasterkiem sera. Całość zapiec w piekarniku przez 15-20 minut w 180st.C.

Smacznego!!!

5 września 2017

Sałatka z surowego kalafiora i prażonego słonecznika

Jeśli lubicie podjadać surowy kalafior, to ta sałatka jest dla Was. Pyszna, chrupiąca i szybka w przygotowaniu.


Składniki:

1 mały kalafior
100 g ziaren słonecznika
siekany koperek
szczypta chilli
sól, pieprz
majonez i jogurt naturalny

Sposób wykonania:

1. Kalafiora zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Słonecznik uprażyć na rumiano na suchej patelni.
3. Składniki połączyć, dodać siekany koperek, chilli, sól, pieprz i majonez i jogurt naturalny do smaku. Dokładnie wymieszać.
4. Świetny dodatek do śniadania, kolacji lub nawet jako pasta do chleba.

Smacznego!!!


Źródło: Zajadam.to

2 września 2017

Zapiekanka chlebowa z kiełbasą i pieczarkami

Oto troszkę inny pomysł na zapiekankę chlebową niż ta, co jest już na blogu. Polecam szczególnie wtedy, gdy mamy nadmiar chleba.


Składniki:

kilka kromek chleba
kiełbasa
cebula
papryka czerwona
pieczarki
mleko
ser żółty
jajka (2-3) + śmietana (2-3 łyżki)
sól, pieprz
olej

Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy spód, dno naczynia cieniutko smarujemy olejem. Wykładamy kilka kromek chleba wcześniej delikatnie zanurzonych w mleku. Oprószamy pieprzem.
2. Na patelni rumienimy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy, aż odparuje woda. Wykładamy na chleb. Oprószamy solą i pieprzem,
3. Kiełbasę pokrojoną w talarki również rumienimy na patelni, przekładamy na pieczarki. dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę.
4. Pozostałe kromki chleba kroimy w kostkę, lekko nasączamy mlekiem i wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość Zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną, odrobiną soli i pieprzem, posypujemy tartym żółtym serem. Można posypać dowolnymi ziołami.
5. Pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut, do momentu, aż jajka się zetną.

Smacznego!!!