Ten sernik z dodatkiem brzoskwiń jest wilgotny i rewelacyjnie pyszny! Polecam gorąco! Może ktoś się skusi na taki wypiek z racji weekendu majowego :)
Składniki:
Spód:
2,5 szklanki mąki
2 żółtka
125 g masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śmietana - ile zabierze ciasto
Masa serowa:
1 kg białego sera - u mnie wiaderkowego
1 puszka brzoskwiń
3 jajka
1,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 cukier waniliowy
Sposób wykonania:
1. Ciasto na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę lub plastry i wyłożyć na ciasto.
2. Ser zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami. dodać budyń ( proszek) i stopniowo wlewać mleko oraz olej. Ciasto będzie rzadkie i takie powinno być.
3. Masę serową ostrożnie wylać na ciasto kruche i brzoskwinie, Piec w 180 st. C przez 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Smaker
Strony
▼
30 kwietnia 2016
29 kwietnia 2016
Ryba zapiekana w sosie koperkowym
Ryba to bardzo wdzięczny produkt. Bardzo lubię robić coś z niej na obiad, a że wszyscy w domu też lubią ryby, więc tylko korzystać.
Składniki:
450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk)
1 szklanka śmietany 18%
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki białego wina (pominęłam)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób wykonania:
1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
2. W misce wymieszać śmietanę, zmiażdżony czosnek, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę.
3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa.
Smacznego!!!
Źródło: Nikol od kuchni
Składniki:
450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk)
1 szklanka śmietany 18%
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki białego wina (pominęłam)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób wykonania:
1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
2. W misce wymieszać śmietanę, zmiażdżony czosnek, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę.
3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa.
Smacznego!!!
Źródło: Nikol od kuchni
27 kwietnia 2016
Kanapka caprese na ciepło
Składniki:
bułka ciabatta
1 kulka mozzarelli
1 pomidor
bazylia (świeża lub suszona)
masło
Sposób wykonania:
1. Bułkę przekroić, cienko posmarować masłem.
2. Na pieczywie ułożyć naprzemiennie plastry sera (mozzarella) i plastry pomidora. Lekko oprószyć suszoną bazylią.
3. Kanapki umieścić w piekarniku i zapiekać w 180 st. C do momentu, aż ser się rozpuści.
4. Podawać na ciepło.
Smacznego!!!
18 kwietnia 2016
Pizza wiejska z boczkiem i ogórkiem kiszonym
Fajna syta pizza z polskim akcentem - ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ciasto na pizzę u mnie niezmiennie takie samo - zawsze się udaje :)
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Farsz:
20 dag boczku
1 cebula
2-3 ogórki kiszone
tarty żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kosteczkę, obsmażamy na oleju.
2. Ogórki kiszone dowolnie kroimy, cebulę kroimy w piórka.
3. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną.
4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
5. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem.
6.Na sosie rozkładamy cebulę, a na tym boczek i ogórki kiszone. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Farsz:
20 dag boczku
1 cebula
2-3 ogórki kiszone
tarty żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kosteczkę, obsmażamy na oleju.
2. Ogórki kiszone dowolnie kroimy, cebulę kroimy w piórka.
3. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną.
4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
5. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem.
6.Na sosie rozkładamy cebulę, a na tym boczek i ogórki kiszone. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.
Smacznego!!!
16 kwietnia 2016
Tort porzeczkowy
Tort z kremem porzeczkowym wyszedł rewelacyjnie. Użyłam porzeczek w cukrze, śmiało można wykorzystać też te z kompotu. A jeszcze lepszy wyszedłby ze świeżymi owocami. Tak więc w sezonie letnim muszę powtórzyć coś podobnego :)
Składniki:
Biszkopt (tortownica 23-26cm)
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżka oleju
Krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
+ 1/3 szklanki czarnych porzeczek (w cukrze, z kompotu lub świeżych)
Dodatkowo:
mocny napar herbaty z cukrem
dżem z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zblenderowane porzeczki.
3. Składamy tort, dolny blat nasączamy zimną słodzoną herbatą, smarujemy cienko dżemem porzeczkowym, nakładamy jedną częścią białej masy. Potem kolejny blat nasączamy, znów smarujemy dżemem i nakładamy biały krem (1 czubatą łyżkę odkładamy do dekoracji). Następnie dajemy ostatni blat, nasączamy, wykładamy krem porzeczkowy (1 czubatą łyżkę odkładamy do dekoracji). Dekorujemy pozostałym białym i porzeczkowym kremem.
4. Schładzamy całą noc.
Smacznego!!!
Składniki:
Biszkopt (tortownica 23-26cm)
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżka oleju
Krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
+ 1/3 szklanki czarnych porzeczek (w cukrze, z kompotu lub świeżych)
Dodatkowo:
mocny napar herbaty z cukrem
dżem z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zblenderowane porzeczki.
3. Składamy tort, dolny blat nasączamy zimną słodzoną herbatą, smarujemy cienko dżemem porzeczkowym, nakładamy jedną częścią białej masy. Potem kolejny blat nasączamy, znów smarujemy dżemem i nakładamy biały krem (1 czubatą łyżkę odkładamy do dekoracji). Następnie dajemy ostatni blat, nasączamy, wykładamy krem porzeczkowy (1 czubatą łyżkę odkładamy do dekoracji). Dekorujemy pozostałym białym i porzeczkowym kremem.
4. Schładzamy całą noc.
Smacznego!!!
14 kwietnia 2016
Galaretkowiec na mleku
Ten deser to wspomnienie z dzieciństwa. Mama mojej koleżanki bardzo często robiła takiego galaretkowca, baaardzo mi smakował. Z pewnością posmakuje i dzieciom i dorosłym, które lubią desery z galaretką.
Składniki:
500 ml mleka
3 łyżki żelatyny
300 ml gorącej wody
3 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
4 różne galaretki (każda rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody)
Sposób wykonania:
1. Galaretki rozpuszczone w wodzie przelać do osobnych płaskich talerzy i odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wlać do mleka i dobrze wymieszać. Całkowicie wystudzić.
3. Pokrojone galaretki przełożyć do naczynia (u mnie była to żaroodporna keksówka). Zalać zimnym mlekiem z żelatyną, przemieszać. Odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
Źródło: Swojskie jedzonko
Składniki:
500 ml mleka
3 łyżki żelatyny
300 ml gorącej wody
3 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
4 różne galaretki (każda rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody)
Sposób wykonania:
1. Galaretki rozpuszczone w wodzie przelać do osobnych płaskich talerzy i odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wlać do mleka i dobrze wymieszać. Całkowicie wystudzić.
3. Pokrojone galaretki przełożyć do naczynia (u mnie była to żaroodporna keksówka). Zalać zimnym mlekiem z żelatyną, przemieszać. Odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
Źródło: Swojskie jedzonko
10 kwietnia 2016
Roladki schabowe z boczkiem i papryką
...i jeszcze innymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.
Składniki:
6 cienkich kotletów schabowych
musztarda
papryka czerwona (świeża lub konserwowa)
ogórek kiszony
plastry boczku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kotlety delikatnie rozbić. Lekko oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
2. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski lub słupki.
3. Każdy plaster schabu posmarować z jednej strony musztardą, ułożyć plaster boczku, a na to paprykę i ogórka kiszonego, zwinąć i spiąć wykałaczką.
4. Ułożyć na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, obsmażyć z każdej strony, po czym dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić 10-15 minut.
5. Podawać wedle uznania.
Smacznego!!!
Składniki:
6 cienkich kotletów schabowych
musztarda
papryka czerwona (świeża lub konserwowa)
ogórek kiszony
plastry boczku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kotlety delikatnie rozbić. Lekko oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
2. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski lub słupki.
3. Każdy plaster schabu posmarować z jednej strony musztardą, ułożyć plaster boczku, a na to paprykę i ogórka kiszonego, zwinąć i spiąć wykałaczką.
4. Ułożyć na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, obsmażyć z każdej strony, po czym dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić 10-15 minut.
5. Podawać wedle uznania.
Smacznego!!!
8 kwietnia 2016
Sałata z serem i jajkiem
Ten typ sałatki można nazwać "witajcie wszyscy razem" - zrobiłam ją z tego, co znalazłam w lodówce. Pyszności!
Składniki (dla jednej osoby):
kilka liści sałaty masłowej lub lodowej
1 jajko ugotowane na półtwardo
2-3 łyżki sera białego pokruszonego
zioła prowansalskie
sól
olej
pomidor
ogórek kiszony z chilli
Sposób wykonania:
1. Sałatę umyć, osuszyć.
2. Pomidora i ogórka kiszonego dowolnie pokroić.
3. Warzywa połączyć, dodać łyżkę oleju, zioła prowansalskie i wymieszać.
4. Dodać pokruszony biały ser, całość wymieszać. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plastry jajko ugotowane na półtwardo.
Smacznego!!!
Składniki (dla jednej osoby):
kilka liści sałaty masłowej lub lodowej
1 jajko ugotowane na półtwardo
2-3 łyżki sera białego pokruszonego
zioła prowansalskie
sól
olej
pomidor
ogórek kiszony z chilli
Sposób wykonania:
1. Sałatę umyć, osuszyć.
2. Pomidora i ogórka kiszonego dowolnie pokroić.
3. Warzywa połączyć, dodać łyżkę oleju, zioła prowansalskie i wymieszać.
4. Dodać pokruszony biały ser, całość wymieszać. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plastry jajko ugotowane na półtwardo.
Smacznego!!!
5 kwietnia 2016
Pulpety w sosie chrzanowym
Składniki:
Pulpety:
50 dag mięsa mielonego
1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia
1 jajko
1 cebula
2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
sól, pieprz
majeranek
Sos:
2 szklanki wody
chrzan tarty ze słoiczka - ilość wedle uznania
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
1. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na patelni. Do mięsa mielonego dodać cebulkę, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajko, bułkę tartą lub kaszę manną, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszać i uformować dowolnej wielkości pulpety.
2. W rondlu rozgrzać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie, na gotującą się wodę powoli wkładać pulpety i gotować na wolnym ogniu. Można je wcześniej obamażyć na patelni, ale nie jest to konieczne.
3. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gdy sos zgęstnieje dodać chrzan (ilość do smaku wedle uznania). Doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Smacznego!!!
2 kwietnia 2016
Pierś z kurczaka w sosie szpinakowo-serowym
Połączenie idealne - spróbujecie i z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 mała cebulka
20 dag szpinaku (świeży lub mrożony)
3 ząbki czosnku
150 ml śmietanki (12,18 lub 30%)
50 g serka topionego śmietankowego
sól, pieprz
estragon
gałka muszkatołowa
1 łyżka soku z cytryny
olej lub masło
Sposób wykonania:
1. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy go rozmrozić.
2. Mięso pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans.
3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju na patelni, jak się zarumieni dorzucić mięso, zrumienić mięso z obu stron. Następnie do mięsa dodać rozgniecione ząbki czosnku, a następnie szpinak.
4. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem. Dodać ser topiony. Gotować wszystko 2-3 minuty bez przykrycia by sos lekko zgęstniał.
5. Podawać wedle uznania, u nas akurat z ryżem.
Smacznego!!!
Źródło: Niebo na talerzu
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 mała cebulka
20 dag szpinaku (świeży lub mrożony)
3 ząbki czosnku
150 ml śmietanki (12,18 lub 30%)
50 g serka topionego śmietankowego
sól, pieprz
estragon
gałka muszkatołowa
1 łyżka soku z cytryny
olej lub masło
Sposób wykonania:
1. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy go rozmrozić.
2. Mięso pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans.
3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju na patelni, jak się zarumieni dorzucić mięso, zrumienić mięso z obu stron. Następnie do mięsa dodać rozgniecione ząbki czosnku, a następnie szpinak.
4. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem. Dodać ser topiony. Gotować wszystko 2-3 minuty bez przykrycia by sos lekko zgęstniał.
5. Podawać wedle uznania, u nas akurat z ryżem.
Smacznego!!!
Źródło: Niebo na talerzu