Ryba to bardzo wdzięczny produkt. Bardzo lubię robić coś z niej na obiad, a że wszyscy w domu też lubią ryby, więc tylko korzystać.
Składniki:
450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk)
1 szklanka śmietany 18%
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki białego wina (pominęłam)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób wykonania:
1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
2. W misce wymieszać śmietanę, zmiażdżony czosnek, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę.
3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa.
Smacznego!!!
Źródło: Nikol od kuchni
zrobiłam to danie bardzo nam smakowało .Pyszne
OdpowiedzUsuńciesze sie bardzo :)
Usuń"zapiekać w 180 st. C". Na jakim poziomie piekarnika? Pod przykryciem? Z foli aluminiowej? w naczyniu żaroodpornym? Z termoobiegiem? A co z tym czosnkiem?
OdpowiedzUsuńPoziom środkowy, bez przykrycia, bez termoobiegu. Zapiekam zawsze w naczyniu żaroodpornym.
UsuńDzisiaj myślę zrobić to danie,myślę że będzie pycha.
OdpowiedzUsuńSuper. Życzę smacznego.
Usuń