Strony

27 lutego 2016

Rolada mięsna z jajkiem

Dziś podrzucam Wam świetny (moim zdaniem) przepis na roladę mięsną. Smakuje rewelacyjnie, szczególnie na zimno, choć na ciepło do obiadu też była bardzo dobra. Ale na zimno do kanapki - fantastyczna! Z pewnością będzie powtórka, może nawet w te Święta? Polecam!


Składniki:

Masa mięsna:
1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
1 cebula
czerstwa bułka + mleko do namoczenia
1 surowe jajko

Nadzienie jajeczne:
4 jajka ugotowane na twardo
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć.
2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju.
3. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, surowym jajkiem, cebulą, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
4. Przygotować folię spożywczą o rozmiarach ok 20x30cm. oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na to mięso formując prostokąt.
5. Zrobić farsz: ugotowane jajka pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i siekaną pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na mięso, zostawiając jednocześnie jeden brzeg bez farszu. Roladę zwinąć, kończąc brzegiem bez farszu. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 1 godzinę w temp. 180 st. C.
6. Można podać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapki.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis, nr 3/2016

25 lutego 2016

Naleśniki na maślance

Polecam nieco inną recepturę na naleśniki. Na maślance wychodzą nieco grubsze, bardziej puszyste i bardzo fajnie smakują.


Składniki:

1 szklanka maślanki
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
1 jajko
0,5 szklanki wody
szczypta soli
2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy na gładko.
2. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem np. za pomocą pędzelka lub nasączonego olejem ręcznika papierowego). Smażyć po obu stronach do zrumienienia.
3. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!


23 lutego 2016

Rolada z jabłkami

Kolejny już wypiek z jabłkami w tak krótkim czasie :) O tej roladzie można mówić w samych superlatywach - mega pyszna, szybka, mięciutka, puszysta - po prostu ideał. Polecam!


Składniki:

5 średnich jabłek
1 łyżeczka cynamonu

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z cynamonem. Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć.
2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu.
4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!
 

Źródło: Zbiór przepisów siostry Anastazji

 

20 lutego 2016

Kurczak w marynacie miodowo - cynamonowej

Dodatek cynamonu do marynaty do drobiu wydawał mi się co najmniej dziwny, a wyszło naprawdę pyszne mięsko. Polecam serdecznie!



Składniki:

4 udka z kurczaka

Marynata:
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
3 pełne łyżki miodu
1/4 szklanki oleju / oliwy
1/4 szklanki białego octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ostrej musztardy

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, osuszyć.
2. Składniki marynaty dobrze wymieszać, natrzeć mięso marynatą, odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą non.
3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykryć folią aluminiową, piec w 160-180 st. C przez ok 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec mięso jeszcze 20 minut.

Smacznego!!!
Źródło: Eksperymenty kuchenne



19 lutego 2016

Ryba w panierce

Każdy ma swój własny sposób na klasyczną panierowaną rybkę. Oto i mój :) Prosto, szybko i pysznie!


Składniki:

filety ulubionej ryby (u nas zazwyczaj miruna)
sól
jajko + odrobina mleka
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
sok z cytryny

Sposób wykonania:

1. Odmrożoną rybę wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje. Solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Każdy kawałek ryby panierujemy kolejno najpierw w mące, następnie w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na końcu w bułce tartej.
3. Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!!!

16 lutego 2016

Anielska szarlotka

Moi drodzy, dziś zapraszam po przepis na nieskomplikowaną i szybką szarlotkę. Ciasto pięknie pachnie cynamonem i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis podaję z moimi zmianami.


Składniki:

Kruche ciasto (blaszka 20x35cm):
4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Jabłka:
1 i 1/2 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
sok z połówki cytryny
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
bułka tarta
cukier puder

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię lub woreczek i włożyć do lodówki na ok 30 minut.
2. W międzyczasie umyć jabłka, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pokrojone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny.
3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Ciasto obsypać bułką tartą (2-3 łyżki). Wyłożyć równomiernie jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka i zrobić nakłucia widelcem.
4. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 45-60 minut (w zależności od piekarnika).
5. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem. Można podawać i na ciepło i na zimno.

Smacznego!!!

Źródło: Wypieki Siostry Marii

13 lutego 2016

Makaron z jajkiem

Bywa, że zostaje nam ugotowany makaron i nie bardzo wiemy, co z nim zrobić. Polecam przyrządzić go z jajkiem. Sama na początku sceptycznie podchodziłam do tego dania, ale zrobiłam i naprawdę dobrze smakowało. Polecam!


Składniki:

ugotowany makaron
2 jajka
kawałek boczku
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni.
2. Na patelnię dodać makaron, chwilkę podgrzać, po czym wlać roztrzepane jajka i dodać przyprawy wedle smaku.
3. Smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło, można podać z keczupem choć bez niego smakuje równie dobrze.

Smacznego!!!

Źródło: Agatka gotuje i smakuje

10 lutego 2016

Ryba z ziołami zapiekana w folii

Pysznie, lekko i zdrowo - pomysł na rybę podpatrzony na weselu siostry :) Polecam!


Składniki:

filety ryby (dowolne - np. morszczuk, miruna, tilapia)
świeży siekany koperek
pieprz cytrynowy
sól
gałązka naci selera
odrobina masła na każdy kawałek ryby

Sposób wykonania:

1. Rybę posolić, posypać pieprzem cytrynowym i koperkiem. Na wierzch ułożyć kawałek masła i gałązkę selera.
2. Rybę zawinąć w folię aluminiową, wyłożyć na blaszkę i piec w 180 st. C przez ok 30 minut.

Smacznego!!!

6 lutego 2016

Piersi z kurczaka nadziewane czosnkiem

Długo, oj długo ten przepis czekał na publikacje - cóż, zdjęcia się czasem zamotają tam, gdzie nie trzeba :) W każdym razie mięsko smakuje super - jest bardzo czosnkowe, aromatyczne, pyszne jako dodatek do ryżu jak i pieczonych ziemniaków.


Składniki:

2 piersi z kurczaka
kilka ząbków czosnku
przyprawa chilli
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Piersi z kurczaka naciąć z jednej strony, lekko oprószyć solą i pieprzem.
2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, czosnek powkładać w nacięte kieszonki w mięsie.
3. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia razem z kilkoma całymi ząbkami czosnku na kilka godzin. Po tym czasie mięso upiec w 200 st. C przez ok 40 minut.
4. Podawać wedle uznania - u nas z risotto i surówką z czerwonej kapusty.
5. Na zimno świetnie zastąpi wędlinkę na kanapce.

Smacznego!!!

3 lutego 2016

Rogaliki z marmoladą (na smalcu)

Szybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne.


Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
25 dag smalcu
3 szczypty soli
1 szklanka śmietany 18%

350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana)
cukier puder i waniliowy do posypania

Sposób wykonania:

1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Na szerszą część nałożyć ok 1/3 łyżeczki marmolady i zwinąć rogalki.
3. Rogaliki ułożyć w małych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rogaliki nie rosną). Piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 190 st. C. Uwaga! Piekarnik piekarnikowi nierówny. W oryginale czas pieczenia wynosił 20 minut, u mnie pierwsza porcja piekła się aż 40 minut. Pozostałe już po 30 minut ładnie się zrumieniły.
4. Zaraz po upieczeniu obficie posypać rogaliki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!!!

Źródło: Z cukrem pudrem