Kolejny już wypiek z jabłkami w tak krótkim czasie :) O tej roladzie można mówić w samych superlatywach - mega pyszna, szybka, mięciutka, puszysta - po prostu ideał. Polecam!
Składniki:
5 średnich jabłek
1 łyżeczka cynamonu
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z cynamonem. Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć.
2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu.
4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Zbiór przepisów siostry Anastazji
Oj super i smacznie wyglada.
OdpowiedzUsuńKiedyś rolady wydawały mi się skomplikowane do przygotowania, a teraz to moje ulubione wypieki, szybko się je robi :).
OdpowiedzUsuńTyle lat już nie robiłam rolady, pewnie, że zrobię!
OdpowiedzUsuńHalo jestem bardzo zadowolony z tego przepisu naprawdę smaczne do polecenia Jestem ciekawy czy inne wariacie np. z Serem albo z Makiem czy sie uda ?
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda, Mam tylko problem z tymi jabłkami czy one się upieką?
OdpowiedzUsuńTak, upieką się. Polecam roladę, świetnie się sprawdza na szybki wypiek ☺️
Usuń