Pyszna i ekspresowa surówka do obiadu! Kiedyś robiłam troszkę podobną (KLIK).
Składniki:
2 pory (białe części)
2 marchewki
1 jabłko
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Pory kroimy w półplasterki. Delikatnie solimy i odstawiamy.
2. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Pora odciskamy z nadmiaru wody. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, jogurt i przyprawiamy do smaku.
Smacznego :)
Surówkę podałam do ziemniaków i schabu w sosie rozmarynowym.
W okresie zimowym taka surówka często gości na naszym stole :)
OdpowiedzUsuńWitam Aniu. Nie mogę się jakoś pozbierać po tych wszystkich wolnych dniach o mały włos bym przeoczyła Twoją surówkę. U mnie por i czosnek to bardzo istotne warzywa w kuchni. Bardzo lubię surówki z porem. Robię Anusiu podobnie, a ponieważ ostatnio robiłam w październiku to dziękuję, że mi przypomniałaś .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Witaj Danusiu. Mi też się ciężko pozbierać po takim długim wolnym... Trzeba się ogarnąć bo jutro wracam do pracy :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
jedna z moich najukochańszych surówek :), pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń