Strony

2 grudnia 2012

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Trafiłam po raz kolejny na bardzo fajny i godny polecenia przepis na drożdżówkiDrożdżówki wyszły jak marzenie - mięciutkie, aromatyczne...po prostu niebo w gębie. Zmieniłam delikatnie przepis na masę serową - zwiększyłam ilość sera, nie mieliłam go tylko rozdrobniłam, dodałam aromat cytrynowy i odrobinę otartej skórki z cytryny i wyszło pysznie! Przepis cytuję za autorką z moimi zmianami.


Składniki:

Ciasto:
380-400 g mąki
1 jajko
45 g cukru
15 g drożdży
1 cukier waniliowy
50 g miękkiego masła
pół łyżeczki soli
150 ml mleka

Masa serowa:
400g półtłustego twarogu
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
odrobina aromatu cytrynowego lub soku z cytryny
1 łyżka miękkiego masła
100 g rodzynek
ewentualnie kopiasta łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Dodatkowo: 
1 jajko do posmarowania drożdżówek

Sposób przygotowania:

1. Z letniego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru robimy zaczyn.
2. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołeczek, dodajemy mleko z drożdżami, masło i jajko wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy też sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. (Jeśli będzie się kleić to należy dodać małą ilość mąki).
3. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
4. W międzyczasie robimy ser: w misce rozdrabniamy ser, dodajemy żółtko, cukier, miękkie masło, cukier waniliowy, aromat lub sok z cytryny i skórkę cytrynową, mieszamy dokładnie za pomocą łyżki drewnianej.
5. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i dodajemy do sera. Całość mieszamy.
6. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość 30x40 cm. Na cieście rozkładamy równomiernie ser zostawiając po 0,5 cm z brzegów ciasta. Zawijamy ciasno jak roladę wzdłuż szerszego boku. Kroimy w plastry ok 2-3cm na (16-18 plastrów).
7. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie zapominamy o odstępach, ponieważ drożdżówki rosną podczas pieczenia. Ponownie odstawiamy, by trochę podrosły. 
8. Kiedy podrosną, smarujemy każdą rozmieszanym jajkiem, pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
9. W tym czasie, gry drożdżówki się pieką, robimy lukier, mieszamy dokładne cukier puder z sokiem z cytryny.
10. Po upieczeniu jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem.

Smacznego!!!


Źródło: Domowa kuchnia Aniki 

12 komentarzy:

  1. O, to ja poproszę taką domową drożdżówkę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja taka chce!
    Pysznie wygladaja! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo rzadko jadam drożdżówki, bo średnio za nimi przepadam, ale jak już mam ochotę to właśnie na taką z serem albo z jabłkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupnych drożdżówek nie jadam w ogóle, za to takie domowe własnej roboty bardzo chętnie! Moje ulubione to też z serem lub jabłkami, a także jagodzianki :)

      Usuń
  4. Aniu, są śliczne! Sięgam ręką po jedną;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ah.. jakbym zjadła taką bułeczkę, tylko problem w tym ,że ciasto nie chce mi wyrosnąć jak jest zimno :(

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo szybko sie je robi...moja Dwulatka mi "pomagala":)))wlasnie sie pieka.... mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że drożdżówki będą smakować! Aż sama nabrałam ochoty na domowe drożdżówki...:)

      Usuń
  7. właśnie sie upiekły rewelacja super przepis warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję :)
      Wyślij zdjęcia do Galerii Czytelników jeśli coś jeszcze zostało :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!