Strony

29 sierpnia 2012

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Wreszcie klasyka :) Robiłam w tym roku fasolkę po grecku, prowansalsku, a teraz jest po naszemu :) Chyba najpyszniejsza wersja.


Składniki:

fasolka szparagowa
woda + sól
bułka tarta
masło

Sposób przygotowania:

1. Odcinamy końcówki fasolki, myjemy fasolkę.
2. Gotujemy wodę z dodatkiem soli.
3. Na wrzątek wrzucamy fasolkę, gotujemy do miękkości.
4. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i delikatnie rumienimy.
5. Fasolkę odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy bułkę z patelni i całość delikatnie mieszamy.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Tak, to zdecydowanie najpyszniejsza wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam fasolkę szparagową! Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award, także zapraszam do mnie na bloga po więcej informacji:) http://kuchnia-elexis.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow dziękuję niezmiernie za nominację! nigdy bym się tego nie spodziewała!!!

      Usuń
  3. Jeśli fasolka to tylko z bułką tartą:)
    Moja mama zawsze dla mnie robiła taką:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez robiłam różne wersje fasolki, ale klasyk z bułką tarta pozostaje moim ulubionym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A próbowaliście szparagi w koszulkach?
    Danie dość czasochłonne, ale wierzcie mi, że warto.
    Mój przepis:
    -opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego
    -15 szt. szparagów (ja polecam te z firmy Malpol)
    -15 szt. plasterków surowej szynki wędzonej
    -3 łyżki soku z cytryny
    -2 łyżki masła
    -3 łyżki świeżo startego parmezanu
    -sól
    -szczypta cukru
    Przygotowanie:
    1.Ciasto pokroić na prostokąty 8 x 10 cm.
    2.Na każdym ułożyć plasterek szynki i szparag, posypać serem i tak zrolować, by główka szparaga wystawała z rulonu.
    3.Starannie zlepić złączenie ciasta.
    4.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    5.Ułożyć na nim paluszki ze szparagami (zlepieniem do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec, aż się zrumienią i będą chrupiące.
    6.Główki szparagów można na czas pieczenia przykryć folią, by się nie przesuszyły.
    7.Jeżeli ktoś nie przepada za ciastem francuskim, można każdy szparag owinąć plasterkiem szynki lub chudego boczku (główki owinąć folią) i ładnie zrumienić w piekarniku.
    Podawać jako chrupiącą gorącą przekąskę lub dodatek do bulionu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam szparagów, słyszałam, że są mdłe w smaku, choć to nie moja opinia bo nigdy nie próbowałam. Jak kiedyś spotkam szparagi to kupię i wypróbuję Twój przepis, dziękuję za sugestię i pozdrawiam!

      Usuń
  6. To kwestia odpowiedniego doprawienia. Ja szparagi mogę jeść pod każdą postacią.
    Polecam także szparagi w sosie serowym. Z wykorzystaniem sera smażonego (najlepszy własnej roboty, robiony tradycyjnie, ale jak brakuje czasu można kupny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ser smażony do szparagów?
    Proszę o przepis na tę potrawę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!