Strony

22 listopada 2024

Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką

 Pyszna szybka sałatka, w sam raz na śniadanie, kolację czy do pracy. 

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mały słoik selera konserwowego
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Seler i paprykę odsączyć. 

2. Paprykę, ser żółty i jajka pokroić w kostkę. 

3. Wszystko umieścić w misce, dodać majonezu, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego!!!

21 listopada 2024

Schab zapiekany z ananasem i suszoną śliwką

 Witajcie. Jakiś czas temu byliśmy w gościnie i poczęstowano nas takimi schabowymi inaczej. Bardzo nam posmakowały i zrobiłam we Wszystkich Świętych na obiad. Takie danie idealnie się sprawdzi na rodzinne uroczystości. I naprawdę nie wymaga dużo pracy, by je przygotować.

Składniki: 

  • 10 plastrów schabu
  • 10 krążków ananasa z puszki
  • 10 suszonych śliwek (można je zastąpić żurawiną lub konfiturą z żurawiny)
  • tarty żółty ser - u mnie Rubin
  • sól, pieprz 
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • olej lub smalec do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Plastry schabu lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. 

2. Mięso obsmażyć na patelni z obu stron. Usmażone kotlety wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Na każdym kotlecie ułożyć po krążku ananasa, a w jego dziurkę włożyć suszoną śliwkę. Wierzch oprószyć tartym żółtym serem. 

4. Mięso zapiec w piekarniku w 180*C przez 10-15 minut. 

5. Podawać z ziemniakami i surówką lub sałatą. 

Smacznego! 

18 listopada 2024

Domowa przyprawa chilli

 Dostałam sporo papryczek ostrych i postanowiłam przerobić je tak, aby je dobrze wykorzystać. Padło na domową przyprawę chilli, którą z pewnością użyję do wielu dań.

Składniki:

  • papryczki chilli

Sposób przygotowania:

1. Sekretem domowego chilli jest przede wszystkim dobre wysuszenie papryczek. Można ususzyć je w suszarce, piekarniku lub naturalnie w przewiewnym miejscu.

2. Z papryczek można pozbyć się nasionek, ale ja je zostawiłam, by przyprawa miała bogaty smak. 

3. Ususzone papryczki pozbawiane ogonków zblendować na wiórki. Można oczywiście zmielić na pył, ale ja wolę w takiej formie jak na zdjęciach.

4. Przechowywać w  szczelnym słoiku.

Smacznego!!!

15 listopada 2024

Sos chrzanowy na ciepło

 Pierwszy raz robiłam sos chrzanowy do jajka na ciepło i naprawdę bardzo mi smakował. Robi się raz dwa i jest przepyszny!

Składniki: 

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 250 ml dowolnego bulionu
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu 
  • 1 łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku
  • 50 ml śmietanki 30% 
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

1. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki ostrożnie wlewać zimny bulion, mieszać, by nie zrobiły się grudki. 

2. Gotować około 5 minut, po czym dodać chrzan, wymieszać, potem śmietankę, znowu wymieszać i doprawić suszonym czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. 

3. Podawać z ciepłym  jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami. 

Smacznego!

13 listopada 2024

Omlet z mozzarellą i boczkiem

 Wiecie, że bardzo lubię omlety i robię je w przeróżnej wersji. 

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • kawałek boczku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mała papryka słodka
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • trochę mleka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać, obsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną paprykę i pomidorki koktajlowe.

2. W międzyczasie jajka wymieszać widelcem z mlekiem, solą i pieprzem. Kulkę mozzarelli pokroić w plastry.

3. Na patelnię wlać mieszankę jajeczną, dorzucić na wierzch szczypior i wyłożyć plasterki mozzarelli. Smażyć pod przykryciem, aż wierzch omletu się zetnie. 

Smacznego!!!


11 listopada 2024

Ekspresowy piernik

 Szybki, puszysty i pyszny piernik, który sprawdzi się również na tak zwaną ostatnią chwilę. Można go po upieczeniu i przestudzeniu przekroić i posmarować powidłem lub masą, ale nam zdecydowanie odpowiada taka najprostszą wersja oblana czekoladą.

Składniki (blaszka 20x32 lub lekko większa):

  •  5 niewielkich jajek 
  • 230 g cukru 
  • 3 płaskie łyżki miodu 
  • 1 paczka przyprawy do piernika 
  • 450 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 170 ml oleju
  • 1 szklanka śmietany 12-18%, zastąpiłam gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego 

Sposób przygotowania: 

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać miód, śmietanę lub jogurt i wlać olej, zmiksować. 

2. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Dodać do ubitej masy i zmiksować na gładko. 

3. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać roztopioną czekoladą, dowolnie udekorować. 

4. Jak już wspomniałam wcześniej, można piernik przełożyć dowolną masą lub powidłem czy dżemem. 

Smacznego!!! 

8 listopada 2024

Sałatka makaronowa z brokułem i porem

 Kolejna wariacja na temat sałatki makaronowej z brokułem. 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 200 g makaronu małe kokardki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały por
  • 1-2 średnie ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. 

2. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z odrobiną cukru. 

3. Por pokroić w półplasterki, przelać wrzątkiem. 

4. Ogórki dowolnie pokroić, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 

5. Wszystko połączyć. Dodać majonez, jogurt, zmiażdżony ząbek czosnku oraz sól i pieprz i wymieszać. 

Smacznego!!!

6 listopada 2024

Mrożone grzyby leśne

 Sezon na grzybobranie powoli dobiega końca. Jak zachować świeżość grzybów na dłużej? Na blogu możecie znaleźć sposób na mrożone maślaki

Ale grzyby leśne mrożę również w inny sposób. 

Oczyszczone grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, kozaki) pokroić w grubsze plastry, a małe okazy można pozostawić w całości. 

W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić grzyby. Gotować na wolnym ogniu niecałe 10 minut, odcedzić k przestudzić. 

Grzyby poporcjować do małych woreczków do mrożenia i zamrozić. 

Tak przygotowane grzyby można wykorzystać do uszek, sosów, zup, jako dodatek do kapusty itp. 

Smacznego!

5 listopada 2024

Sałatka z buraczków z koperkiem

 Pyszna sałatka, która sprawdzi się do obiadu. 

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki (u mnie około 600g)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny - 1 lub 2 łyżki
  • 2 łyżki siekanego koperku

Sposób przygotowania:

1. Buraki ugotować w łupinach do miękkości. Przestudzić i obrać. Pokroić w drobną kosteczkę. 

2. Do buraczków dodać pozostałe składniki, posiekaną drono czerwoną cebulę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. 

3. Schłodzić przed podaniem. 

Smacznego!!!

31 października 2024

Ciasto zebra na białkach

 To ciasto świetnie wygląda, pysznie smakuje... Wykorzystałam do niego białka, które zalegały mi w zamrażarce. 

Składniki (forma keksówka 23x9cm):

  • 6 białek z dużych jaj
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej + 1,5 łyżki dodatkowo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 100 ml oleju 

Sposób przygotowania:

1. Białka powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Białka rozbić, dodać soli i ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru ciągle ubijając. 

3.  Do ubitej piany dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, a na końcu lać olej i również delikatnie połączyć. 

4. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 1,5 łyżki mąki, do drugiej 1,5 łyżki kakao i wymieszać.

5. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nakładać na przemian po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. 

6. Piec w 170*C przez 45 minut do suchego patyczka,

7. Można po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Dom wypieków

29 października 2024

Placek ziemniaczany po żydowsku

 Dawno już nie było placków ziemniaczanych, dlatego niedawno u mnie pojawiły się w nowej odsłonie. Nie pytajcie skąd nazwa, że po żydowsku, taką po prostu znalazłam w internecie i nic nie będę zmieniać. A przepis podaję w mojej wersji :-) Nie jest to najszybszy obiad, ale wart przygotowania.

Składniki:

Surówka z kapusty:

  • 1/2 główki małej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól
  • sok z cytryny

Kurczak:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • sól
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania:

1. Zrobić surówkę, kapustę poszatkować, posolić, wygnieść i odstawić na 10 minut. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynowej, majonez, musztardę i doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. 

2. Przygotować sos czosnkowy, majonez, jogurt i śmietanę umieścić w jednej misce, dodać zmiażdżone ząbki czosnku i pozostałe przyprawy, wymieszać.  

3. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami, wymieszać i obsmażyć na oleju. 

4. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zblendować razem z obraną cebulą. Odlać trochę nadmiaru wody, która się zebrała. Wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz i wymieszać. 

5. Na patelni smażyć dużego placka, mniej więcej średnicy 20 cm z obu stron na rumiano. 

6. Po usmażeniu przełożyć na talerz, na połowie rozłożyć trochę surówki, na to trochę kurczaka, lekko polać sosem, złożyć placka na pół i z wierzchu również polać sosem. Można oprószyć koperkiem. 

Smacznego!!!

24 października 2024

Marynowane zielone pomidorki koktajlowe

 Z pewnością wiecie, że z zielonych niedojrzałych pomidorów można przygotować sałatkę na zimę. Za to u mnie w tym roku pozostało wiele pomidorków koktajlowych, które nie zdążyły dojrzeć, dlatego w całości wylądowały w słoiczkach. Zapraszam po przepis. 

Składniki (na 4-5 słoiczków średniej wielkości):

  • 1 kg zielonych pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku na każdy słoik
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu na każdy słoik

Zalewa:

  • 2,5 szklanki wody
  • 2/3 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 2/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

1. Pomidorki umyć, każdy nakłuć wykałaczką w 3 miejscach, aby pomidorki nie popękały. 

2. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę.

3. Czosnek obrać, pokroić w słupki lub drobno posiekać. 

4. Do każdego słoika włożyć trochę cebuli, posiekany czosnek, ziarenka pieprzu, ułożyć pomidorki. 

5. Składniki zalewy zagotować, zalać nią pomidorki i słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 15 minut od zagotowania. 

6. Pomidorki po niecałym miesiącu są gotowe do spożycia. 

Smacznego!!!

22 października 2024

Schab w sosie z marchewką i papryką

 Do wykorzystania miałam mini marchewki, które mi słabo urosły na działce, dlatego wylądowały w sosie. Danie wyszło przepyszne! Polecam serdecznie!

Składniki:

  • 12 plastrów schabu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora marchewka lub 2 mniejsze - lub kilkanaście mini marcheweczek
  • 2 kolorowe papryki
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • woda
  • mąka do panierki
  • 5 suszonych grzybków

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć słodką mieloną papryką, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smalec, zrumienić mięso z obu stron. Na chwilę zdjąć mięso, a na patelnię rzucić posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku, chwilę podsmażyć i dodać mięso z powrotem. Zalać gorącą wodą tak, by było trochę ponad mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzybki. Całość dusić.

2. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do gotującego się mięsa, jeśli jest już półmiękkie. Jak mięso zmięknie, dodać drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w paski paprykę. Gotować, aż papryka zmięknie. Doprawić całość do smaku. 

Smacznego!!!


19 października 2024

Sernik Lotus Biscoff

 Lubicie korzenne ciasteczka Lotus Biscoff? Jeśli tak, to ten sernik będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Mu uwielbiamy te ciastka. Zawsze pakuję dzieciakom dwie sztuki do śniadaniówki i nie może ich zabraknąć w kuchennej szafce. Do tego sernika użyłam kremu Biscoff w wersji "crunchy" z wyraźnie wyczuwanymi kawałkami ciastek. Jeśli użyjecie wersji "creamy", to oczywiście kawałki ciastek w ogóle nie będą widoczne jak na moim serniczku.

Ich korzenny smak przypomina jesienne smaki. A jak ostatnio zobaczyłam w sklepie krem o smaku tych ciasteczek, to wiedziałam, że powstanie jakieś fajne ciasto. No i padło na sernik. Efekt wow murowany. Sernik wyszedł po prostu fantastyczny. 

Składniki ( tortownica 24cm lub kwadratowa firma 24cm): 

Spód: 

  • 200 g ciastek Lotus Biscoff
  • 50 g rozpuszczonego masła

Ser:

  • 1 kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 250 g kremu Lotus Biscoff (u mnie wersja crunchy z wyraźnie wyczuwanymi kawałkami ciasteczek)
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kremu Lotus Biscoff
  • 2 pokruszone ciasteczka Lotus Biscoff 

Sposób przygotowania:

1. Jajka, ser i mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Zrobić spód, ciasteczka zmiksować blenderem na proszek. Wlać rozpuszczone masło, wymieszać. Konsystencja będzie trochę przypominać piasek. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą innego naczynia o gładkim spodzie, np. szklanki, wyrównać mieszanką spód blaszki. Całość włożyć do lodówki. 

3. Do miski przełożyć ser, mascarpone, cukier, masło i krem ciasteczkowy, całość krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia. Nie należy zbyt mocni napowietrzać masy serowej. 

4. Ser wyłożyć na gotowy spód. ser powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrównać. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec jeszcze 45 minut. 

5. Sernik pozostawić w piekarniku, po 10 minutach od zakończenia pieczenia można lekko uchylić drzwiczki piekarnika, ale należy pamiętać, że sernik musi w nim pozostać do całkowitego wystudzenia.  

6. Dwie łyżki kremu Lotus rozgrzać na patelni lub w mikrofalówce. Wyłożyć na wierzch sernika i całość posypać kruszonymi ciasteczkami.

Smacznego!!!

 
Źródło: blog Po prostu pycha

17 października 2024

Tosty francuskie z chałki

 Lubię tosty francuskie, zazwyczaj robię z chleba. Tym razem wykorzystałam chałkę i naprawdę świetnie się sprawdziły. Można je podać z owocami czy dżemem.

Składniki:

  • 8 kromek chałki (ok 1,5 cm grubości)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka, mleko, szczyptę soli wymieszać. 

2. Każdą kromkę maczać z obu stron w mieszance jajeczno-mlecznej, układać na nagrzanej patelni z rozpuszczonym masłem i smażyć z obu stron na rumiano. 

3. Podawać z owocami lub dżemem, kiedy tosty są jeszcze ciepłe. 

Smacznego!!!

15 października 2024

Pinsa capricciosa

 Już kiedyś wspominałam, że pinsa to świetne rozwiązanie na pyszna, ciepłą i szybką kolację. Zazwyczaj mam jedną kupioną na czarną godzinę. Tym razem przygotowałam ją w stylu włoskim capricciosa. Pyszności! Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście.

Składniki:

  • 1 pinsa
  • 2 łyżki sosu pomidorowego 
  • 2-3 duże pieczarki
  • kawałek cebuli
  • 3-4 plasterki szynki drobiowej lub wieprzowej
  • 70-100 g sera mozzarella
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1.   Dobrze rozgrzać piekarnik do 220-250*C. 

2. Na pinsę wyłożyć sos pomidorowy, szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w piórka cebulę. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, posypać całość ziołami prowansalskimi. 

3. Piec krótko, 6-8 minut. 

Smacznego!!!



10 października 2024

Wywar z suszonych grzybów

Dziś żaden przepis, tylko pomysł na nadmiar wywaru. 

Jeśli gotujecie suszone grzyby np. na uszka, to warto wywar z gotowania przeznaczyć jako dodatek do czerwonego barszczu jak tutaj KLIK. Ale mam dla was jeszcze inny pomysł. 

Odlewam sobie trochę do formy na kostki lodu, zamrażam i mam jako dodatek do sosów czy zup. Polecam serdecznie!