Strony

11 listopada 2024

Ekspresowy piernik

 Szybki, puszysty i pyszny piernik, który sprawdzi się również na tak zwaną ostatnią chwilę. Można go po upieczeniu i przestudzeniu przekroić i posmarować powidłem lub masą, ale nam zdecydowanie odpowiada taka najprostszą wersja oblana czekoladą.

Składniki (blaszka 20x32 lub lekko większa):

  •  5 niewielkich jajek 
  • 230 g cukru 
  • 3 płaskie łyżki miodu 
  • 1 paczka przyprawy do piernika 
  • 450 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 170 ml oleju
  • 1 szklanka śmietany 12-18%, zastąpiłam gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego 

Sposób przygotowania: 

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać miód, śmietanę lub jogurt i wlać olej, zmiksować. 

2. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Dodać do ubitej masy i zmiksować na gładko. 

3. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać roztopioną czekoladą, dowolnie udekorować. 

4. Jak już wspomniałam wcześniej, można piernik przełożyć dowolną masą lub powidłem czy dżemem. 

Smacznego!!! 

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!