Strony

17 czerwca 2024

Drożdżowe oczka z serem i morelą / Drożdżówki z serem i morelą

Kochani, dziś domowa piekarnia. Robiłam w weekend takie drożdżóweczki z dodatkiem sera i moreli. Podobne można kupić u nas w lokalnej cukierni, ale domowe zdecydowanie wygrywają! Zapraszam po przepis. 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy

Ser: 

  • 350-400 g sera białego, twarożku 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru - lub do smaku

Dodatkowo:

  • 6 dużych ładnych moreli (wypestkowanych), jeśli macie małe morele, to można nałożyć dwie połówki na każdą drożdżówkę
  • pozostałe białko o posmarowania rogali
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące. 

2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, potem dolać mleko i dodać 2 pełne łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut. 

3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 

4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). 

5. Ser rozetrzeć widelcem. Dodać do niego żółtka, cukier waniliowy i cukier i wymieszać. Można całość zblendować, jeśli ktoś woli gładki serek.

6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na cztery części. Każdą część podzielić na 3 części i uformować kulki. Wyłożyć w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrobić wgłębienie za pomocą dna małej szklanki. Nałożyć masę serową, a na wierzch na środek wcisnąć połowę moreli skórką do dołu. Przykryć i odstawić na 15 minut do napuszenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C.

6. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika posmarować je rozmąconym białkiem.

7. Piec przez 15 - 17 minut do zrumienienia.

8. Gotowe drożdżówki można oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!