Taka rolada to wypiek, który można przygotować dosłownie w kilka chwil. Zrobiłam ją w międzyczasie, gdy gotowały się ziemniaki do niedzielnego obiadu ;-) Jest już bardzo podobna na blogu (KLIK), ale sposób przygotowania jabłek się nieco różni.
Składniki:
- 5 średnich jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
1. Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry. Jabłka przełożyć do miski, dodać soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posypać z wierzchu cynamonem. Włożyć do piekarnika i podpiec, a w międzyczasie zrobić ciasto na biszkopt.
2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wylać na podpieczone jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 20-30 minut do zrumienienia się wierzchu.
4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Wygląda bardzo smacznie. :) Mam nadzieję, że nie rozleci mi się podczas przewracania :D
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu możesz wierzch ciasta posypać cukrem pudrem, przykryć najpierw ściereczką, potem deską i całość zgrabnie odwrócić do góry nogami. Polecam taki sposób, chyba, że masz inny własny 😊
UsuńDzięki! Wypróbuję Twój sposób. :)
Usuń